ALEGERI SUA 2012. La finalul cursei electorale din SUA, Obama şi Romney se atacă reciproc

ALEGERI SUA 2012. La finalul cursei electorale din SUA, Obama şi Romney se atacă reciproc

În ciuda turneelor maraton din ultimele zile, cei doi candidaţi sunt foarte aproape unul de altul în preferinţele electoratului

Pe ultima sută de metri, cele două tabere rivale şi-au inteţit atacurile una la adresa celeilalte. "În loc să construiască poduri, el a adâncit şi mai mult prăpastia dintre partidele noastre" a acuzat Romney, duminică, în Des Moines. "Vă spun eu de ce nu şi-a ţinut promisiunile electorale: pentru că i-a păsat mai mult de agenda lui liberală decât de economie", a adăugat republicanul. În Concord, New Hamsphire, Obama a apărut alături de fostul preşedinte Bill Clinton, care l-a ironizat pe Mitt Romney. "Uitaţi-vă la mine, arăt ca un preşedinte, vorbesc ca un preşedinte. Numai să nu vă uitaţi atent la proiectele mele" a spus el. "E un bun vânzător. Doar că împachetează aceleaşi idei vechi care n-au funcţionat, dar le prezintă ca fiind noi" a subliniat şi Barack Obama.

  • ALEGERI SUA 2012. Obama şi Romney se bat pe fiecare vot

Un sondaj realizat la comanda ABC News/Washington Post arată că Barack Obama şi Mitt Romney sunt fiecare creditaţi cu 48% din voturi la nivel naţional. Potrivit unui alt sondaj, efectuat de Ipsos la comanda Reuters, Barack Obama conduce cu 48% din intenţiile de vot, în timp ce pentru Romney au optat 47% dintre respondenţi. Potrivit ziarului "Washington Post", Mitt Romney s-a deplasat de 44 de ori în statul Ohio, de la debutul campaniei prezidenţiale, incluzând aici cursa internă republicană. Un al treilea studiu realizat de Pew Center îi dă actualului lider de la Casa Albă un avans de trei puncte în faţa lui Romney, 48 la 45. Experţii de la Pew Center au subliniat că preşedintele s-a distanţat de Romney graţie răspunsului prompt pe care administraţia l-a dat uraganului Sandy, circa 69% dintre respondenţi aprobând modul în care Obama a administrat situaţia. Aproximativ 63% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt indecişi, a anunţat sursa citată.

  • ALEGERILE DIN SUA. Florida - câmpul de luptă al prezidenţialelor americane

În aceste condiţii, ambii candidaţi au străbătut statele cheie ale alegerilor, în lung şi în lat. Obama a fost în New Hampshire, Colorado, Ohio, Florida şi Wisconsin, în timp ce Romney şi-a făcut campanie în Pennsylvania, Virginia, Ohio şi Iowa. Înaintea scrutinului, preşedintele s-a retras la Chicago, oraşul de reşedinţă, în timp ce Romney aşteaptă rezultatele acasă, în Boston.

  • Previziuni: Obama câştigă un nou mandat, impunându-se în cinci din cele nouă state indecise

Barack Hussein Obama (51 de ani) ● Economie: problema cea mai importantă pentru realegerea sa: modul în care a gestionat Marea Recesiune. A făcut reforme pentru a îmbunătăţi practicile de pe Wall Street şi a creat programe care să ajute micile companii; planul său a dus la o creştere economică temporară, dar nu a scăzut prea mult şomajul, care este de 7,9% ● Sănătate: a adoptat, în ciuda opoziţiei republicanilor, legea asigurărilor de sănătate, în martie 2010, iar Curtea Supremă a decis, anul acesta, că legea este constituţională şi nu poate fi văzută ca o sancţiune, ci ca o taxă ● Imigraţie: a fost criticat că nu a făcut reformă atunci când democraţii controlau ambele Camere ale Congresului, în primii doi ani de mandat ● Politică externă: a retras trupele americane din Irak şi a stabilit termenul de 2014 pentru retragerea din Afganistan. Una dintre victoriile sale este capturarea lui Osama bin Laden.

  • ALEGERILE DIN SUA. Record: 6 miliarde de dolari cheltuiţi în campania electorală

Willard Mitt Romney (65 de ani) ● Economie: susţine reducerea cheltuielilor bugetare la nivel federal şi se mândreşte cu experienţa sa mixtă, în domeniul privat şi public. ● Sănătate: a promis că va abroga legea sănătăţii, pe care o numeşte Obamacare, dar ca guvernator de Massachusetts a semnat o lege locală care îi penalizează pe locuitorii ce nu deţin asigurare medicală. ● Imigraţie: soluţia lui Romney pe termen lung include securizarea frontierelor, inclusiv construirea unui zid la graniţă, oferirea cetăţeniei pentru cei care au luptat în armata SUA şi pentru copiii care au ajuns în Statele Unite "fără vina lor" ● Politică externă: susţine aplicarea unor sancţiuni, crearea unor coaliţii şi demersuri diplomatice. Pentru Siria, face apel la aliaţi pentru înarmarea rebelilor, dar nu sprijină implicarea militară a SUA, ceea ce este similar cu ce a făcut Obama până acum. Corespondenţă din Tallahassee, Florida