Alegerile din Prahova, termometrul alegerilor parlamentare

Alegerile din Prahova, termometrul alegerilor parlamentare

Confruntarea din acest judeţ este, până acum, cel mai interesant meci al uninominalului, ce ar putea influenţa scrutinul general.

Adrian Năstase (fost premier PSD), Teodor Meleşcanu (actual ministru al apărării), Adriana Săftoiu (fost consilier al preşedintelui Băsescu), Cătălin Avramescu (actual consilier preziden- ţial) şi Sever Voinescu (fost analist politic la „Cotidianul“) vor candida la alegerile parlamentare din toamnă, în colegiile uninominale din judeţul Prahova.

Prin această desfăşurare de forţe, Prahova are şanse să devină un adevărat laborator în care să fie testate la nivel naţional anumite mesaje electorale, în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţ iale, care îl vor avea în centru pe Traian Băsescu. Adrian Năstase s-a confruntat cu şeful statului la prezidenţialele din 2004; Adriana Săftoiu a colaborat cu acesta ani de zile, iar acum a bătut palma cu Dinu Patriciu; Cătălin Avramescu este un mesager notoriu al preşedintelui, el declarând, de altfel, că nu va renunţa la funcţia de consilier prezidenţial înainte de alegeri.

În aceste condiţii, este de aşteptat ca alegerile din Prahova - dacă ţinem cont şi de notorietatea consistentă a actorilor implicaţi - să fie unul din „capetele de afiş“ ale scrutinului din toamnă, care va atrage cu siguranţă atenţia mass-media şi va influenţa, probabil, opţiunile de vot şi în alte judeţe ale ţării. Năstase şi ţăranii din Mizil Chiar dacă vor transmite şi mesaje la nivel naţional, „vedetele politice“ din Prahova pun pe primul plan accederea în parlament. După ce a fost ales deputat de Bucureşti, pe sistemul de listă, de şase ori în ultimii 18 ani, Adrian Năstase a ales, la uninominal, un colegiu format din satele din jurul oraşului Mizil. Mutarea se bazează pe faptul că, la alegerile locale, PSD a obţinut în această zonă cel mai bun scor din tot judeţul: 10.968 de voturi, din totalul de 29.960 de persoane care s-au prezentat la urne. Fostul premier speră chiar să obţină peste 50% din voturi şi să intre astfel direct în legislativ, fără a mai aştepta redistribuirea.

Săftoiu-Meleşcanu, tandem PNL de succes Într-o postură favorabilă se află, cel puţin teoretic, şi candidaţii PNL pentru parlament. Teodor Meleşcanu, candidat la Senat, şi Adriana Săftoiu, la Camera Deputaţilor, vor forma un tandem electoral în zona oraşului Urlaţi, unde liberalii s-au clasat cel mai bine la alegerile locale. Candidaţii care nu ajung direct în parlament intră într-un proces de redistribuire, ce-i are drept beneficiari pe candidaţii cu scorurile cele mai bune. Emoţii pentru Avramescu Din partea PDL, analistul politic Sever Voinescu este avantajat de candidatura pentru Camera Deputaţilor în Ploieşti, oraş a cărui primărie a fost câştigată de un democrat-liberal. În schimb, consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu are o misiune mai dificilă. El candidează la Senat, în zona oraşului Mizil, unde PDL a ieşit pe locul 2 în alegerile locale.

Mai mult, prin comparaţie cu alte zone ale PDL, Mizilul nu stă extraordinar, iar Avramescu ar fi teoretic doar al doilea beneficiar la redistribuirea mandatelor. Situaţia din Prahova se complică şi în contextul negocierilor politice: PNL este pe punctul să bată palma cu fostul PC-ist Florin Anghel, un politician care a obţinut un scor bun la locale, când a candidat pentru şefia consiliului judeţean. Alăturarea lui Anghel de liberali ar putea modifica scorurile politice ale partidelor, reducând numărul de mandate ale PDL şi PSD, în beneficiul PNL. În acest caz, cele mai mari emoţii le va avea Cătălin Avramescu. (A contribuit Florin Ciornei, Andi Manciu) VOT UNINOMINAL Formula redistribuirii mandatelor Judeţul Prahova va trimite în parlament 5 senatori şi 12 deputaţi. Algoritmul de calcul este valabil, potrivit legii, la nivel de circumscripţie, adică pe întreg judeţul, şi se aplică separat pentru Senat şi Cameră. În funcţie de scorul partidului la nivel judeţean, fiecărei formaţiuni i se repartizează un număr de mandate. Intră direct în legislativ cei care obţin peste jumătate plus unu din voturi. Restul mandatelor se atribuie candidaţilor, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi. Un candidat este „sărit“ doar dacă partidul său a epuizat deja mandatele sau colegiul său a fost câştigat deja de alt partid.

Ne puteți urmări și pe Google News