Schimbare de macaz în politica slovacă, după rezultatul alegerilor parlamentare. Implicații regionale și impactul lor asupra alianțelor Internaționale urmează să fie analizate. Dar rezultatul este neașteptat.
Alegeri Slovacia. Duminică dimineață, rezultatele preliminare anunțate de Biroul de Statistică al Slovaciei au pus în lumină o schimbare potențială a direcției politice a țării. Partidul SMER, sub conducerea fostului premier slovac Robert Fico, a luat 23,3% din voturi. Devansând rivalul său, partidul liberal "Slovacia Progresistă" (PS), care a obținut 17% din voturi, conform Aktuality.sk. Un rezultat interzis cardiacilor, dar o imagine clară a tensiunilor sociale.
Cu nu mai puțin de șapte partide politice trecând pragul electoral de 5%, viitorul politic al Slovaciei rămâne în incertitudine. Formarea unei coaliții stabile va fi un proces anevoios, cu multe voci influente în joc, potrivit analizei CNN. Robert Fico, care a ocupat anterior funcția de prim-ministru, are acum o șansă reală de a reveni la putere.
Fico a fost anterior prim-ministru al Slovaciei timp de mai bine de un deceniu, mai întâi între 2006 și 2010 și apoi din nou din 2012 până în 2018. El a fost forțat să demisioneze în martie 2018, după săptămâni de proteste în masă după uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kušnírová. Kuciak a scris despre corupția în rândul elitei țării, inclusiv a persoanelor apropiate direct de Fico și partidul său SMER, scrie Libertatea.
Cu toate acestea, pentru a forma un guvern, Fico va trebui să negocieze cu potențiali parteneri de coaliție. Având în vedere că partidul său nu a obținut un mandat clar. Partidul Hlas, o variantă moderată a stângii și un descendent al SMER, are 15% din voturi. Acesta s-ar putea să joace un rol de mediator în negocierile viitoare.
Alegeri Slovacia. O surpriză, avansul lui Fico
Rezultatul obținut de SMER este considerat un succes în comparație cu așteptările. Sondajele preliminare indicau o cursă strânsă cu PS, însă SMER a reușit să preia conducerea.
Fico s-a angajat să oprească sprijinul militar al Slovaciei pentru Ucraina și să blocheze aspirațiile acestei țări de a adera la NATO. Aceasta contrastează puternic cu politica externă a Slovaciei până în prezent, care a fost una de sprijin solidar pentru Ucraina.
O coaliție condusă de SMER ar putea reorienta alianțele Slovaciei, mai ales în ceea ce privește relațiile cu NATO și UE. Există speculații că Fico ar putea colabora cu prim-ministrul ungar Viktor Orban pentru a crea obstacole pentru Bruxelles.
Pentru Slovacia, care a votat pentru al cincilea prim-ministru în patru ani, aceste alegeri vor determina dacă țara va rămâne pe un curs pro-occidental, așa cum propune partidul liberal PS, sau dacă va vira spre politici pro-rusești, așa cum sugerează Fico. Cu o istorie de instabilitate politică și guverne de coaliție fragilă, Slovacia se află la o răscruce care ar putea avea implicații majore la nivel regional și internațional.