Președintele Donald Trump și-a declarat miercuri victoria în alegerile prezidențiale, sugerând că se tergiversează intenționat recunoașterea acesteia.
Trump a acuzat că această tergiversare este o „fraudă”, dat fiind avansul aparent decisiv pe care îl are în mai multe state-cheie, în vreme ce Democrații spun că voturile care rămase nenumărate pot răsturna situația.
Marile canale de presă americane, care altădată, în situații asemănătoare, se grăbeau să dea un câștigător, acum par cuprinse de o stranie prudență.
În aceste condiții, Trump a declarat că se va adresa Curții Supreme. Aici, din cei nouă judecători, șase au fost numiți de Republicani, dintre care trei chiar de Donald Trump. Așadar, este probabilă în decizie în favoarea acestuia.
Care sunt șansele ca președintele SUA să fie desemnat de Curtea Supremă?
Sistemul de vot american este unul foarte precis și descentralizat, cu mii de jurisdicții în care sunt prezenți membri ai ambelor partide, care utilizează tehnologii diferite și raportează rezultatele independent, în timpul și adeseori după Ziua Alegerilor. Uneori, raportarea rezultatelor poate avea loc după săptămâni.
Tocmai de aceea, pentru operativitate, de obicei se declară un câștigător pe baza voturilor deja numărate, a procentului de voturi rămase de numărat și a proiecțiilor statistice.
Acest lucru nu s-a întâmplat anul acesta. Unul dintre motive îl reprezintă numărul mare de voturi prin corespondență, multe din ele neajungând încă la secțiile electorale, fiind pe drum cu poșta.
Democrații susțin că aceste voturi vin în marea lor majoritate de la alegătorii lor, și de aceea trebuie numărate „vot cu vot”, cum a spus Biden.
Ceața prelungită duce la Curte
Acest lucru ar putea dura mult timp și genera multe litigii juridice locale.
Toată această atmosferă de incertitudine prelungită ar putea duce la o tranșare a dosarului alegerilor pe masa Curții Supreme.
Asemenea cazuri au fost extrem de rare în istoria Statelor Unite, tocmai pentru că învinsul are de obicei decența de a-și recunoaște înfrângerea și a nu se crampona jenant de numărătoare.
Totuși, Curtea Supremă a SUA a decis președintele în 1876, când cei cinci judecători i-au acordat victoria lui Rutherford B. Hayes în dauna lui Samuel Tilden.
În era modernă, acest lucru s-a petrecut doar o singură dată, în anul 2000, când Curtea Supremă a Floridei a dispus renumărarea, în condițiile în care George W. Bush și-a declarat victoria. Republicanii au contestat această decizie la Curtea Supremă a SUA, iar aceasta le-a dat dreptate, dispunând încetarea numărării și acordarea victoriei lui Bush, în defavoarea lui Al Gore.