Alertă alimentară în România! Un produs comercializat pe scară largă a fost interzis. Nu-l mai consuma
- Maria Miron
- 27 mai 2022, 13:21
A fost retras de la vânzare un produs cumpărat frecvent de români, dintr-un mare lanț de magazine din țara noastră, Lidl. Motivul retragerii produsului este depistarea prezenței bacteriei Salmonella, devenită patogenă pentru om, prin consumul de alimente contaminate.
Lidl România recheamă produsul „Belbake Semințe de susan 200g“, preventiv, după ce o analiză efectuată a detectat prezența Salmonella spp (/25g), o bacterie ce provoacă grave afecțiuni intestinale.
Lidl retrage un produs de la raft
Este vorba despre lotul 304-2216111, ce are termenul de valabilitate 18. 03. 2023. Cei care au achziționat produse din acest lot sunt sfătuiți să nu le consume și să le returneze în orice magazin Lidl, urmând a fi restituită contravaloarea produselor cumpărate, fără a fi prezentat un bon fiscal.
Decizia Lidl vizează exclusiv produsul „Belbake Semințe de susan 200g“, iar alte produse din aceeași gamă nu sunt afectate de măsură, transmite Lidl. Clienții care doresc mai multe informații sunt invitați să contacteze lanțul de mazine Lidl telefonic, la 0800.896.622 sau prin intermediul adresei de e-mail: info@lidl.ro, conform Realitatea.net.
Nereguli raportate în magazinele Lidl
Magazinele Lidl din Marea Britanie au comercializat un tip de bere ce conținea dioxid de sulf, lucru care nu a fost trecut și pe eticheta produsului. Este vorba despre un lot de bere rechemat de magazinele Lidl din Marea Britanie, dioxidul de sulf prezent în produse fiind deosebit de periculos pentru cei care au o sensibilitate la sulfiți sau dioxid de sulf.
Numele produsului este Starovice Czech Lager, dintr-un lot având un termen de valabilitate până pe 16 octombrie 2022, fiind îmbuteliat în sticle de 500 de ml.
Cei care au comercializat acest produs sunt sfătuiți să nu-l consume, mai ales dacă știu că au o anumită sensibilitate la astfel de conservanți. Mai mult, produsul poate fi returnat chiar și fără bon fiscal, clienții urmând a primi contravaloarea produselor cumpărate anterior, conform The Sun.
Eticheta produselor, un indiciu pentru cumpărători
Profesorul Cristian Dima a dezvăluit pericolul la care sunt expuși oamenii din cauza alimentor toxice din magazine. Chiar dacă majoritatea informațiilor sunt scrise pe etichetă, mulți români nu le citesc.
„Aș vrea să fac trimitere la consumatori să se informeze din surse sigure avizate. Cea mai sigură sursă, avizată, este eticheta. Din păcate, nu știu dacă eticheta este citită în totalitate de consumatori sau dacă acei consumatori care citesc eticheta o și înțeleg. Un alt factor care ar putea să ducă în eroare consumatorul sunt acei falși specialiști care transmit informații eronate.
Într-adevăr, când vorbim de aditivi trebuie să știm foarte clar că pornim de la primul principiu al toxicologiei: Nimic nu e toxic, ci doza e cea care face diferența. O substanță care este consumată într-o anumită cantitate este considerată aliment”, spune Cristian Dima.
E-urile sunt, de fapt, acei aditivi pe care noi îi regăsim listați într-o bibliotecă avizată numită „Codex alimentarius“, acești aditivi au un cod numeric format din litera E, după care urmează 3-4 cifre.
Tocmai de aceea, conform regulamentului în vigoare din 2011, procesatorii au această obligație de a trece pe etichetă toate elementele și aditivii care se regăsesc în produs.