Alegeri în Iran. Pe ce mizează ce doi candidați care se vor confrunta în turul doi, pe 5 iulie

Iran. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pe 5 iulie are loc al doilea tur al scrutinului prezidențial din Iran. Lupta se dă între Massoud Pezeshkian și Saeed Jalili. Cel dintâi și-a construit campania electorală pe îmbunătățirea relațiilor cu Statele Unite, în timp ce Jaili refuză orice compromis cu Occidentul.

Miza alegerilor din Iran

În primul tur al alegerilor din Iran, Massoud Pezeshkian a obținut 42% din voturi, iar contracandidatul său, Saeed Jalili, 38%. Electoratul iranian a fost chemat la urne după moartea fostului președinte conservator Ebrahim Raisi, mort într-un accident aviatic pe 19 mai.

Al doilea tur al alegerilor din Iran va fi urmărit cu mare atenție în condițiile în care regimul de la Teheran are influență în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, statul iranian este afectat de o serie de crize politico-militare, printre care și conflictul militar din Fâșia Gaza. De asemenea, Teheranul este criticat pe plan extern și din cauza sprijinului acordat Federației Ruse în războiul din Ucraina.

Iran. Sursa foto: Dreamstime.com

Cine sunt cei doi candidați

Mai mult decât atât, Iran are o poziție importantă pe scena relațiilor internaționale prin poziția strategică pe care o are în Golf, poziție care îi permite să controleze fluxurile petroliere. Miza alegerilor prezidențiale din Iran este extrem de importantă în condițiile în care cei doi candidați au o viziune politică diferită.

Cu toate acestea, prerogativele președintelui sunt extrem de limitate și se constituie doar în sarcini executive. Massoud Pezeshkian, de profesie chirurg, are 69 de ani și este deputat ales din circumscripția orașului Tabriz din nord-vestul Iranului. Din punct de vedere profesional, Pezeshkian a ocupat în perioada 2001-2005 funcția de ministrul al Sănătății în cabinetul lui Mohammad Khatami.

Ibrahim Raisi, președintele decedat din Iran. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alegeri în Iran

Pezeshkian s-a făcut remarcat prin faptul că a criticat Guvernul în timpul mișcărilor sociale generate de moartea unei tinere arestată de poliția morală pentru că a încălcat codul vestimentar impus femeilor din Iran. Pe plan extern, Massoud Pezeskian pledează îmbunătățirea relațiilor cu statele occidentale. Mai ales cu Statele Unite. Pezeskian și-a asumat obiectivul declarat de a ridica sancțiunile legate de programul nuclear.

De partea cealaltă, Saeed Jalili este un susținător al politicii anti-Occident. Aspect care poate observat în ultimii șase ani de activitate. Jaili este cel care a codus negocierile privind acordul nuclear. Un acord care, din perspectiva lui Jaili nu trebuie renegociat.

„Trebuie să facem inamicul să regrete că ne-a sancţionat economic”, a declarat  Saeed Jalili în timpul campaniei electorale. În schimb, contracandidatul lui Massoud Pezeskian  pledează pentru consolidarea relațiilor cu Federația Rusă, China, Africa și statele din America Latină.