Alegeri în Iran. Cine este noul președinte Ebrahim Raisi, „măcelarul” ultraconservator, vinovat de mii de execuții

Ebrahim Raisi

Ebrahim Raisi, „măcelarul ” ultraconservator, care a ordonat mii de persoane în execuții în masă, chiar și „femei gravide torturate”, a câștigat alegerile prezidențiale din Iran.

În vârstă de 60 de ani, Ebrahim Raisi, va fi cel de-al optulea președinte al Iranului în urma alegerilor de vineri. Cifrele prezenței la vot sub 50% au fost înregistrate pe fondul „boicotării”

Alți trei candidați au renunțat la cursă înainte de anunțarea rezultatelor.

Amnesty International consideră că Raisi ar trebui investigat pentru presupuse crime împotriva umanității, apelurile lor fiind susținute de Consiliul Național de Rezistență.

„Măcelarul” are pe conștiință miii de morți

Ebrahim Raisi a fost numit următorul președinte al Iranului, după ce rivalii săi au recunoscut înainte ca rezultatele oficiale să fie chiar anunțate la cea mai scăzută prezență electorală din țară pentru alegerile prezidențiale.

Raisi este cunoscut sub numele de „măcelarul” pentru dispariția și executarea a mii de prizonieri de opoziție în 1988 în timp ce servea ca procuror adjunct la Teheran și ar fi ordonat torturarea femeii însărcinate.

Se crede că cel puțin câteva mii și posibil mai mult de 30.000 de activiști au fost omorâți - spânzurați de macarale de construcție în loturi de 10 - în timpul epurării.

Deținuții politici iranieni care au fost interogați, torturați și condamnați la moarte de Raisi au povestit recent experiențele lor îngrozitoare.

Farideh Goudarzi, care a fost încarcerat pentru că făcea parte dintr-un grup politic interzis, a declarat pentru MailOnline cum Raisi a privit gardienii lăsând bebelușul pe podea ca parte a unui interogatoriu brutal - după ce a fost torturată în timp ce era însărcinată și a fost nevoită să nască în închisoare.

În mod similar, Mahmoud Royaee, un alt deținut politic interogat de Raisi în timpul execuțiilor din 1988, a spus că odată a pronunțat o condamnare la moarte unui deținut aflat în plină criză epileptică.

Amnesty International a declarat că Raisi ar trebui investigat pentru presupuse crime împotriva umanității pentru rolul său din „Comisia pentru moarte”.

Președintele ieșit Hassan Rouhani, în vârstă de 72 de ani, a felicitat „oamenii pentru alegerea lor” și a adăugat: „Felicitările mele oficiale vor veni mai târziu, dar știm cine a obținut suficiente voturi la aceste alegeri”, scrie dailymail.co.uk.