Alertă în Capitală. Inspecție de urgență a Gărzii de Mediu la Lacul Băneasa

Alertă în Capitală. Inspecție de urgență a Gărzii de Mediu la Lacul Băneasa

Primarul Capitalei, Gabriela Firea a sesizat, duminică, Garda de Mediu, deoarece, în zona lacului Băneasa a fost deversată o cantitate uriașă de substanțe poluante.

La sesizarea Gabrielei Firea, inspectorii de la Garda de Mediu s-au deplasat la fața locului pentru verificări. În urma analizelor, Garda de Mediu susține că nu există pericol de contaminare după devărsarea de substanțe poluante.

„Poluare pe Lacul Băneasa! Poate fi o deversare de păcură sau altă substanță de la locuințele de pe malul lacului. Am închis stăvilarul spre Herăstrău. Garda de Mediu trebuie să afle urgent cine este poluatorul. În caz că nu are alte preocupări...”, a scris Gabriela Firea, duminică, pe Facebook.

Pentru o mai mare siguranță, Garda de Mediu a solicitat și sprijinul Apelor Române, care au prelevat probe pentru a identifica eventualele substanțe scurse și prejudiciul produs mediului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pe de o parte, iau mostre de apă ca să vadă exact care este natura poluării și care este gravitatea ei. Pe de altă parte, s-a izolat acea pată de ulei care contaminează apa”, a declarat Mircea Fechet, secretar de stat în Ministerul Mediului

Demnitarul susține că, „dintr-o primă observație, dar neconfirmată de analizele de laborator, se pare că ar fi vorba de ulei alimentar. Garda de Mediu are instrucțiune să investigheze și să verifice toți agenții economici care ar putea să folosească în procesele de producție sau în alte procese ulei sau uleiuri de diferite tipuri, să verifice modul în care au gestionat acele uleiuri, pentru că ei au obligația legală să le predea către colectori autorizați”.

Reprezentantul Gărzii de Mediu, susține că nu sunt motive de îngrijorare, nici în ceea ce privește viața peștilor, dar nici pentru lac în sine.

„Nu există niciun pericol de contaminare, în sensul că nu e pusă în pericol viața peștilor sau apa, lacul în sine”, a subliniat secretarul de stat Mircea Fechet.

Reamintim că tot dintr-un asemenea incident, România a fost condamnată, în luna aprilie a acestui an, de către Curtea de Justiție a UE, pentru că nu a luat măsuri în ceea ce privește combaterea poluării din Capitală.

Potrivit Tratatului de Aderare, România are obligația de a respecta îndatoririle înscrise în acest act oficial.

Între 2007 și 2014, concentrațiile de PM10 au fost depășite constant în Capitală, iar cote ridicate de poluare în cel mai mare oraș al țării au fost înregistrate chiar și pe perioada stării de urgență, când nivelul de trafic s-a redus semnificativ.

„România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie după ce Primăria Municipiului Bucureşti nu a reuşit să reducă poluarea cu PM10. O ţară întreagă este condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Comisia a fost răbdătoare cu noi şi a aşteptat câţiva ani ca Primăria Municipiului Bucureşti să adopte un plan de reducere a poluării cu PM10. După aceea, Primăria nu a fost capabilă să adopte măsurile asumate. Deocamdată, condamnarea nu prevede sancţiuni”, a fost reacția lui Costel Alexe, ministrul Mediului, după condamnarea primită de România din partea CJUE, potrivit b1.ro