Evenimentul Zilei > Politica > UPDATE. Alegerile europene, în comisie de anchetă la Parlament
UPDATE. Alegerile europene, în comisie de anchetă la Parlament

UPDATE. Alegerile europene, în comisie de anchetă la Parlament

O comisie parlamentară de anchetă va investiga eventualele nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public după alegerile din 26 mai.

UPDATE – Generalul Ionel-Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS, a declarat la audierea din Comisia de anchetă privind posibila fraudare a alegerilor europene că sistemul a fost sută la sută funcţional, iar folosirea tabletelor nu a mărit timpul de votare în diaspora sau în ţară.


Comisia îi va audia, marţi, pe reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS) şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). Şedinţa, la care sunt invitaţi reprezentanţii celor două instituţii, va începe la ora 10,00, potrivit unui comunicat transmis de preşedintele comisiei, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu.

Pe 26 iunie, Parlamentul a înfiinţat Comisia de anchetă privind posibile fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai, care a avut prima şedinţă în 8 iulie.

Comisia este condusă de deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, iar senatorul PSD Viorel Salan şi deputatul PNL Cristina Trăilă sunt vicepreşedinţi. Senatorul ALDE Daniel Zamfir este secretar al comisiei. Din acest for mai fac parte deputaţii Florin Iordache, Cătălin Rădulescu şi Eugen Nicolicea.

În prima şedinţă a comisiei, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că vor fi solicitate pentru audieri următoarele instituţii cu atribuţii în domeniu: Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Direcţia pentru Evidenţia Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Institutul Naţional de Statistică, alte autorităţi, instituţii publice centrale sau locale care pot furniza informaţii necesare formării unor opinii obiective cu privire la modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor.

Comisia a stabilit să fie transmise adrese către STS şi alte instituţii implicate în procesul electoral pentru a nu fi distruse datele pe care le deţin legat de scrutinul din 26 mai până la aprobarea de către Parlament a raportului comisiei de anchetă.

Între obiectivele comisiei se numără: evaluarea SIMPV – Sistemul Informatic de Prezenţă la Vot; stabilirea numărul cetăţenilor români cu drept de vot; eventualele neconcordanţe între procesele-verbale cu rezultatele încheiate la nivelul secţiilor de votare şi la nivelul BEJ-urilor; eventualele neconcordanţe între numărul de participanţi la vot şi numărul buletinelor de vot întrebuinţate; verificarea informaţiilor referitoare la o eventuală utilizare excesivă a listelor suplimentare; verificarea modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor; solicitarea de la autorităţile competente a unor informaţii referitoare la numărul şi natura unor anumitor fapte de natură penală sesizate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral; identificarea unor soluţii legislative, administrative sau tehnice de natură să îmbunătăţească desfăşurarea procesului electoral.