Update. Ultimele informații despre alegerile parlamentare din 2020. Live Text

Update. Ultimele informații despre alegerile parlamentare din 2020. Live Text

Odată cu revenirea la sistemul de vot pe listă, au fost operate modificări şi în privinţa pragului electoral al alegerilor parlamentare. Pe lângă tradiţionalul 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional, există și opțiunea pragului alternativ.

UPDATE 08:40  Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat că a votat duminică pentru o Românie modernă şi a îndemnat alegătorii să se prezinte la urne.

“Am venit dis-de-dimineaţă la vot pentru a vota pentru o Românie modernă, o Românie educată şi invit pe toţi cetăţenii României să îşi exercite dreptul fundamental şi anume dreptul de a vota. Să vină la vot şi să voteze pentru copiii României. Este un vot organizat foarte bine de către autorităţi, există în fiecare secţie de votare măsuri luate pentru a preveni îmbolnăvirile cu SARS-CoV-2. Sper ca astăzi toţi cetăţenii să vină la vot”, a afirmat ministrul.

Monica Anisie a votat la o secţie organizată Şcoala nr. 46 din Sectorul 2.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 08:30 Fost premier al României, Sorin Grindeanu a declarat după ieșirea de la urne: „Am votat pentru siguranța unei guvernări responsabile care să nu folosească pandemia pentru a-și bate joc de români. Am votat pentru schimbare”.

UPDATE 08:20:  A mers la urne și Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS. „Am votat pentru oameni noi în politică, care nu își doresc hoția sub nicio formă la ei, oameni care merg în Parlament ca să construiască și nu pentru privilegii. E momentul să apropiem Parlamentul de societate și să facem schimbările pe care le dorim. Pentru astfel de oameni și viziuni am votat, pentru oameni care au deja un rost în viață, și-au lăsat joburile și merg în Parlament să reconstruiască. Cu siguranță, după această pandemie, va trebui să reconstruim și e important să reconstruim pe baze sănătoase”, a afirmat fostul premier.

UPDATE 08:10 A votat și Marcel Vela, ministrul de Interne: „Am votat cu gândul la o lume mai bună”, a spus politicianul.

UPDATE 08:00.  Fost primar general al Capitalei, Gabriela Firea a votat, azi, la Colegiul Tehnic Mecanic Grivița, din Sectorul 1. „Am votat cu gândul la o majoritate parlamentară care să poata aduce românilor o formulă guvernamentală care să aiba soluții pentru toți românii, care să nu mai arunce povara pandemiei pe cetățeni, să redeschidă școlile, bisericile, teatrele, respectând măsurile sanitare.

Am votat cu gândul că noul parlament va imupune un guvern care să respecte legislaţia în vigoare privind pensiile și alocațiile pentru copii. Am votat și pentru bucureștenii mei dragi, am votat pentru siguranța unui trai mai bun. Sunt un om optimist și sper ca de data asta să fie mai bine. Din cauza unor situaţii care au fost data trecută acum suntem foarte vigilenţi”, a spus Firea.

UPDATE 07:50.  Pentru cei care au nevoie de asistenţă electorală sunt disponibile numerele de telefon 0800 080 200 (gratuit, pentru România) şi +40212 039 020 (tarif normal, pentru străinătate).

Acest serviciu a funcţionat sâmbătă, între orele 7,00 - 21,00. Duminică, el va fi disponibil între orele 6,00 - 22,00, iar în acest timp juriştii şi experţii electorali răspund întrebărilor cetăţenilor.

UPDATE 07:45. Prezența la vot a fost de 0,81% la ora 7:35, anunță BEC. Biroul Electoral Central va oferi informații aproape în timp real despre procentul prezenței la vot. Peste 150.000 de români din țară și-au exprimat deja opțiunile.

UPDATE 07: 40. Românii din ţară, aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu din cauza COVID-19, pot vota duminică, la alegerile parlamentare, cu urna specială. Ei pot solicita urna mobilă şi alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cei care se află internaţi în spital sau execută o pedeapsă privativă de libertate. În acest caz, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor dispune măsurile necesare, astfel încât duminică la ora 21,00 urna specială să se afle în localul de vot.

UPDATE 07:30. Secţiile de votare din ţară s-au deschis duminică, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi la urne pentru a decide cine îi va reprezenta în Parlament, în următorii patru ani. În ţară sunt organizate 18.802 secţii de votare, peste 1.200 în Bucureşti. Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi - duminică, de la ora 7,00 până la 21,00.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

La alegerile parlamentare din 6 decembrie, partidele care participă la scrutin trebuie să treacă pragul de 5% pentru a intra în Parlament. Pe lângă pragul de 5%, legea prevede și un prag alternativ care ajută partidele cu un bazin electoral puternic doar în anumite zone ale țării, cum ar fi UDMR.

Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, şi anume 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national, informează Digi 24.

Odată cu revenirea la sistemul de vot pe listă,  au fost operate modificări şi în privinţa pragului electoral. Pe lângă tradiţionalul 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional (cifră care se majorează în cazul alianţelor politice şi electorale, cu 1-3 procente, în funcţie de numărul de membri), a apărut pragul alternativ: un partid trebuie să obțină 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali.

Prin sintagma „20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”, se înţelege că pentru a îndeplini condiţia de prag electoral un competitor trebuie să obţină câte 20% din voturile valabil exprimate în fiecare din cele 4 circumscripţii electorale. Până acum pragul alternativ a provocat multe discuții fierbinți pe scena politicii românești, invocându-se chiar faptul că acesta pare făcut cu dedicație pentru minorități.

De asemenea, condiţia de prag electoral se consideră îndeplinită dacă pentru o singură Cameră a Parlamentului competitorul electoral a obţinut 5% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. În acest caz respectivul competitor va primi mandate doar în acea Cameră a Parlamentului. Aceste prevederi nu se aplică organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au depus candidaturi la nivel naţional.