Alegerile prezidențiale. Câți candidați vor protecție din partea SPP

Alegerile prezidențiale. Câți candidați vor protecție din partea SPP

Serviciul de Protecție și Pază a anunțat vineri, în contextul începerii campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, că asigură protecție pentru șase dintre candidați, la solicitarea acestora, conform prevederilor legale.

Alegerile prezidențiale. Șase candidați au cerut protecție din partea SPP

„Până azi, șase candidaţi au solicitat şi le este asigurată protecţie, conform legii, pe perioada campaniei electorale”, precizează SPP.

Dintre cei care candidează pentru funcția de președinte al României, trei primesc protecție din partea Serviciului de Protecție și Pază datorită pozițiilor actuale pe care le ocupă. Aceștia sunt premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului Nicolae Ciucă și fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Campania electorală a început pe 25 octombrie

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale a demarat joi, la ora 00:00, marcând startul perioadei în care candidații își pot promova programele și ideile politice. Românii vor vota în primul tur pe 24 noiembrie, pentru a decide cine va ocupa funcția de președinte.

În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea necesară în primul tur, un al doilea tur de scrutin este programat. Campania pentru turul al doilea va începe pe 29 noiembrie, la miezul nopții, și se va desfășura până pe 7 decembrie, ora 07:00, respectând aceleași norme electorale stabilite pentru primul tur.

Alegeri prezidențiale

Sursa foto: Pixabay

Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale

Candidaţii la alegerile prezidenţiale sunt:

  1. George Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor)
  2. Elena Lasconi (USR)
  3. Nicolae Ciucă (PNL)
  4. Kelemen Hunor (UDMR)
  5. Cristian Terheş ( Partidul Naţional Conservator Român)
  6. Marcel Ciolacu (PSD)
  7. Siliu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)
  8. Ludovic Orban (Forţa Dreptei)
  9. Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  10. Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)
  11. Călin Georgescu
  12. Mircea Geoană
  13. Ana Birchall
  14. Cristian Diaconescu.

Când vor avea loc alegerile prezidențiale

Pentru prima dată în România toate cele patru tipuri de alegeri au loc în același an. După alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, urmează ca alegerile parlamentare să fie organizate pe 3 noiembrie, iar cele prezidențiale pe 10 decembrie.

  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

Alegerile parlamentare din România se desfășoară într-un singur tur de scrutin, iar mandatele deputaților și senatorilor sunt atribuite pe baza voturilor exprimate de cetățeni într-o singură rundă. În schimb, dacă în alegerile prezidențiale niciun candidat nu reușește să obțină peste 50%+1 din voturile valabile exprimate, se organizează un al doilea tur de scrutin între primii doi clasați.

Atât alegerile locale, cât și cele parlamentare au loc la fiecare patru ani, în timp ce alegerile pentru Parlamentul European și cele prezidențiale se desfășoară la fiecare cinci ani.