Marcel Ciolacu, presat să stabilească data alegerilor din acest an. Premierul are alte priorități
- Cristian Raducanu
- 30 ianuarie 2024, 23:00
Marcel Ciolacu este presat de colegii de partid să stabilească împreună cu partenerul din Coalițea graficul alegerilor electorale din acest an. Premierul, pe de altă parte, are alte priorități.
Filialele PSD au cerut liderului Marcel Ciolacu să stabilească împreună cu partenerul de guvernare calendarul pentru cele patru tipuri de alegeri din acest an. Premierul României a abordat această chestiune astăzi, marți 30 ianuarie, împreună cu președinții organizațiilor de partid.
Marcel Ciolacu somat să găsească o soluție pentru alegeri
Majoritatea președinților au agreat scenariul apărut în spațiul public și anume comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Însă nu a fost de ajuns. Liderii fililalelor de sector au cerut ca întregul calendar de alegeri să fie validat și în cadrul Coaliței de guvernare. Ulterior să fie votate în plenul Parlamentului, cel mai târziu la finalul lunii viitoare.
De asemenea și senatoarea de Ilfov Gabriela Firea pune presiune pe liderul PSD Marcel Ciolacu să o nominalizeze pentru Primăria Capitalei. Referitor la canidații pentru alegeri, lista va fi votată la ședința Consiliului Politic Național al partidului.
Marcel Ciolau are alte priorități
Ședința de marți a reprezentat mai degrabă un preambul reuniunii grupurilor parlamentare PSD, care se vor reuni miercuri la Palatul Parlamentului. Tot miercuri, factorii decidenți ai PSD se vor întâlni la Consiliul Politic Național.
Între timp liberalii duc o adevărată muncă de convingere cu partenerii de guvernare pentru ca aceștia din urmă să accepte una din variantele de comasare a rundelor de alegeri. Una din variantele înaintate de PNL constă în comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Însă nu este singurul scenariu vehiculat.
Calendarul de alegeri promovat de PNL
Pe de altă parte, liderul social-democraților are alte vizune. Premierul consideră că, într-adevăr, subiectul comasării alegerilor prezintă interes politic, dar nu este una din prioritățile societății. În altă ordine de idei, scenariul vehiculat de PNL și agreat de filiale PSD, pentru a fi pus în practică, necesită o serie de modificări legislative.
Cu alte cuvinte trebuie modificat Codul Administrativ deoarece legislație în vigoare prevede cât se poate de limpede că mandatul edililor se termină după patru ani. Legea în vigoare nu face trimitere la posibilitatea înlocurii aleșilor locali înaintre de expirarea mandatului sau că pot fi organizate alegeri mai devreme.