Americanii iau democrația în serios. Alegătorii, nu șefii partidelor, decid cine candidează. Ce sunt alegerile primare

Americanii iau democrația în serios. Alegătorii, nu șefii partidelor, decid cine candidează. Ce sunt alegerile primare Alegerile prezidențiale SUA. Sursa foto: dreamstime.com

Înainte ca americanii să aleagă un președinte în noiembrie, ei au ocazia să aleagă candidații într-o serie de alegeri primare și adunări electorale. Este un proces diferit față de alegerile din Europa și poate părea complicat din cauza evoluțiilor care au avut loc de-a lungul timpului.

Alegerile primare din SUA sunt alegerile de selectare a candidaților, de obicei pentru un anumit partid politic, care vor apărea pe buletinul de vot pentru alegerile generale. Candidații trebuie să atingă un anumit număr de delegați la aceste alegeri primare pentru a câștiga nominalizarea și a apărea pe buletinul de vot pentru alegerile finale din noiembrie.

Alegeri primare în SUA înainte de scrutinul din noiembrie 2024

Alegerile prezidențiale din Statele Unite vor avea loc marți, 5 noiembrie 2024. Acestea vor fi alegerile cu numărul 60 din istoria prezidențială a SUA. Votanții vor alege un președinte și un vicepreședinte pentru un mandat de patru ani. Până în acest moment, Donald Trump și Joe Biden par să fie din nou favoriții pentru Casa Albă.

Fostul președinte Donald Trump a fost mult timp lider în sondajele pentru alegerile primare republicane pentru președinție și are cei mai mulți delegați după alegerile din Iowa. Din numărul mare de candidați republicani, Nikki Haley a rămas principaul obstacol important în calea lui Donald Trump. Cu toate acestea, zilele trecute, fostul guvernator al Carolinei de Sud a fost învins de Donald Drump în lupta pentru alegerile primare din New Hampshire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele american Joe Biden a obţinut o victorie în alegerile primare din New Hampshire chiar dacă nu a făcut campanie şi numele nu i-a apărut pe buletinele de vot. Președintele a boicotat alegerile primare democrate din acest stat, din cauza unui conflict cu filiala partidului.

Reguli diferite de votare în funcție de stat

Unele state au „alegeri primare deschise”, ceea ce înseamnă că orice alegător înregistrat poate vota fie în cadrul primarelor democrate, fie în cele republicane. Alte state au „alegeri primare închise", ceea ce înseamnă că numai persoanele înregistrate într-un anumit partid politic - de obicei republicani sau democrați - pot vota în alegerile primare ale acelui partid.

Alte state oferă posibilitatea de a se înregistra în ziua votului, ceea ce, în esență, deschide alegerile primare pentru majoritatea alegătorilor înregistrați.

Prima dată din calendarul alegerilor primare pentru președinție a fost 15 ianuarie. În acea zi, în Iowa, membrii Partidului Republican s-au adunat în cadrul unor evenimente numite caucus (adunări electorale). Trump a câștigat în mod decisiv.

Democrații s-au adunat, de asemenea, în acea zi în Iowa, dar votul lor pentru președinte se desfășoară prin corespondență și se încheie pe 5 martie.

alegeri primare, SUA

Ce se întâmplă dacă niciun candidat nu obține majoritatea delegaților în cadrul alegerile primare?

În general, delegații trebuie să fie „legați" (termenul republican) sau „angajați" (termenul democrat) de un anumit candidat înainte de convenție. Dacă nu există un câștigător majoritar clar după ce delegații votează se trece la runde suplimentare de vot.

Acest proces a evoluat de-a lungul istoriei țării. Înainte, delegațiile din Congres selectau candidații prezidențiali.

Prima alegere pentru care au existat convenții politice pentru membrii de partid a fost în 1832, când Andrew Jackson a câștigat Casa Albă. Prima convenție a fost organizată de către Partidul Anti-Masonic, care a avut o scurtă existență și a dispărut de mult timp.

Ideea de a se concentra pe alegerile primare și de a face sistemul mai democratic a început după violențele de la Convenția Națională Democrată de la Chicago din 1968, când liderii partidului au optat pentru vicepreședintele de atunci Hubert Humphrey în detrimentul candidatului anti-război Eugene McCarthy. (Humphrey a pierdut ulterior în fața lui Richard Nixon).

Convenția națională republicană se desfășoară între 15 și 18 iulie în Milwaukee. Convenția Națională Democrată se desfășoară între 19 și 22 august la Chicago.

Programul federal de asistență pentru vot (FVAP), pregătit să ofere dreptul cetățenilor de a vota

Indiferent de locul unde se află, programul federal de asistență pentru vot (FVAP) lucrează pentru a se asigura că membrii Serviciului, membrii de familie eligibili ai acestora și cetățenii de peste mări sunt conștienți de dreptul lor de a vota și au instrumentele și resursele necesare pentru a face acest lucru cu succes.

În cadrul alegerilor primare deschise, un alegător de orice apartenență politică poate vota în cadrul alegerilor primare ale oricărui partid. De exemplu, un alegător înregistrat ca democrat poate alege să voteze în alegerile primare republicane. Un alegător poate vota doar în alegerile primare ale unui singur partid și, în multe state, alegătorii nu sunt obligați să aleagă o afiliere politică atunci când se înregistrează pentru a vota.

În cadrul unor alegeri primare închise, alegătorii pot vota doar în cadrul alegerilor primare ale partidului în care sunt înregistrați. De exemplu, un alegător înregistrat ca republican poate vota doar în cadrul primarelor republicane.

În cadrul unei alegeri primare semideschise, alegătorii independenți sau cei care nu sunt afiliați la un partid pot alege în ce primare ale partidului doresc să voteze. Cu toate acestea, cei înregistrați într-un partid pot vota doar în cadrul primarelor acelui partid. De exemplu, un alegător înregistrat ca democrat poate vota doar în cadrul primarelor democrate.

alegeri primare, SUA

Delegații pot fi „legați” pentru un singur tur de scrutin al convenției sau până când sunt „eliberați” de către candidat

În unele state, votul pentru alegerea candidatului la prezidențiale este consultativ. Regulile de selecție a delegaților sunt stabilite de partidele politice și variază în funcție de stat. Delegații pot fi selectați pe baza principiului „câștigătorul ia totul" - așa cum se întâmplă în multe dintre primarele de stat ale Partidului Republican, în care candidatul care obține cele mai multe voturi câștigă toți delegații în joc - sau prin reprezentare proporțională - așa cum se întâmplă în primarele Partidului Democrat, în care orice candidat care primește un procent de voturi peste un anumit prag are dreptul la cel puțin un delegat.

Alocarea delegaților prin reprezentare proporțională face dificilă pentru un candidat să obțină o victorie decisivă. Competițiile prezidențiale democrate au durat, de obicei, mai mult timp pentru a selecta un lider clar.

În încercarea de a spori puterea liderilor partidului democrat și a oficialilor aleși și de a minimiza influența primarelor, Partidul Democrat a creat, în anii 1980, așa-numiții „superdelegați", un grup de delegați selectați și fără drept de vot, care includea membri ai Comitetului Național Democrat, guvernatori democrați și membri democrați ai Camerei Reprezentanților și Senatului Statelor Unite.

Puterea superdelegaților, limitată după alegerile din 2016

Cu toate acestea, ca răspuns la criticile privind influența superdelegaților în procesul de nominalizare din 2016, în 2018 au fost instituite modificări ale regulilor care au limitat puterea acestora.

Sistemul primar, reglementat din punct de vedere juridic, este specific Statelor Unite. Cea mai veche metodă de desemnare a candidaților a fost caucus-ul (adunare electorală), care a fost adoptat în perioada colonială pentru funcțiile locale și a continuat în secolul al XIX-lea pentru funcțiile de stat și naționale. Deși utilizarea caucus-urilor a scăzut ulterior, la începutul secolului XXI câteva state au continuat să folosească caucus-urile pentru a alege candidații la președinție.

Convențiile de partid au fost instituite ca mijloc de a controla abuzurile sistemului de caucus, dar au devenit și ele subiect de abuzuri, ceea ce a dus mai întâi la reglementarea lor și, în cele din urmă, la eliminarea lor pentru majoritatea funcțiilor, cu excepția celei de președinte și vicepreședinte. După 1890, reglementările obligatorii au transformat alegerile primare în alegeri desfășurate de funcționari publici pe cheltuială publică.

Sistemul de alegeri primare a intrat în uz general abia la începutul secolului XX

Mișcarea s-a răspândit atât de rapid încât, până în 1917, toate statele, cu excepția a patru, au adoptat primarele directe pentru unele sau toate nominalizările la nivel de stat. Totuși, pentru competiția prezidențială, alegerile primare au căzut în dizgrație și au fost utilizate în general în mai puțin de 20 de state până în anii 1970, după care majoritatea statelor au adoptat primarele.

Atenția din partea presei a crescut importanța primarelor prezidențiale până la punctul în care succesul - în special în New Hampshire (care de obicei a organizat primele alegeri primare prezidențiale) și în alte primare timpurii - oferă unui candidat un mare avantaj în ceea ce privește publicitatea și finanțarea privată a campaniei, în timp ce un eșec poate pune capăt unei campanii.

Importanța primarelor deschise față de cele închise au fost dezbătute pe larg. Susținătorii primarelor deschise cred că alegătorii ar trebui să poată alege la ce primare vor vota la fiecare alegere. Primarele deschise permit participarea la vot a independenților care nu doresc să declare o afiliere la un partid și previn intimidarea alegătorilor care doresc să își păstreze afilierea privată.

Deși sistemul de alegeri primare este specific Statelor Unite, există unele asemănătoare în alte țări. De exemplu, Partidul Laburist australian a folosit un scrutin de „preselecție", în care candidații din fiecare localitate au fost selectați de către membrii de partid din localitatea respectivă. Unele partide din Israel au folosit, de asemenea, alegerile primare pentru a selecta candidații pentru Knesset.