BREAKING NEWS. Alegeri în Ungaria. Viktor Orban a câștigat un nou mandat de premier. Primele rezultate parțiale

BREAKING NEWS. Alegeri în Ungaria. Viktor Orban a câștigat un nou mandat de premier. Primele rezultate parțiale Sursa: Facebook/Viktor Orban

Alegeri în Ungaria. Peste opt milioane de unguri au fost așteptați astăzi la urne pentru a-și vota reprezentanții în alegerile parlamentare. Potrivit ultimului sondaj, premierul Viktor Orban a obținut un nou mandat. Principalul candidat al alianţei de opoziţie, conservatorul independent Peter Marki-Zay, le-a cerut cetăţenilor să voteze pentru a-l îndepărta pe Orban de la guvernare.

 Update 2. După centralizarea a 36,32% dintre voturile pe liste, avansul partidelor de guvernământ a scăzut la 58,12%, iar opoziţia a crescut uşor, până la 30,41. Patria Nostră se află, în continuare, deaspura pragului, cu 6,57%, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) are 2,58 din voturi.

Update 1. PFIDESZ, partidul de guvernământ al premierul ungar Viktor Orban, conduce cu 60% din voturi după alegerile legislative desfăşurate duminică, în timp ce alianţa opoziţiei a obţinut 29% din sufragii, după rezultatele anunţate în 23% din secţiile de votare, transmite Reuters.

Știrea inițială

Prezenţa la vot la ora locală 17. 00 era de 62,92%, potrivit Oficiului Electoral Național, care a transmis că au votat 4.840.928 de persoane. Procesul de votare s-a încheiat în Ungaria la ora 19.00, ora locală, 20.00 ora Bucureștiului, după care începe numărătoarea voturilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Viktor Orban încearcă să obţină un al cincilea mandat, al patrulea consecutiv. Sondajele de opinie creditau recent partidul său Fidesz, naţionalist, cu câteva procente în faţa alianţei de opoziţie formată din şase partide. Este pentru prima dată când o astfel de alianţă - din care fac parte formaţiuni de stânga, verzi, liberale şi conservatoare de dreapta - a fost formată, pentru ca opoziţia să-şi îmbunătăţească şansele de a-l învinge pe Viktor Orban.

"Sunt nişte alegeri ciudate... din cauza războiului (din Ucraina), trebuie să tratăm chestiuni de război şi pace. Este un război între două ţări mari şi este ceva periculos. Nu trebuie să ne amestecăm. Rivalii noştri (politici) nu iau în calcul gravitatea situaţiei şi vor să ia măsuri prin care ar implica ţara în război. Ar fi tragic pentru Ungaria", a declarat Viktor Orban, la ieșirea de la urne.

Alegeri în Ungaria. "Guvernul Orban este ruşinea naţiunii noastre”

Principalul candidat al alianţei de opoziţie, conservatorul independent Peter Marki-Zay, le-a cerut cetăţenilor să voteze pentru a-l îndepărta pe Orban de la guvernare.

"Haideţi să votăm pentru o lume mai bună, o Ungarie fericită", a îndemnat el din faţa locuinţei sale din Hodmezovasarhely, un mic oraş în sud-estul ţării, unde deţine funcţia de primar din 2018. "Guvernul (Orban) este ruşinea naţiunii noastre. Fie ca această zi să fie sărbătoarea schimbării. Să facem tot posibilul pentru ca mâine să ne trezim cu toţii într-o Ungarie care aparţine tuturor", a declarat Marky-Zay, potrivit EFE.

Ultimele sondaje indicau o egalitate de 47% între partidul ultranaţionalistului Orban, Fidesz, şi coaliţia "Uniţi pentru Ungaria", din care fac parte şase partide de opoziţie, de la stânga la dreapta radicală.

Această egalitate nu ia în calcul votul ungurilor care trăiesc în afara graniţelor ţării şi care este în principiu în favoarea lui Orban.

Este posibil ca aceste alegeri să fie decise de indecişi, care pe fondul incertitudinii provocate de războiul din Ucraina vecină ar putea miza pe continuitate. Potrivit sondajelor, niciun alt partid nu va reuşi să depăşească pragul de 5% pentru a intra în parlament.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot este ceva mai mare de 8,2 milioane, din care 7,7 milioane votează în Ungaria, iar 450.000 o vor face în străinătate.

Alegeri în Ungaria. Referendum privind comunitatea LGBT

Tot duminică, ungurii votează într-un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii, notează EFE.

Adoptarea legii a făcut Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, deoarece consideră acest act legislativ homofob, discriminatoriu şi contrar valorilor comunitare. În ceea ce-l priveşte, guvernul ungar susţine că vrea doar să-i protejeze pe minori.

Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, însă o eventuală invalidare a sa nu înseamnă automat că legea - deja în vigoare - va înceta să se mai aplice.