Alegeri în Slovacia. Candidatul la președinție al Hlas-SD, al doilea cel mai puternic partid din coaliția tripartită a Guvernului slovac, Peter Pellegrini, consideră că problemele cu comunitatea maghiară din Slovacia pot fi rezolvate treptat în așa fel încât "convieţuirea să fie fără probleme și prietenoasă", ca atunci când era premier. Preşedintele Legislativului de la Bratislava a subliniat în cadrul unui interviu difuzat miercuri seara de televiziunea publică ungară M1 că este convins că bunele relaţii dintre guvernele ungar şi slovac servesc drept bază bună pentru buna convieţuire a celor două naţiuni.
Așa a fost întotdeauna: când premierul slovac a menținut relații bune cu premierul ungar, convieţuirea celor două națiuni a fost absolut lipsită de tensiune, iar anumite lucruri au progresat, a afirmat Pellegrini, care a adăugat: "trebuie să avem grijă cu sinceritate" de comunitatea maghiară.
Alegeri în Slovacia. Atenție spre comunitatea maghiară
Peter Pellegrini a mai spus: Slovacia are nevoie de un președinte pentru care țara este pe primul loc, "și care să nu le permită să dicteze de la Bruxelles, fără a putea spune cum ne imaginăm funcționarea Europei". "Nu le vom permite să ne ia dreptul de veto, iar președintele ar trebui să vorbească despre pace, nu despre război", a spus Peter Pelelgrini, menţionând: În primul tur al alegerilor prezidenţiale rezultatul a fost foarte strâns, celălalt candidat a reușit să obțină voturi foarte valoroase. În opinia sa, rezultatul va fi foarte strâns și în turul doi, dar are încredere în victorie.
Politicianul s-a declarat foarte fericit că poate obține voturi și de la cei care nu au ajuns în turul doi și i-a mulțumit lui Krisztián Forró, președintelui partidului maghiar din Slovacia, Alianța Maghiară, care a declarat public că îl va sprijini. Peter Pellegrini a spus că el și Krisztián Forró au avut o discuție prietenoasă și constructivă și au convenit că trebuie acordată atenţie tuturor regiunilor din Slovacia. Nimeni nu poate fi pedepsit pe motiv că s-a născut într-o anumită parte a Slovaciei, fiecare parte a Slovaciei are nevoie de un nivel de trai și de infrastructură de înaltă calitate, a spus politicianul, subliniind că acest lucru este valabil și în partea de sud a țării, unde trăieşte minoritatea maghiară.
Cine a provocat haos
La întâlnire, cei doi au vorbit și despre Legea minorităților naționale, precum și despre problema dublei cetăţenii a maghiarilor din Slovacia, care trebuie schimbată la un moment dat, a explicat Pellegrini, care a adăugat că au vorbit și despre vinovăția colectivă, "la care trebuie găsită treptat o soluție definitivă după mai multe decenii". Potrivit lui Peter Pellegrini, fostul ministru de externe Ivan Korcok – care a terminat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia – "vorbește" doar despre dezvoltarea regiunilor. În schimb, noi "facem lucruri realiste", a spus politicianul, care a menţionat: Ivan Korcok a fost membru al unui guvern care a provocat haos în Slovacia, a îndatorat țara într-un mod care "nu s-a mai văzut până acum".
Nu au făcut nimic pentru comunitatea maghiară, a declarat Peter Pellegrini, spunând că în schimb ei au acceptat cooperarea transfrontalieră, au deschis mai multe puncte de trecere a frontierei, au construit poduri noi pe râul Ipoly, iar nu cu mult timp în urmă, un alt pod care leagă Slovacia de Ungaria a fost deschis împreună cu ministrul de Externe ungar, Péter Szijjártó. Peter Pellegrini a vorbit și despre faptul că a fost votată o lege privind denumirea bilingvă a comunelor, iar semnele de circulație vor fi și ele bilingve. Politicianul a vorbit și despre faptul că președintele și premierul trebuie să conștientizeze că țara lor este într-adevăr membră a unei comunități internaționale precum Uniunea Europeană și NATO.
Grupul de la Visegrad
În același timp, ei trebuie să protejeze interesele naționale și cetățenii Slovaciei în timpul negocierilor, a spus Pellegrini, subliniind că reglementările care dăunează țării nu trebuie aprobate. De asemenea, a precizat că nu consideră că declarațiile și atitudinea premierului ungar Viktor Orbán sunt naționaliste. "Consider că aceasta este atitudinea unui premier care reprezintă interesele Ungariei", a spus politicianul. Referitor la războiul din Ucraina, Peter Pellegrini a declarat: Slovacia nu va livra arme, nu va participa la achiziționarea comună de muniție, deoarece asta nu va face decât să prelungească "uciderea". Uciderea trebuie oprită imediat, iar apoi trebuie negociată o soluție pașnică a conflictului, a declarat el. În acest sens a spus că este de acord cu "atitudinea lui Viktor Orbán, care nu va trimite niciun soldat în Ucraina".
În ceea ce privește Grupul de la Visegrad (V4), a spus că îi pare rău că anumite țări membre fac totul pentru a obstrucţiona funcționarea V4. Totodată, crede că pot reveni treptat la "buna funcționare", a spus Peter Pellegrini, adăugând că, dacă va fi ales, va încerca să consolideze V4. În legătură cu cooperarea ungaro-slovacă, a spus că proiectele nord-sud trebuie continuate. El a amintit ca exemple interconectarea sistemelor energetice, programele industriale și comerciale, precum și protecția graniţelor. (Traduderea-Rador)