Alegeri prezidențiale în Slovenia. Fostul ministru de Externe a obținut cele mai multe voturi

Alegeri prezidențiale în Slovenia. Fostul ministru de Externe a obținut cele mai multe voturi Sursă: Aldorado10 | Dreamstime.com

Anze Logar, fostul ministrul de Externe, a obținut aproape 34% din voturile alegătorilor, conform rezultatelor scrutinului de duminică după numărarea a 99,9 la sută din voturi. Favoritul pentru fotoliul de președinte nu a trecut nici măcar în turul doi.

Anze Logar, fost ministru de Externe, a obţinut aproape 34 la sută din totalul voturilor în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Slovenia.

Favoritul la prezidențiale, nu este dorit de popor

Politicianul conservator în vârstă de 46 de ani a devansat-o cu aproape şapte procente pe avocata Natasa Pirc Musar, în vârstă de 54 de ani, care a obţinut aproape 27% din voturi.

Turul doi al alegerilor va avea loc pe 13 noiembrie, în care se vor înfrunta Logar şi Pirc Musar.

Ne puteți urmări și pe Google News

La alegerile de duminică au candidat şapte persoane. Social-democratul Milan Brglez, care se număra printre favoriții la aceste alegeri, nu a reușit să treacă în turul doi. A obţinut 15,4% din voturi, potrivit news.ro.

Alegeri prezidențiale în Slovenia

La alegerile prezidențiale din Slovenia, de duminică, nu era de așteptat ca niciunul dintre cei șapte candidați să obțină o majoritate de voturi. Sondajele de opinie arătau că cel mai bine plasat candidat este Anze Logar. El a fost ministru de externe în guvernul lui Janez Janša, fost comunist devenit apoi politician de dreapta.

Criticii spun că a Janša, care a fost prim-ministru de trei ori, a încercat să restrângă libertatea presei şi respectul pentru valorile democratice sau statutul de drept în această ţară a Uniunii Europene. El a fost înlăturat de la putere de Golob, un nou nume în politică, în timpul alegerilor parlamentare din primăvară.

Cursa pentru prezidențiale se va duce cu jurista Nataša Pirc Musar, o politiciană independentă, ce s-a plasat pe locul doi, potrivit Agerpres.

Deşi rolul preşedintelui țării este în mare parte simbolic în Slovenia, votul de duminică a fost văzut ca un test pentru guvernul liberal, în contextul crizei cauzate de războiul din Ucraina.

În afara de cei trei, s-au mai aflat pe lista candidaţilor patru persoane. Slovenia are 1,7 milioane de alegători. Aceştia vor vota pentru a decide succesorul lui Borut Pahor, care se află la finalul celui de-al doilea mandat de cinci ani.