Alertă de „megacutremur” în Japonia. Premierul și-a anulat o călătorie în străinătate

Sursa Foto: Dreamstime.com

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a anulat o vizită în Asia Centrală programată pentru acest weekend.

Experții au avertizat că riscul producerii unui „megacutremur” a crescut, după cutremurul de magnitudine 7,1 din sud-vestul Japoniei.

Prim-ministrul Japoniei a anulat vizita în Asia Centrală

Kishida și-a anunțat decizia într-o conferință de presă desfășurată vineri. El urma să participe la un summit cu liderii din Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, în capitala kazahă Astana, vineri seara. Luni, urma să se întâlnească cu președintele Mongoliei, la Ulaanbaatar.

Agenția Meteorologică din Japonia a emis joi primul avertisment de risc privind un cutremur masiv de-a lungul coastei Pacificului, după ce un cutremur pe insula principală sudică Kyushu a declanșat un avertisment de tsunami. Nu au fost raportate decese sau pagube majore.

Avertismentul agenției, conform căruia riscul producerii unui cutremur mare de-a lungul șanțului Nankai este mai mare decât de obicei, nu înseamnă că un cutremur va avea loc cu siguranță în zilele următoare. Postul public NHK a declarat că vizita în străinătate a lui Kishida a fost anulată pentru ca acesta să se poată pregăti pentru orice eventualitate.

Agenția a precizat că „dacă un cutremur major ar avea loc, ar fi generate mișcări puternice și tsunami mari”.

De asemenea, s-a adăugat: „Probabilitatea unui nou cutremur major este mai mare decât în mod normal. Însă, acest lucru nu indică faptul că un cutremur major va avea loc cu siguranță într-o perioadă specifică de timp.”

Avertismentul vizează zona de subducție Nankai, unde plăcile tectonice din Oceanul Pacific au generat cutremure masive în trecut.

Acest șanț subacvatic, lung de 800 de kilometri, se întinde de la Shizuoka, la vest de Tokyo, până la extremitatea sudică a insulei Kyushu și a fost locul unor cutremure devastatoare cu magnitudini de 8 sau 9, care au loc la fiecare 100 până la 200 de ani.

Panică în Japonia

Așa-numitele „cutremure de megafalia” apar adesea în perechi și au generat tsunami periculoase de-a lungul coastei sudice a Japoniei.

În 1707, toate segmentele șanțului Nankai s-au rupt simultan, declanșând un cutremur care rămâne al doilea cel mai puternic din istoria națională. Pe primul loc rămâne cutremurul din martie 2011 de pe coasta de nord-est.

Acest cutremur a declanșat un tsunami care a ucis peste 18.000 de oameni. Mai multe decât atât, el a dus la o triplă avarie la centrala nucleară Fukushima Daiichi.

Deși este imposibil să se prezică momentul în care vor avea loc cutremurele – cu excepția avertismentelor automate că un cutremur ar putea avea loc în câteva secunde – experții guvernamentali cred că există o probabilitate de 70% până la 80% ca un megacutremur cu magnitudinea 8 sau 9 să aibă loc în jurul șanțului în următorii 30 de ani.

În cel mai rău scenariu, dezastrul ar ucide 300.000 de oameni. Unii experți estimează o pierdere financiară de până la 13 trilioane de dolari.

„Istoria marilor cutremure din Nankai este în mod convingător înfricoșătoare”, au scris geologii Kyle Bradley și Judith A Hubbard. Însă, ei au adăugat că nu este nevoie ca publicul să intre în panică.

A existat doar o „probabilitate mică” ca acest cutremur de joi să fie un preșoc, au scris Bradley și Hubbard, potrivit The Guardian.