Europarlamentare 2024. Candidații proruși câștigă teren în Austria
- Ionel Sclavone
- 29 mai 2024, 22:20
Alegerile europarlamentare stârnesc îngrijorare în rândul forțelor democratice din Austria. Peste un sfert dintre alegătorii austrieci înclină către formaţiunea xenofobă, eurosceptică şi prorusă Partidul Libertăţii (FPOe).
Partidul Social-Democrat (SPOe), de opoziţie, şi Partidul Popular (OeVP) al cancelarului Karl Nehammer, se clasează pe următoarele locuri. Acestea sunt cotate, în sondaje, cu 20%, respectiv 23% din intenţiile de vot.
Alegerile europarlamentare cu extremiști pe primul loc
Cetățenii austrieci sunt din ce în ce mai preocupați de situaţia economică şi de imigraţie. În aceste condiții, mai mult de un sfert dintre alegători înclină, la alegerile europarlamentare din 9 iunie, spre Partidul Libertăţii (FPOe). Este o formațiune xenofobă, eurosceptică şi prorusă. O victorie, în alegeri, a FPOe, va contribui la consolidarea extremei-drepte în viitorul Parlament European.
Conform sondajelor, Partidul Libertăţii este cotat cu 27% până la 30% în intenţiile de vot, la alegerile europarlamentare. Formațiunea va obține cel puţin zece procente mai mult decât la precedetul scrutinul european, din 2019.
Locul al doilea, este disputat de Partidul Social-Democrat austriac (SPOe), de opoziţie, şi Partidul Popular austriac (OeVP) al cancelarului federal Karl Nehammer. Cele două partide sunt cotate, în cercetări cu scoruri cuprinse între 20% şi 23%. Situația este mai îngrijorătoare în cazul partidului condus de Nehammer. Un asemenea rezultat ar însemna o scădere de peste 11 procente faţă de cel obținut în 2019.
Partidul neoliberal NEOS concurează pentru poziţia a patra cu Verzii, parteneri minoritari în actuala coaliţie aflată la guvernare. Cele două formațiuni sunt cotate, în sondaje, cu cote între 9 şi 14 procente, la alegerile europarlamentare.
Austria, Spectra poll:
European Parliament election
FPÖ-ID: 26% (+9) SPÖ-S&D: 23% (-1) ÖVP-EPP: 22% (-13) NEOS-RE: 13% (+5) GRÜNE-G/EFA: 11% (-3) KPÖ-LEFT: 3% (+2) DNA-*: 2% (new)
+/- vs. 2019 election
Fieldwork: 13-20 May 2024 Sample size: 1000 ➤ https://t.co/XWpToexwXa pic.twitter.com/IunNzanowF
— Europe Elects (@EuropeElects) May 28, 2024
Opinia specialiștilor în politici europene
Conform unui studiu realizat de Societatea Austriacă pentru Politică Europeană, percepţia că UE este benefică cetăţenilor a scăzut la 40%, în rândul austriecilor. În 2021, nivelul era de 50%. Mai mult de jumătate dintre austrieci (51%) consideră necesară mai multă implicare decizională la nivel european pentru combaterea diferitelor crize.
„Nu este un vot în favoarea FPOe, ci unul împotriva politicii tradiţionale”, explică secretarul general al Societăţii Austriece pentru Politică Europeană, Paul Schmidt, creşterea popularităţii extremei-drepte.
Capul de listă al Partidului Libertăţii este Harald Vilimsky. El acuză Bruxellesul de mentalitate războinică, de impunerea unui „eco-comunism” și de încurajarea migraţiei ilegale. Sloganul Partidului Libertăţii apare pe afişe alături de chipurile preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Imaginea sugerează că aceştia sunt pe punctul să se sărute.
„Să oprim nebunia UE!” este sloganul de campanie al extremei-drepte austriece pentru alegerile europarlamentare.
Alegerile europarlamentare în Austria
Partidul Libertăţii cere ridicarea sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei, după războiul declanșat în Ucraina. Formațiunea consideră că sancţiunile au dus la creşterea preţurilor, preocupare majoră a cetăţenilor austrieci. Rata anuală a inflaţiei a fost, în aprilie, în Austria, de 3,5%, a cincea cea mai mare din UE.
Pe de altă parte, Partidul Popular din Austria (OeVP) acuză Partidul Libertăţii că doreşte să distrugă „proiectul european”. Austria a aderat la Uniunea Europeană în 1995, iar schimbarea în bine s-a văzut la nivelul ţării.
La rândul lor, social-democraţii promit să lupte pentru mai multă justiţie socială şi împotriva privatizării serviciilor publice.
În Austria, după alegerile europarlamentare vor urma cele legislative, programate pentru 29 septembrie.