Exit-poll. Alegeri Europarlamentare 2024. Alianța PNL-PSD câștigă confortabil

Exit-poll. Alegeri Europarlamentare 2024. Alianța PNL-PSD câștigă confortabil Uniunea Europeana Sursa: EPA/JULIEN WARNAND

La europarlamentare, Alianța formată din PSD-PNL a reușit să obțină 52%.

AUR a obținut 14%.

ADU: 10%.

SOS România: 6%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alegerile europarlamentare se desfășoară duminică, 9 iunie, în toată țara, dar și în Diaspora. Sunt înscriși pe listele electorale un număr de 18.079.046 de alegători care au drept de vot.

Primele estimări ale rezultatelor obținute de partide la alegerile pentru Parlamentul European vor fi prezentate la ora 22.00, când va fi dat publicității un exit-poll oficial.

Cum se votează la alegerile europarlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă a organizat, pe teritoriul României, 18.955 de secţii de votare pentru alegerile la Parlamentul European. Sunt aceleași secții în care se poate vota și pentru alegerile locale. În plus, au mai fost deschise 915 secții de votare în diaspora.

La alegerile europarlamentare pot votat toți cetățenii români cu drept de vot care dețin un act de identitate valabil, emis de statul român. Spre deosebire de alegerile locale, la cele pentru Parlamentul European se poate vota în orice secție de votare. Este suficient ca alegătorul să prezinte actul de identitate și va fi înscris pe o listă electorală.

La alegerile europarlamentare votul se exprimă pe o singură listă. Pe buletinul de vot sunt înscrise partidele politice, alianțele electorale care participă la alegeri, cu toți candidații la funcția de europarlamentar. Pe ultimele locuri ale buletinului de vot sunt înscriși candidații independenți. Procedura permite votarea unei liste de candidați, iar nu pe fiecare dintre cei propuși, individual.

Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până până la ora 23.59.

Parlamentul European, Russiagate

Parlamentul European. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Candidații pentru Parlamentul European

Candidații înscriși în cursa pentru Parlamentul European luptă pentru un număr de 33 de mandate, care vor fi împărțite între cei 494 de candidați înscriși pe buletinele de vot. La alegerile europarlamentare s-au înscris mai multe partide și candidați independenți. Aceștia au fost înscriși, pe buletinele de vot, în următoarea ordine:

  1. Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
  2. Alianța Electorală PSD PNL;
  3. Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER);
  4. Alianța AUR;
  5. Partidul Umanist Social Liberal (PUSL);
  6. Alianța Dreapta Unită USR - PMP - Forța Dreptei;
  7. România Socialistă;
  8. Partidul România Mare (PRM);
  9. Partidul Patrioților;
  10. Partidul Alternativa Dreaptă;
  11. Partidul S.O.S. România;
  12. Partidul Diaspora Unită;
  13. Candidat independent - Puala-Marilena Pîrvănescu;
  14. Candidat independent - Vlad-Dan Gheorghe;
  15. Candidat independent - Nicolae-Bogdănel Ștefănuță;
  16. Candidat independent - Dumitru-Silvestru Șoșoacă.
Sondaj

Sursa: Romania sociala

Alegerile europarlamentare, exit-poll

Biroul Electoral Central a acreditat trei institute care pot face sondaje de opinie la ieşirea de la urne la nivel naţional. Este vorba despre Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS), Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde şi Sodiso Research SRL.

Astfel, sunt în derulare trei cercetări de tip exit-poll-uri la nivel național.

Unul va fi la Râmnicu Sărat, făcut de Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale”, unul pe întreg județul Mureș, de care se va ocupa Sodiso Research SRL, și un al treilea – al companiei Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL – pentru oraşul Luduş din judeţul Mureş.

Conform reglementărilor în vigoare, operatorii pot culege date pe o arie de 500 de metri a secţiilor de votare. Ei nu au voie în interiorul secțiilor și nici nu pot tulbura liniştea şi ordinea publică.