Alertă de gradul 0 în lumea medicală. Super-vaccinul împotriva COVID-19, o armă letală?

Lumea medicală este în alertă, după ce un voluntar ce testa unul dintre vaccinurile împotriva virusului chinezesc a murit.

Autoritatea de sănătate publică din Brazilia, ANVISA, a anunţat miercuri că un voluntar într-un test clinic al vaccinului pentru COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca şi de Universitatea Oxford a murit, dar a precizat că testul va continua, relatează Reuters.

Universitatea Oxford a confirmat planul de a continua testul, afirmând într-un comunicat că, după o evaluare minuţioasă, „nu există preocupări privind siguranţa testului clinic”. Ziarul brazilian O Globo relatează că voluntarul a primit un placebo şi nu vaccinul testat, citând surse neprecizate.

ANVISA nu a furnizat alte detalii, invocând confidenţialitatea medicală a datelor celor implicaţi în test. La rândul său, AstraZeneca a refuzat să comenteze într-o primă fază.

Cotaţia acţiunilor AstraZeneca a scăzut dramatic

Universitatea federală din Sao Paulo, care ajută la coordonarea testelor clinice de fază a 3-a în Brazilia, a menţionat că voluntarul care a murit era brazilian, fără a furniza alte informaţii.

În acelaşi timp, cotaţia acţiunilor AstraZeneca a scăzut cu 1,7%.

Guvernul federal vrea să cumpere vaccinul britanic şi să-l producă în centrul său de cercetare biomedicală din Rio de Janeiro FioCruz, în timp ce un vaccin concurent al companiei chineze Sinovac Biotech Ltd este testat de Institutul de cercetare Butantan din Sao Paulo.

Brazilia a înregistrat al doilea cel mai grav bilanţ al pandemiei de COVID-19, cu peste 154.000 de persoane care şi-au pierdut viaţa, după SUA. Brazilia este pe locul al treilea din punctul de vedere al numărului de cazuri, 5,2 milioane, după SUA şi India.

Remdesivir, desființat de OMS

Săptămâna trecută, un nou studiu publicat de OMS a transmis că Remdesivir, singurul antiviral terapeutic aprobat pentru tratarea noului coronavirus, nu împiedică moartea pacienților de COVID-19.

Cercetarea, realizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a urmărit peste 11.300 de adulți din 30 de țări diferite pentru a examina efectele asupra ratei de mortalitate a medicamentului fabricat de compania americană Gilead.

Potrivit cercetătorilor, remdesivirul, hidroxiclorochina, lopinavirul și interferonul, atunci când sunt administrate separate sau asociate, „par să aibă puțin sau deloc efect asupra pacienților cu COVID-19 spitalizați, după cum indică mortalitatea generală, începutul ventilării și durata șederii în spital”.