UPDATE 12 Noua Democraţie conduce, conform sondajelor actualizate, cu 28,6-30% din voturile exprimate azi la urne.
UPDATE 11 Partidul care se clasează însă pe primul loc este beneficiarul unei prime electorale de 50 de locuri din totalul de 300 din Legislativul de la Atena.
UPDATE 10 Site-ul Athens News susţine că, pe baza rezultatelor de la exit poll-uri, niciu partid nu a obţinut majoritatea absolută pentru formarea guvernului. Asta înseamnă că viitorul executiv va trebui să se sprijine pe o coaliţie.
UPDATE 9 Sondajele făcute la ieşirea de la urne arată că formaţiunea ND, de centru dreapta şi partidul Syriza au procente apropiate. Conform exit poll-uri realizate de Mega Tv poll şi Star Channnel, Noua Democraţie are între 27,5 şi 30 % din voturi, iar Syriza a obţinut între 26 şi 29 de procente. Un al treilea exit poll indică faptul că Syriza se află pe primul loc cu 28% din voturi, faţă de 27,5%  câştigate de ND, transmite ziarul „The Guardian”.
UPDATE 8 Reprezentanţii Syriza au cerut Ministerului de Interne să extindă cu două ore programul secţiilor de votare din două insule, Lesvos şi Hios, pe motiv că oamenii au ajuns mai greu aici din cauza vântului puternic şi a unui accident de feribot produs sâmbătă.
UPDATE 7 O a doua grenadă a fost descoperită în faţa sediului postului de televiziune Skai, a anunţat poliţia greacă. Brigada antiteroristă a preluat ancheta în acest caz
UPDATE 6 Ziarul britanic The Guardian citează o serie de exit-poll-uri neoficiale care circulă prin sediile de campanie ale principalelor partide elene: Partidul Noua Democraţie (conservator) – 29 la sută, Syriza (stânga radicală) – 27 la sută, PASOK (socialiştii) – 12 la sută, Stânga Democrată (pro-european) – 6 la sută, Zorii de Aur (neo-nazist) – 6 la sută.
UPDATE 5 Mai multe focuri de armă au fost trase de un tânăr de 22 de ani, în faţa unei secţii de votare din Insula Zakyntos. Nu s-au înregistrat victime iar procesul de votare nu a fost întrerupt.
UPDATE 4 Televiziunea privată Skai a anunţat că a evacuat sediul situat în centrul Atenei în faţa căruia un necunoscut a aruncat o grenadă. Întreaga zonă a fost închisă de către poliţie. Un oficial al televiziunii a condamnat acest „act de terorism îndreptat împotriva democraţiei şi a libertăţii de exprimare”.Skai face parte din grupul de presă de dreapta, al unei famiilii de armatori greci, în care se află şi cotidianul liberal „Khatimerini”.
UPDATE 3 „Grecia a învins frica”, a afirmat liderul stângii radicale, Alexis Tsipras, după a votat la Atena. Presa elenă a informat că Tsipras şi-a uitat acasă actul de identitate, necesar la vot, şi că la secţia de votare a fost aşteptat de zeci de ziarişti.
UPDATE 2 Secţiile de votare se vor închide la ora locală 19.00 (19.00, ora României), când va fi publicat primul sondaj realizat la ieşirea de la urne.
UPDATE 1 „O nouă eră începe în Grecia după alegerile legislative cruciale de duminică”, a declarat liderul partidului conservator Noua Democraţie, Antonis Samaras, văzut ca un posibil învingător al scrutinului.
„Astăzi, poporul grec vorbeşte. Mâine începe o nouă eră pentru Grecia”, a afirmat Samaras, într-o declaraţie de presă făcută după ce şi-a depus buletinul de vot în urnă la Pylos, oraş situat în insula Peloponez.
Rezultatul alegerilor de astăzi este decisiv pentru soarta Greciei.
Liderul partidului conservator Noua Democraţie (ND), Antonis Samaras, a promis vineri seara că, dacă formaţiunea sa va câştiga la alegerile legislative, "vor ieşi din criză, dar nu din euro". "Vom ieşi din criză. Nu vom ieşi din euro. Nu vom lăsa pe nimeni să ne scoată din Europa", a promis alegătorilor Samaras.
Între timp, cei de la partidul de radical de stânga Syriza, format de Alexis Tsipras, sunt decişi să renunţe la austeritatea impusă Atenei de creditorii săi – UE, FMI şi BCE, scenariu care îngrijorează restul Europei, scria, vineri, „Le Figaro”.
Cele mai recente sondaje de opinie, date publicităţii în urmă cu două săptămâni,indicau că partidul conservator Noua Democraţie, condus de Antonis Samaras, se află la egalitate cu Coaliţia stângii radicale Syriza a lui Alexis Tsipras.

Samaras, în vârstă de 61 de ani, intenţioneză să păstreze direcţiile trasate de UE şi FMI în schimbul salvării financiare a ţării, prin intermediul unor împrumuturi acordate din 2010 în valoare de 240 de miliarde de euro şi ştergerii a 107 miliarde de euro din totalul datoriei ţării. În schimb, Tsipras spune că va înlocu programul de redresare votat de parlament în februarie cu o relansare de stânga, bazată pe renaţionalizare şi redistribuirea resurselor.

La fel însă cum s-a întâmplat şi la precedentul scrutin de la 6 mai, soldat cu un vot sancţiune la adresa marilor partide ce au impus austeritatea, niciunul nu va ajunge la majoritatea absolută, în jur de 37% din voturi.

Beneficiar prin legea electorală al unei prime de 50 de deputaţi din totalul de 300, partidul care se va clasa pe primul loc va încerca să realizeze alianţe pentru a guverna.
În cazul în care eşuează, mandatul trece la partidele următoare, pentru negocieri de maximum 10 zile înainte de crucialul summit european de la 28 iunie.
O scrisoare deschisă extrem de provocatoare, publicată pe prima pagină a ziarului conservator german Bild a tensionat şi mai mult atmosfera la Atena. "Grecilor, e treaba voastră pe cine alegeţi duminică, dar nu uitaţi că Germania e cea care va umple bancomatele cu euro, aşa că aveţi grijă pe care dintre clovni îl alegeţi”, se spune în textul publicat de Bild.
Vom reveni cu amănunte
CITIŢI ŞI:

  • Alegeri cruciale în Grecia. Ultimele avertismente ale Europei către greci