Opoziţia de stânga din Suedia a câştigat duminică alegerile parlamentare, obţinînd 31,3% din voturi, deşi înainte de alegeri şi-au fixat ca obiectiv obţinerea a 35% din voturi. Astfel, social-democraţii revin la putere după opt ani în care la putere a fost o coaliţie de centru-dreapta, condusă de Fredrik Reinfeldt. Liderul Partidului Social-Democrat suedez, Stefan Löfven, un fost lider sindical care nu a mai deţinut până acum funcţii de parlamentar sau ministru, este favorit la funcţia de premier. De altfel, Löfven, în vârsta de 57 de ani, le-a declarat simpatizanţilor săi că este "pregătit să exploreze posibilitatea de a forma un guvern", scrie Agerpres.

Surpriza acestor alegeri o reprezintă Democraţii din Suedia, o formaţiune de extremă-dreapta care a obţinut 12,9% din voturi şi a devenit a treia forţă politică din ţara scandinavă. Ascensiunea partidului este datorată liderului său, Jimmie Akesson, de 35 de ani, care a promovat o politică anti-imigranţi. În urmă cu patru ani, Democraţii din Suedia au obţinut doar 5,7% din voturi.

Rezultatul neaşteptat obţinut de extremiştii suedezi îl pun pe liderul social-democrat în dificultate, Löfven fiind aproape de a forma o coaliţie departe de majoritate absolută în Parlament. De altfel, viitorul premier al Suediei a declarat deja că nu va coopera cu partidul de extremă-dreapta.

Democraţii din Suedia şi-au trecut numele pe lista partidelor de extremă-dreapta care au obţinut scoruri neaşteptate în alegerile legislative. Pe această listă se regăsesc UKIP (Marea Britanie), Frontul Naţional din Franţa şi Partidul Popular Danez.

Te-ar putea interesa și: