Evenimentul Zilei > Politica > Alegeri parlamentare 2020. Peste 40.000 de români au votat în secțiile din diaspora. „Votul de pe 6 decembrie este vital”
Alegeri parlamentare 2020. Peste 40.000 de români au votat în secțiile din diaspora. „Votul de pe 6 decembrie este vital”

Alegeri parlamentare 2020. Peste 40.000 de români au votat în secțiile din diaspora. „Votul de pe 6 decembrie este vital”

Alegerile parlamentare 2020 au luat startul vineri, 4 decembrie, odată cu deschiderea primelor birouri de vot în străinătate. Deși se află la mare distanță de casă, românii din diaspora spun că sufletul lor este acasă, iar aceste alegeri sunt esențiale. Ei reclamă, însă, faptul că li s-a alocat un număr mic de reprezentanți în legislativ.

La alegerile parlamentare din 2020, pentru diaspora scrutinul este organizat pe parcursul a două zile: 5 decembrie și 6 decembrie, în intervalul orar 7:00 – 21:00 (ora locală). Românii din diaspora îi vor alege pe cei 4 deputați și doi senatori care îi vor reprezenta în noul parlament, un număr considerat de mulți ca insuficient raportat la amploarea comunităților de români aflate în străinătate.

În Australia și Noua Zeelandă s-a încheiat prima zi de votare

Sâmbătă, la ora 8:00, s-au deschis urnele și în țările din Europa Occidentală, în Italia, Spania, Franța, Germania, acolo unde se află comunități importante de români și unde au fost suplimentate semnificativ secțiile de vot față de alegerile parlamentare din 2016. La ora 13.00, ora României, a început prima zi a votării și la secția organizată pe coasta de est a Canadei, la Dieppe.

Prima zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din acest an s-a încheiat în cele mai estice 6 secții organizate în Australia și Noua Zeelandă (Canberra, Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane și Auckland). Procesul de votare
a decurs în condiții foarte bune și nu a fost necesară prelungirea votării.

Potrivit MAE, la ora 14.00, ora României, s-a încheiat prima zi a votării și la secțiile organizate în Seoul, Tokyo, Perth, Beijing, Shanghai, Hong Kong, Manila, Kuala Lumpur și Singapore.

14.000 de voturi prin corespondență nu au mai ajuns

La ora 15, peste 4.600 de români votaseră în Italia şi peste 3.400 în Spania. În Franţa au votat 1.200 de persoane, în Germania peste 2.700, iar în Marea Britaniepeste 1.870.

Până sâmbătă la ora 16.00, erau 38.403 de voturi pe listele suplimentare din diaspora, potrivit datelor AER, pe lângă cei care au optat pentru votul prin corespondentă.

Sâmbătă au fost raportate și primele nereguli la votul prin corespondență. Președintele Autorițății Electorale Permanente (AEP), Florin Mitulețu, a declarat la Digi24 că 14.000 de plicuri ale românilor din diaspora nu au ajuns în țară și nu pot fi înregistrate.

„Noi votăm întotdeauna și pentru cei de acasă”

Chiar și de la mare distanță, vocile românilor continuă să se facă auzite, iar cei din diaspora au foarte clară conștiința apartenenței.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE