Alegeri parlamentare în Lituania. Se așteaptă o schimbare a puterii

Alegeri parlamentare în Lituania. Se așteaptă o schimbare a puteriiLituania / sursa foto: arhiva evz

Alegătorii din Lituania își votează astăzi parlamentarii, și se așteaptă o schimbare a majorității, în ciuda unei economii puternice și în plin avânt.

Primul tur al parlamentarelor din Lituania

Alegătorii din Lituania sunt așteptați duminică la urne, la primul tur al parlamentarelor. Acestea ar putea duce la înlocuirea actualei coaliții guvernamentale de centru-dreapta cu opoziția de stânga, formată din Social-Democrați și partidele mai mici.

În ciuda succeselor economice, impactul măsurilor stricte împotriva COVID-19 și afluxul de migranți poate avea efect asupra guvernului conservator al prim-ministrului Ingrida Šimonytė, care a preluat funcția în 2020.

Populația este nemulțumită

Deși Lituania, membră a Uniunii Europene, a înregistrat o creștere anuală a veniturilor cu două cifre și are una dintre cele mai scăzute rate ale inflației din blocul celor 27 de națiuni, mulți alegători nu par să fie impresionați.

„Există multă dezamăgire și nemulțumire în rândul alegătorilor,” a spus Rima Urbonaitė, analist politic la Universitatea Mykolas Romeris din Vilnius.

„Este legată de numeroase crize și șocuri și nu poate fi compensată de factori economici precum schimbarea pozitivă a puterii de cumpărare”, a adăugat el

Primul ministru din Lituania, criticat pentru măsurile din pandemie

Šimonytėa fost criticată pentru măsurile stricte luate în timpul pandemiei, mulți oameni plângându-se că guvernul nu a făcut suficient pentru a ajuta companiile în timpul carantinei. Alții spun că mii de oameni nu au avut acces adecvat la serviciile de sănătate.

Šimonytė a fost, de asemenea, criticată pentru modul în care a gestionat sosirea migranților prin Belarus. Lituania își acuză vecinul estic, dar și Rusia, de orchestrarea unui flux de migranți, în special din Africa și Orientul Mijlociu.

Un sondaj recent realizat de institutul Vilmorus arată că socialiștii din Partidul Social Democrat, condus de Vilija Blinkevičiūtė, ar obține cele mai multe voturi, de două ori mai multe decât Uniunea Patriei a lui Šimonytė.

Ingrida Šimonytė, prim-ministrul Lituaniei, în București / sursa foto: paparazzi EvZ

Nemuno Aušra, un partid recent înregistrat al politicianului de dreapta Remigijus Žemaitaitis, care a fost suspendat din funcție la începutul acestui an pentru declarații antisemite, s-ar situa între cele două ca număr de mandate.

Pragul de 20% din voturi nu e depășit, în sondaje, de niciun partid

Cu toate acestea, niciun partid nu ar obține mai mult de 20% din voturi, forțând pe oricine speră să guverneze să caute alianțe.

Socialiștii au exclus o alianță cu partidul lui Žemaitaitis, ceea ce înseamnă că vor fi necesare alte trei sau patru partide, probabil grupuri mici, care reprezintă centrul politic, pentru a forma o coaliție de guvernare.

„Am votat cu conservatorii toată viața mea, dar anul acesta mă gândesc să dau votul meu unui alt partid, nu lor,” a spus Darius Mikalauskas, un profesor de 51 de ani din Vilnius.

„Šimonytė și întreaga Uniune a Patriei arată obosită, uzată și ar face mai bine să petreacă ceva timp pe banca de rezerve.”, adaugă profesorul.

Politica externă a Lituaniei ar putea rămâne neschimbată

Analiștii spun că o schimbare spre stânga nu ar aduce schimbări semnificative în politica externă a Lituaniei, care se învecinează și cu exclava rusă Kaliningrad la vest. Dar votul vine într-un moment în care războiul Rusiei în Ucraina alimentează temeri mai mari cu privire la intențiile Moscovei, în special în regiunea baltică, care este de o importanță strategică.

„În această țară, cursul politicii externe este determinat în principal de președinte,” a spus Urbonaitė. La începutul acestui an, președintele Gitanas Nauseda a învins-o pe Šimonytė în alegerile prezidențiale și a obținut un al doilea mandat de cinci ani.

Coaliția Uniunea Patriei a fost victorioasă în trecut

În 2020, Šimonytė a condus Uniunea Patriei la victorie în alegerile parlamentare. Ulterior, a format o coaliție cu două partide liberale, Partidul Libertății și Mișcarea Liberală.

Aproximativ 2,4 milioane de cetățeni din Lituania sunt așteptați la urne pentru a-i vota pecei 141 de membri ai parlamentului, sau Seimas, pentru un mandat de patru ani. Parlamentarele din Lituania se desfășoară în două tururi.

Duminică, 70 de parlamentari vor fi aleși pe liste de partid, la care se adaugă cei din colegiile uninominale care reușesc să câștige peste 50% din voturi.

Turul al doilea va avea loc pe 27 octombrie, când majoritatea circumscripțiilor uninominale vor vota pentru a alege între cei doi candidați principali, potrivit ABC News.