Alertă ANM! Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină. Care sunt zonele afectate

Alertă ANM! Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină. Care sunt zonele afectate Sursa foto: Julia Sudnitskaya | Dreamstime.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru ziua de luni, 5 iunie. Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil de la ora 12.00 și până la ora 22.00.

Vor fi afectate în special zonele muntoase, dar și sudul și estul Transilvaniei. În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și intensificări ale vântului, la munte și în sudul și estul Transilvaniei. În intervale scurte de timp (1 – 3 ore) cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp, potrivit ANM.

Cum va fi vremea pe parcursul acestei săptămâni

Alina Șerban, meteorolog ANM a transmis că va ploua pe arii restrânse până la mijlocul acestei săptămâni. De asemenea, precipitațiile nu vor fi însemnate din punct de vedere cantitativ. Cel mai mult va ploua în jumătatea de vest a țării. Alina Șerban a anunțat că temperaturile vor crește începând cu această săptămână în Oltenia, Moldova și Transilvania. Mercurul din termometre va ajunge până la 28 de grade Celsius în aproape toate regiunile.

Conform meteorologului ANM, se așteaptă temperaturi mai scăzute pe litoral, cu maxim 23 de grade Celsius, datorită ușoarelor intensificări ale vântului la începutul acestei săptămâni. În schimb, în București se prognozează o vreme frumoasă, cu valori termice maxime între 25 și 27 de grade Celsius și fără precipitații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar zona litoralului va fi cumva cu temperaturi mai scăzute, undeva la 20, cel mult 22-23 grade, în condițiile în care și vântul va prezenta ușoare intensificări.

În zona litoralului va prezenta intensificări și în zonele montane înalte, iar la mijlocul săptămânii, pe arii restrânse, în partea de sud și de est a teritoriului. În Capitală, o vreme frumoasă, cu un cer însorit. Temperaturi de 25 până la 27 grade până la mijlocul săptămânii, fără ploi”, a declarat Alina Şerban.

Temperatura maximă absolută a lunii iunie în România a fost 42,0 ºC

Potrivit ANM, din datele înregistrate în perioada 1961–2022 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie lunară multianuală (1961-2022) depășește 20 ºC, în Câmpia Română, vestul Banatului, în sudul și estul Podișului Moldovei și în zonele joase din Dobrogea. Valori medii între 18 și 20 ºC sunt specifice Câmpiei de Vest, Culoarului Mureșului, Podișului Moldovei și zonelor deluroase din Oltenia, Dobrogea și Muntenia.

Temperatura maximă absolută a lunii iunie în România a fost 42,0 ºC, înregistrată la Oraviţa, în data de 29 iunie 1938.

Temperatura maximă absolută a lunii iunie, la Bucureşti, este de 40,3 ºC, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret în 20 iunie 1918 (tabelul 2). La staţiile meteorologice Bucureşti – Afumaţi şi Bucureşti-Băneasa, maximele absolute sunt de 39,8 ºC şi respectiv 39,0 ºC, ambele înregistrându-se în data de 26 iunie 2007.