Alegeri regionale: partidul lui Merkel, înfrânt. Verzii sunt pe val

Tabăra liberal-conservatoare a cancelarului german Angela Merkel a pierdut scrutinul-cheie de ieri din landul Baden-Württemberg, în care a deţinut puterea timp de 58 de ani. Ecologiştii au obţinut un rezultat foarte bun şi ar urma să conducă pentru prima dată un land, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, relatează AFP, citată de Agerpres.

Marii învingători ai scrutinului în bogatul Baden-Württemberg - land cu 10 milioane de locuitori, fief al producătorilor de automobile Mercedes Benz sau Porsche - sunt Verzii, care au obţinut aproape 25% dintre voturi, faţă de 11,7% în 2006. Ei ar putea obţine pentru prima dată în istorie conducerea executivului de land, în condițiile în care vor forma o alianță firească cu social-democraţii (SPD), care au obţinut 23,5% dintre sufragii, potrivit canalului de televiziune public ARD. "Este un vis devenit realitate. Nici nu ne puteam gândi la un asemenea rezultat în urmă cu câteva zile", a declarat Franz Untersteller, purtător de cuvânt al Verzilor, citat de Euronews.

Cu 38% dintre sufragii (cu 6% mai puțin decît la precedentul scrutin), Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a cancelarului german Angela Merkel, nu a obţinut suficiente voturi pentru a putea păstra alături de partenerul său liberal FDP puterea pe care o deţine de peste 58 de ani în acest land, inimă a industriei germane. Potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, FDP a obţinut 5% dintre voturi. Efectul Fukushima Chestiunea nucleară este una, dacă nu cea mai importantă dintre cauzele înfrângerii CDU în landul Baden-Württemberg, pe teritoriul căruia se află nu mai puțin de patru centrale nucleare. După seismul şi valurile tsunami care au afectat centrala de la Fukushima, din Japonia, cancelarul german a ordonat oprirea temporară a şapte reactoare, cele mai vechi, din cele 17 reactoare germane.

Cu numai cinci luni înainte însă, majoritatea parlamentară de care dispune Merkel în parlamentul federal votase prelungirea duratei de viaţă a centralelor cu doisprezece ani în medie, în pofida rezistenţei opiniei publice germane. Schimbarea brutală de direcţie a cancelarului a fost percepută ca o manevră electorală şi credibilitatea sa a fost serios afectată. Sâmbătă, circa 250.000 de persoane au coborât în stradă pentru a-şi exprima temerea în legătură cu energia nucleară, temere exacerbată de catastrofa de la centrala japoneză Fukushima, şi pentru a cere oprirea reactoarelor germane. Popularitatea Verzilor a fost alimentată și de opoziția lor față de proiectul CDU de modificare a vechii gări din orașul Stuttgart și de transformare a acestui oraș într-un nod feroviar important în Germania. Nenumărate manifestații publice au fost organizate de mii de persoane care au protestat față de mega-proiectul Stuttgart 21, care are un cost estimativ de patru miliarde de euro. Succesul verde

Într-un al doilea scrutin care a avut loc azi, Verzii au obţinut 17% dintre voturi în landul vecin Renania-Palatinat, unde SPD, care a guvernat singur, a ieşit pe prima poziţie cu 35,5% dintre voturi şi poate păstra puterea într-o alianţă cu ecologiştii. CDU a obţinut 34% dintre sufragii şi rămâne în opoziţie, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne.

Verzii şi-au făcut astfel o intrare triumfală în parlamentul din Renania-Palatinat, unde în 2006 nu obţinuseră cele 5% voturile necesare pentru a putea intra în parlament. Liberalii ministrului afacerilor externe, Guido Westerwelle, au obţinut doar 4% dintre sufragii, potrivit sondajelor. Înfrângerea din Baden-Württemberg va afecta și mai mult posibilitatea coaliției conservatoare-liberală de a adopta legislație în camera superioară a parlamentului federal.