Sondaj. PSD conduce în intențiile de vot pentru europarlamentare. Peste 50% dintre români vor vota

Sondaj. PSD conduce în intențiile de vot pentru europarlamentare. Peste 50% dintre români vor vota Sursa foto: Arhiva EVZ

PSD continuă să rămână favorit în intențiile de vot pentru alegerile europarlamentare, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP. PNL și AUR, se bat încă pe locul doi în preferințele alegătorilor.

Mai exact, dacă duminică viitoare ar avea loc alegerile europarlamentare, PSD ar obţine 29,5% din voturi, PNL - 18,8%, iar AUR - 18,4%.

Procentele sunt calculate în raport cu numărul persoanelor care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent de angajamentul lor privind participarea la vot.

Aceste procente sunt susceptibile de modificări atunci când sunt luate în considerare doar răspunsurile celor care declară că vor merge la vot singuri și care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alegerile europarlamentare. PSD, PNL și AUR, în top trei

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vor vota sigur sau nu (reprezentând 68,7% din totalul eșantionului), 29,5% dintre români ar acorda votul PSD, 18,8% PNL, iar 18,4% AUR.

Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar atrage 12,9% dintre opțiunile de vot, în timp ce SOS (Diana Șoșoacă) ar obține 6,5%.

Pentru UDMR ar opta 4,8% dintre respondenți care și-au exprimat o opțiune de vot, în timp ce 3,4% ar vota pentru Alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român).

Opțiunea pentru Pro România (Victor Ponta) este exprimată de 3% dintre cei intervievați, în timp ce 0,5% ar alege REPER (Dacian Cioloș).

2,2% dintre participanți își manifestă preferința pentru alt partid.

PSD conduce în preferințele alegătorilor

PSD, pe primul loc la alegerile europarlamentare. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Peste 50% dintre respondenți vor ieși sigur la vot

Referitor la cei care au exprimat o opțiune specifică pentru un partid din listă și care acordă nota 10 la întrebarea privind participarea la vot (38,5% din totalul eșantionului), 27,1% dintre alegători ar vota cu PSD, 19,8% cu PNL, iar 17,9% cu AUR.

Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar obține 16,2% din totalul voturilor, în timp ce UDMR ar înregistra 4,9%.

Pentru SOS (Diana Șoșoacă) ar opta 7,1% dintre alegători, în timp ce 1,9% ar alege Alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român). Pro România (Victor Ponta) ar obține 1,9% din opțiunile exprimate de participanții la interviu, iar 0,9% ar vota pentru REPER (Dacian Cioloș).

Un procent de 1,6% dintre voturi ar merge către alt partid, la alegerile europarlamentare.

Pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă că „cu siguranță nu” vor merge la vot, iar 10 înseamnă „cu siguranță da” vor merge la vot, 18,5% dintre români au ales 1, 1,6% au ales 2, 2% au ales 3, 2,4% au ales 4, 9,5% au ales 5, 1,6% au ales 6, 4,3% au ales 7, 4,7% au ales 8, 4% - 9, iar 50,9% au ales 10. 0,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Alegeri 2024. Sursa foto: Twitter.

Alegerile europarlamentare. SOS România continuă să urce în sondaje

„Datele arată o clasare pe primul loc a PSD, cu un scor uşor mai mic în comparaţie cu măsurătoarea din luna precedentă care a testat intenţia de vot la alegerile parlamentare.

PNL se clasează de locul doi, foarte aproape de AUR, clasat pe locul trei, ambele partide într-o uşoară scădere. Sondajul a testat în premieră intenţia de vot pentru Alianţa Dreapta Unită formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei, care se clasează pe locul 4. SOS România trece pragul de 5% înregistrând însă un scor mai mare în ianuarie comparativ cu luna trecută, când am măsurat votul pentru alegerile parlamentare.

Practic, în ultimele 6 luni, SOS România şi-a dublat intenţia de vot. Suma voturilor AUR şi SOS România rămâne constantă, chiar dacă raportul susţinerii pentru cele două partide se schimbă uşor”, a transmis directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac.

Sondajul de opinie pentru alegerile europarlamentare a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro.

Datele au fost culese în perioada 16 - 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.