Alegerile din SUA vor decide soarta războiului din Ucraina. Previziunile lui Zelenski

Alegerile din SUA vor decide soarta războiului din Ucraina. Previziunile lui ZelenskiZelensk. Sursa foto: captura YouTube

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski spune că perspectiva negocierilor de pace cu Rusia depinde de rezultatul alegerilor prezidențiale de luna viitoare din SUA.

Zelenski, „Ucraina nu solicită arme nucleare”

El mai spune că „Ucraina nu solicită arme nucleare de la partenerii occidentali pentru a se apăra împotriva Rusiei” în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii.

„Nu cerem să ne fie date arme nucleare”, a continuat Zelenski, la câteva zile după ce a sugerat că Kievul ar putea căuta fie aderarea la NATO, fie să producă arme nucleare.

Liderul de la Kiev a mai spus că perspectiva negocierilor de pace cu Rusia „depinde” de rezultatul alegerilor prezidențiale din luna viitoare din SUA.

Întrebat dacă crede că Moscova este pregătită pentru negocieri cu Kievul, Zelenski le-a spus astăzi jurnaliștilor : „În primul rând, depinde de alegerile din Statele Unite”. Cred că vor urmări politica Statelor Unite.”

SUA va reacționa înainte de ianuarie

Zelenski consideră că învingătorul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii va lua măsuri privind războiul ruso-ucrainean până în ianuarie, înainte de învestirea oficială.

Potrivit declarațiilor lui Zelenski, din informaţiile pe care le-a primit la întâlnirile sale cu Donald Trump şi Kamala Harris, „ei nu vor aştepta până în ianuarie”.

„Nu vor putea face ceva în conformitate cu competenţele lor, dar vor putea face ceva”, a spus Volodimir Zelenski, fără a da detalii.

Zelenski s-a întâlnit cu ambii candidați la președinția SUA

Preşedintele a menţionat că ambele întâlniri cu cei doi candidați la președinție fost bune, dar nu le va compara.

Donald Trump a declarat, după întâlnirea cu preşedintele Zelenski, că este în favoarea unei păci „juste” pentru Ucraina, dar în același timp, s-a abţinut să precizeze ce fel de acord de încheiere a războiului dintre Rusia şi Ucraina ar considera echitabil.

Donald Trump și Volodimir Zelenski

Donald Trump și Volodimir Zelenski. Sursa foto: x.com

În același context, candidata democrată la preşedinţie Kamala Harris susține că, dacă Donald Trump câştigă, există riscul ca Rusia să câştige războiul.

Volodimir Zelenski, clarificări asupra declarației de joi

Preşedintele ucrainean a clarificat declarația sa de săptămâna trecută, despre care unii au spus că le cerea aliaţilor occidentali arme nucleare pentru a combate invazia rusă.

„Nu cerem să ni se dea arme nucleare”, a spus el, după ce joi sugerase că Ucraina ar trebui să aibă propriile arme nucleare, dacă nu poate face parte dintr-o alianţă precum NATO. Aceste afirmații au fost criticate vehement de Moscova.

Volodimir Zelenski a mai declarat că Germania este „sceptică” cu privire la invitaţia Ucrainei de a adera la NATO deoarece îi este teamă de reacţia Rusiei.

Zelenski așteaptă invitația de aderare din partea NATO

Cu toate acestea, președintele ucrainean se aşteaptă ca partenerii NATO să adreseze o invitaţie de aderare a Ucrainei în cadrul graniţelor recunoscute la nivel internaţional.

„De ce subliniez invitaţia? Pentru că este oferită unei ţări în interiorul graniţelor recunoscute la nivel internaţional. Şi acesta este un lucru fundamental pentru mine: să primesc o invitaţie în timpul războiului... Aceasta nu este doar o invitaţie, ci o invitaţie în timp ce războiul este încă în desfăşurare”, a declarat Zelenski.

Condiţiile de aderare a Ucrainei şi cât timp va dura procesul țin de diplomație spune preşedintele: „Pot exista formate diferite”.

„Planul de victorie” al lui Zelenski, făcut public

Preşedintele Ucrainei şi-a prezentat, săptămâna trecută, „planul de victorie”, care constă în cinci puncte.

Primul punct al planului este acela de a primi imediat invitaţia ca Ucraina să adere la NATO.

Casa Albă, ca răspuns la „planul de victorie, a declarat că nu există un consens în NATO privind aderarea Ucrainei la Alianţă.

Volodimir Zelenski si Kamala Harris

Volodimir Zelenski si Kamala Harris. Sursă foto: Captură video Youtube

Jake Sullivan, consilierul SUA pentru securitate naţională, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO necesită reforme adecvate şi îndeplinirea condiţiilor de securitate.

Zelenski refuză cedarea de teritorii

Volodimir Zelenski a mai ţinut să precizeze că Ucraina nu discută despre aderarea la NATO în schimbul teritoriilor ocupate.

„Nu discutăm despre acest lucru. Dar cred că aceste injecţii mediatice nu sunt întâmplătoare. Aparent, unii parteneri ar putea avea astfel de gânduri. De aceea, ei nu comunică direct această problemă cu mine, dar cu siguranţă verifică gradul ei de acceptare prin mass-media. Cred că totul depinde de societatea din Ucraina”, a declarat şeful statului ucrainean.

„Indiferent de calea pe care o vom urma”, din punct de vedere juridic „nimeni nu va recunoaşte teritoriile ocupate ca fiind teritorii ale altor state”, a încheiat el.