Alertă de sănătate publică! Camioane cu deșeuri medicale, oprite la Ploiești

Alertă de sănătate publică! Camioane cu deșeuri medicale, oprite la Ploiești

Alertă de sănătate publică în România, după controlul efectuat ieri de Garda de Mediu la incineratorul de deșeuri medicale de la Brazi.

Două camioane cu deșeuri medicale, despre care se crede că mergeau spre groapa de gunoi municipală a Ploieștiului, au fost oprite de Garda de Mediu la Boldești-Scăeni.

Camioanele sunt blocate pe marginea drumului încă din cursul nopții, potrivit Digi 24.

La fața locului va merge și ministrul Mediului, Costel Alexe, pentru un control.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reamintim că ieri a avut loc control la incineratorul de deșeuri periculoase de la Brazi.

Compania a replicat, după acuzațiile de la Garda de Mediu, spunând că deșeurile periculoase erau depuse în camere frigorifice.

„De la preluarea mandatului de ministru zeci de locuitori din zonă mi-au semnalat situaţia extrem de gravă de la Brazi şi totodată mass media a relatat amplu situaţia surprinsă incognito aici în mai multe rânduri (...) Nu ne jucăm cu viața oamenilor, mai ales că statistica poluării şi a afecţiunilor respiratorii este la cote alarmante. În luna decembrie am dispus două controale, unul pe fond, condus de Garda Naţională de Mediu, Garda de Mediu Prahova, Garda de Mediu Bucureşti, la operatorul economic pentru a verifica sesizările şi totodată am trimis corpul de control al ministrului pentru a verifica dacă în ultimii ani instituţiile din subordinea Ministerului Mediului şi-au făcut treaba cu profesionalism şi şi-au îndeplinit sarcinile prevăzute prin lege de verificare şi sancţionare a oricăror abateri”, a scris ministrul Mediului pe Facebook.

„Deşi avea obligaţia ca deşeurile medicale, până la incinerare, să fie depozitate în camera frigorifică, ele erau depozitate pe o platformă sub cerul liber alături de celelalte deşeuri. Deşi avea obligaţia de a depozita pe o platformă betonată de 480 mp, deşeurile erau depozitate neconform, pe o suprafaţă neamenajată, de zece ori mai mare, aproximativ 5.000 mp, inclusiv pe sol. Înţeleg din raportul din decembrie al celor de la Garda Naţională de Mediu că o serie de măsuri urgente i-au fost trasate cu termen de implementare până pe 15 februarie 2020, iar în caz de neîndeplinire propunerea este de suspendare a activităţii. Totodată, vreau să vă anunţ că în urma raportului Corpului de Control al Ministrului, am decis să trimit dosarul către organele de cercetare penală, fiind identificate, în opinia noastră, o serie de abateri foarte grave, pe care, dacă îmi permiteţi, nu aş dori să le comentez acum, aşteptând să văd cum evoluează dosarul”, a spus Costel Alexe.