Pragul electoral alternativ, cadou pentru UDMR

Pragul electoral alternativ, cadou pentru UDMR

Pragul electoral pentru partide va rămâne de 5%, dar va exista şi un prag alternative. Aşa au decis astăzi parlamentarii din Comisia de cod electoral.

Ei au introdus în legea votului uninominal o prevedere potrivit căreia pot intra în parlament şi partidele care obţin primul loc în şase colegii de la Senat şi trei colegii de la Cameră.

Chiar dacă pragul alternativ se referă la toate partidele, prima formaţiune avantajată este UDMR. Asta pentru că, în Harghita şi Covasna, vor exista cel mai probabil nouă colegii pentru Cameră şi patru pentru Senat.

Alianţele trebuie să obţină între 8 şi 10%

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia de cod electoral a mai stabilit  modalitatea de calcul a pragului electoral pentru alianţele politice. Pentru o alianţă formată din două partide pragul este de 8%, pentru cele formate din trei partide de 9%, iar pentru cele alcătuite din patru sau mai multe formaţiuni de 10%.

PSD a propus introducerea unui articol referitor la alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor consiliilor judeţene. Acest amendament a fost respins, pe motiv că o prevedere similară există în proiectul de lege pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea. Trei articole din acesta au fost declarate neconstituţionale,  iar proiectul este în analiza comisiilor juridice reunite, într-o procedură paralelă cu cea de la comisia de cod electoral. În final, legea votului uninominal a fost adoptată de comisie 12 voturi “pentru” la unul “împotrivă”. Actul normative urmează să fie supus aprobării plenului.