Amenzile pentru șoferii care nu respectă legislația în vigoare sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, altfel spus, între 1.305 și 2.900 de lei.
Pe lângă amnzi șoferii riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare al mașinii, acesta fiind înlocuit cu o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.
RAR precizează că, odată cu apropierea sezonului rece, șoferii trebui să-și doteze mașinile cu anvelope care să aibă inscripționate pe ele literele „M”, de la „mud” – (noroi), şi „S”, de la „snow” (zăpadă).
Conform prevederilor cuprinse în Codul Rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii în momentul apariției zăpezii, a poleiului și a înghețului
În art. 102, alin. 1, punctul 28, se stipulează următoarele:„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpada, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar in cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.
Potrivit autorităților, nu există o dată de la care anvelopele de iarnă devin obligatorii
Dar acestea trebuie să fie prezente ori de câte ori șoferii circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de perioada anului.
Poliția Română: Nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.
„Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă. Ele se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: M+S, M.S., MS sau M&S, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ‘all season’. Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, au anunțat autoritățile.
Anvelopele „All-seasons”
Anvelopele de tipul all-seasons nu sunt o variantă fiabilă, întrucât acestea nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă, potrivit Registrului Auto Român.
Registrul Auto Român: „Apariţia sezonului rece reprezintă demararea procesului de înlocuire a anvelopelor de vară, cu unele mai potrivite vremii – anvelopele de iarnă. All seasons , dar nu iarna! Anvelopele de tipul all-seasons nu sunt o variantă fiabilă, întrucât acestea nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă. Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011”, potrivit Registrului Auto Român.