Serbia: Pro-europenii lui Boris Tadici se confruntă, în alegerile de azi, cu naționaliștii
- Luciana Pop
- 6 mai 2012, 13:50
Peste 6,7 milioane de alegători sunt chemaţi să voteze în cadrul scrutinului prezidenţial, parlamentar, local şi regional (în Voivodina).
Secţiile de votare s-au deschis, astăzi dimineaţa, la ora locală 6.00 (7.00, ora României) pentru alegerile generale din Serbia, marcate de duelul dintre tabăra preşedintelui care şi-a încheiat mandatul, pro-europeanul Boris Tadici, şi adversarul său naţionalist populist, Tomislav Nikolici. Sârbii trebuie să aleagă la acest scrutin între tabăra pro-europeană a preşedintelui în exerciţiu, Boris Tadici, și naţionaliştii populişti reprezentați de Tomislav Nicolici.
Pentru prima dată de la dezmembrarea Iugoslaviei, mizele economice au dominat dezbaterile electorale, problema regiunii Kosovo fiind împinsă pe plan secund. Cele două principale tabere, cea a lui Tadici şi a partidului său, Partidul Democratic (DS), şi cea a conservatorului populist Tomislav Nikolici şi a formaţiunii sale, Partidul Sârb al Progresului (SNS, opoziţie) au promis crearea de locuri de muncă şi sosirea providenţială a investiţiilor străine, angajându-se să lupte împotriva corupţiei şi a economiei subterane, apreciate la circa 30% din PIB.
Boris Tadici, 54 de ani - care a condus Serbia, izolată din punct de vedere politic şi economic în anii 1990, spre UE -, consideră că scrutinul este ”crucial'” Serbia a obţinut în luna martie statutul de candidată la integrarea în UE, iar Tadici a asigurat că adeziunea va avea loc „în 5 ani”, potrivit AFP. Contracandidatul său, Tomislav Nikolici a promis creșterea impozitelor pe averile celor bogaţi, redistribuirea veniturilor celor săraci şi atragerea de investiţii, mai ales în sectoarele agricol şi industrial. Dorind să-şi asigure victoria, Nikolici propune redresarea economiei prin construirea unui ”canal care să lege Dunărea de Marea Egee”, fără să explice cum va reuşi să pună în practică un asemenea proiect gigant de circa 600 km lungime şi care traversează, în afară de Serbia, alte două ţări. Problema Kosovo, pe plan secund Analiștii politici de la Belgrad consideră că sârbii nu mai acordă atâta importanţă unor probleme care altădată li se păreau cruciale, cum ar independenţa regiunii Kosovo, proclamată în 2008, pe care Serbia refuză să o recunoască.
Ultimele sondaje arată că formaţiunile lui Tadici şi Nikolici se află în fruntea intenţiilor de vot la alegerile parlamentare, cu circa 30% fiecare. Cei doi se vor înfrunta în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pe 20 mai, Tadici fiind dat câştigător.
Niciuna din cele două formaţiuni nu va putea forma o nouă majoritate, aşa că socialiştii actualului ministru de Interne, Ivica Dacici, vor juca din nou rolul arbitrului, ca şi după alegerile din 2008. Potrivit analiştilor, partidul lui Dacici ar urma să susţină din nou formaţiunea lui Tadici în formarea guvernului.