Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, care a candidat ca indepedent pentru a fi reales, ar fi ar fi obţinut cele mai multe voturi la scrutinul prezidenţial de duminică.
Candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, ar fi obținut 41%, iar cel al Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu - 34,6%, potrivit unui sondaj telefonic organizat astăzi de un grup de ONG-uri și realizat de compania CBS Reasearch, scrie Radio Chișinău.
Pe locul 3 se situează Renato Usatîi, de la formațiunea Partidul Nostru, cu 11,3%, urmat de Violeta Ivanov, de la Partidul Șor, cu 6,3% și Andrei Năstase, de la Platforma Demnitate și Adevăr, cu aproape 3%
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1514 persoane care au fost de acord să-și prezinte opțiunea politică, marja de eroare estimată de organizatori fiind de 2,5%.
Sondajul a fost realizat între orele 12.00 - 20.00, urmând ca rezultatele finale, să fie prezentate peste o oră.
Rezultatele unui after-poll prezentate de Comunitatea WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice arată că Dodon ar fi obţinut 40,09% din voturi, candidata din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, 34,6% din voturi şi candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, 11,5%, scrie Unimedia.
Acest sondaj a fost realizat telefonic, duminică, în intervalul orar 12:00 - 20:00, pe un eşantion de 2.522 de persoane cu vârsta peste 18 ani şi are o marjă de eroare de +/- 2,5%. Dintre subiecţi, 37% au refuzat să răspundă.
Conform rezultatelor unui alt sondaj telefonic, realizat de Compania „Intellect Group” în colaborare cu asociaţia SPERO, 28,5 la sută dintre moldoveni au spus că l-au votat pe Igor Dodon, iar 21,5% dintre alegători au declarat că şi-au dat votul pentru Maia Sandu, scrie Agerpres.
La ieșirea de la urne, Igor Dodon a precizat și că a votat „pentru echilibru în relaţiile cu partenerii externi”.
„Am votat pentru o ţară, un stat, o Moldovă puternică, am votat pentru dezvoltare economică, am votat pentru păstrarea stabilităţii politice în Republica Moldova, am votat pentru echilibru în relaţiile cu prietenii, cu partenerii noştri externi. Eu sunt convins că marea majoritate a cetăţenilor ţin anume la acest lucru.
Eu sunt ferm convins că Republica Moldova, mai mult ca niciodată, trebuie să se ţină deoparte de haos. Noi nu avem nevoie de destabilizare. La cele câteva sute de întrevederi pe care le-am avut pe parcursul ultimelor săptămâni, am observat că marea majoritate a cetăţenilor pledează pentru linişte, pentru pace. Eu am votat pentru relaţii bune între toate etniile din Republica Moldova”, a afirmat preşedintele Republicii Moldova.