ALEGERI PARLAMENTARE Rep. Molodova. CÂȚI cetățeni au IEȘIT la VOT. Scandalurile nu au lipsit nici de ACEASTĂ DATĂ

Alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au încheiat. Conform fatelor frunizate de către Comisia Electorală Centrală (CEC), mai puţin de jumătate din cetăţenii cu drept de vot din au participat, duminică, la alegerile parlamentare.

Prezenţa la urne în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova a fost, la sfârşitul procesului electoral, de 49,16%, mai scăzută faţă de scrutinul legislativ din 2014 (55,86%).

Datele prezentate de CEC arată că la vot s-au prezentat 1,44 milioane din totalul celor 2,81 milioane de cetăţeni înscrişi în listele electorale. Dintre votanţi, 53,22% sunt femei, iar 46,78% bărbaţi, scrie Agerpres.

Din punct de vedere al vârstei, cei mai mulţi dintre votanţi, 31,83%, au vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani, în timp ce cea mai mică prezenţă a fost înregistrată în rândul tinerilor de până la 25 de ani (8,46%) şi în rândul vârstnicilor de peste 71 de ani (8,42%).

Autorităţile electorale din Republica Moldova urmează să centralizeze şi datele din secţiile de votare din diasporă.

Incidentele și scandalul nu al lipsit nici de la această rundă de alegeri.

Alegătorii moldoveni din diaspora au lansat o petiţie online adresată autorităţilor de la Chişinău şi misiunilor de observare a scrutinului legislativ din 24 februarie prin care doresc să semnaleze faptul că au fost privaţi de dreptul de a vota, informează postul de televiziune tv8.md

Potrivit petiţiei, cetăţenilor li s-a încălcat dreptul la vot prin nedeschiderea secţiilor de votare conform criteriilor prevăzute de Codul electoral. Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a ignorat prevederile Codului electoral şi nu a deschis secţii de votare în străinătate conform criteriilor stabilite de lege, îndeosebi au fost respectate criteriile cu privire la participarea în cadrul ultimelor alegeri şi cel al înregistrării prealabile.

Cei mai mulţi alegători din diaspora moldoveană au fost indignaţi de faptul că le-a fost interzis să voteze cu paşaportul expirat. Contrar practicii constante de la ultimele 7 scrutine electorale şi neglijând decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie din 28.11.2014 (dosarul nr.3ra-1646/14), Comisia Electorală Centrală a interzis votarea cu paşapoarte al căror termen de valabilitate a expirat.

Potrivit iniţiatorilor petiţiei, aceste măsuri încalcă prevederile art.38 alin.(2) din Constituţia Republicii Moldova care stabileşte că dreptul de vot poate fi limitat doar pentru persoanele puse sub interdicţie în modul stabilit de lege (adică printr-o decizie judecătorească definitivă şi executorie).

 

Liderul opoziţiei din Republica Moldova, Maia Sandu, susţine că alegerile parlamentare care au avut loc duminică au fost cele mai nedemocratice din istoria ţării.

Sandu, care este co-preşedinte al blocului electoral ACUM, a declarat, într-un briefing de presă organizat după închiderea secţiilor de votare, că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte şi că Republica Moldova se "rostogoleşte în dictatură de stil putinist".

„Vreau să spun de la început că aceste alegeri nu au fost nici libere şi nici corecte. Au fost cele mai nedemocratice alegeri din istoria Republicii Moldova. Tot ce s-a întâmplat până la începutul campaniei electorale, în decursul campaniei electorale şi în ziua de astăzi a distorsionat rezultatul acestor alegeri. (...) Ceea ce vedem noi este o dovadă clară că Republica Moldova se rostogoleşte în dictatură de stil putinist şi regimul Plahiotniuc-Dodon şi sateliţii lor şi alţii se fac vinovaţi de acest proces extrem de dramatic”, a afirmat Maia Sandu.

Partidul Liberal (PL) din Republica Moldova consideră că alegerile parlamentare au fost fraudate de regimul Plahotniuc-Dodon-Şor, inclusiv înainte de scrutin, prin modificarea sistemului electoral, informează Radio Chişinău.

Liderul liberalilor Dorin Chirtoacă a declarat, într-o conferinţă de presă, că „în timpul campaniei electorale PL a cerut excluderea PSRM, PDM şi a Partidului Şor, însă Comisia Electorala Centrala (CEC) şi-a demonstrat complicitatea cu regimul”.

Dorin Chirtoacă a acuzat fraude şi în ziua scrutinului. El i-a acuzat inclusiv pe liderii Blocului electoral ACUM, care, potrivit liderului liberal, au încercat să-i influenţeze pe alegători, la fel cum au făcut PDM, PSRM şi Partidul Şor.

El a denunţat şi implicarea in alegeri a Rusiei prin intermediul preşedintelui Igor Dodon şi a spus ca acest plebiscit „s-a derulat sub semnul dezgustului”.

Dorin Chirtoacă a mulţumit unioniştilor pentru participarea în campanie alături de PL şi a afirmat că la aceste alegeri a fost pusă „temelia Unirii cu România”.