Instaleaza-ti un covor de cabluri electrice si vei uita de dat zapada si de aruncat cu sare.
Te-ai saturat sa dai in fiecare dimineata la lopata pentru a inlatura zapada si gheata depusa si sa arunci sare pe trepte, prin curte si pe rampa de iesire din garaj?
Daca iti montezi un sistem de incalzire in spatiile exterioare nu vei mai avea niciodata astfel de probleme. Este vorba despre un covor de cabluri electrice, utilizat pentru topirea ghetii si protectie contra inghetului pe terase, alei, trepte, intrari in garaj si alei de acces in panta.
Acelasi sistem te protejeaza chiar si de neplaceri mai mari, pentru ca poate dezgheta acoperisuri si poate evita formarea dopurilor de gheata in jgheaburi, burlane si conducte de apa exterioare.
Cum functioneaza sistemul "Sistemul de degivrare, reprezentat de cabluri electrice incalzitoare, este alimentat la tensiunea de la retea (220 V sau 380 V). Trecerea curentului electric prin conductor duce la incalzirea lui si la degajarea unei cantitati de caldura in sapa de beton sau in dale, acestea incalzindu-se la o temperatura suficienta (4- 6 grade Celsius) pentru a asigura topirea ghetii si a zapezii", explica Mihail Cios, directorul firmei Cipec, specializata in astfel de sisteme.
Sistemul poate functiona si automat, prin amplasarea in suprafata protejata sau in jgheaburi a unui hidrotermostat (masoara umiditatea si temperatura), care porneste si opreste sistemul in mod automat, in functie de valorile masurate. Astfel, se obtine o functionare strict pe perioada de timp in care trebuie realizata dezghetarea. Circuitele de incalzire electrica pentru degivrare sunt independente de restul circuitelor electrice din casa.
"Alimentarea cu energie electrica se poate face din acelasi tablou electric al casei din care sunt alimentate circuitele obisnuite de lumina si prize sau dintr-un tablou electric propriu. Introducerea unui sistem de degivrare cu cabluri electrice se poate face numai dupa efectuarea unui calcul asupra necesarului de putere pentru acest sistem si verificarea existentei posibilitatii ca reteaua electrica disponibila sa poata asigura puterea electrica necesara. Aceste calcule trebuie efectuate de specialisti", afirma Cios.
Etapele de montaj "Montajul instalatiilor de degivrare este foarte usor, putand fi efectuat de catre echipe cu experienta sau, la indicatiile furnizorului, chiar de catre beneficiar. Se face intai un calcul al suprafetei, din care rezulta cablul necesar (lungimea si puterea lui) si modul de montaj efectiv al acestuia pe suprafata respectiva", explica Mihail Cios, detaliind etapele montarii:
> se monteaza un strat de izolatie termica (polistiren expandat de inalta densitate sau polistiren extrudat);
> urmeaza plasa de sarma, care constituie armatura pentru sapa;
> pe plasa de sarma se monteaza cablul incalzitor (conform calculelor) si se prinde cu cleme;
> peste cablu se toarna un strat de sapa cu o grosime minima de 5 cm;
> peste stratul de sapa se monteaza finisajul (gresie, marmura, mozaic etc.).
DESPRE CONSUM
In functie de conditiile climatice
Dimensionarea unei instalatii de degivrare se face in functie de conditiile climatice in care se afla suprafata protejata, iar energia electrica consumata intr-o iarna este direct proportionala cu numarul de ore de functionare. "Va pot spune ca pentru Bucuresti de exemplu, in ultimii ani nu a fost nevoie de mai mult de 40 de ore de functionare", afirma Mihail Cios.