Alegeri în Georgia. Partidul de guvernământ începe punerea sub acuzare a președintelui pro-occidental

Salome Zourabicivili. Sursa foto: Facebook

Luni, președintele parlamentului Georgiei a declarat că, înaintea alegerilor parlamentare programate pe data de 26 octombrie, parlamentarii partidului vor viza punerea sub acuzare a președintelui proeuropean la un an după ce o serie de eforturi similare au eșuat.

Cu ocazia unei conferințe de presă, Șalva Papuașvili a declarat că acuzațiile aduse președintei Salome Zourabicivili se referă la o serie de vizite ale acesteia în străinătate care, porivit declarațiilor sale, nu ar fi fost avizate de guvern – niște acuzații care au fost aduse și în urma unor declarații vizând demiterea acesteia, de anul trecut.

În prezent, partidul de guvernămînt, Visul Georgian, și aliații săi nu dispun de voturi suficiente în parlament în vederea demiterii președintei Zourabicivili, iar Papuașvili a spus că, în urma alegerilor, un nou parlament va adopta această măsură, scrie usnews.com/.

Salome Zourabicivili, atacat de fostul premier miliardar

Deși aleasă în 2018, cu sprijinul Visului Georgian, Zourabicivili, ale cărei atribuții sunt în general ceremoniale, a devenit de atunci ținta atacurilor venite din partea acestui bloc și din partea puternicului său fondator, fostul premier miliardar Bidzina Ivanișvili.

În ultimele săptămâni, ea a căutat să ajungă la o serie de înțelegeri în cadrul diverselor facțiuni divizate ale opoziției – demersuri menite să elimine din alegeri partidul Visul Georgian.

Săptămâna trecută, în cursul unei deplasări prin Europa, Zourabicivili, o fostă diplomată franceză născută la Paris, de origine georgiană, s-a întâlnit cu președinții Franței, Germaniei și Poloniei, precum și cu înalți oficiali ai Uniunii Europene.

Georgia, sancționată de UE

Săptămâna tecută, UE a declarat că și-a suspendat toate contactele la nivel înalt cu guvernul georgian din cauza declarațiilor ”antioccidentale și antieuropene” ale acestuia.

Deși după independența față de Moscova, câștigată în 1991, Georgia s-a dovedit în general proeuropeană, o serie de critici din țară și din străinătate au acuzat Visul Georgian că încearcă să saboteze vechile obiective ale Tbilisiului legate de aderarea la UE și la NATO, reorientând țara spre Rusia.

Visul Georgian afirmă că dorește ca Georgia să devină membră a UE și a NATO, însă vrând totodată să evite un conflict cu Rusia.

Potrivit sondajelor de opinie, Visul Georgian rămâne de departe cel mai popular partid din țară, deși, începând din 2020, a mai pierdut din teren, el reușind atunci să-și adjudece aproape 50% din voturi și să-și asigure o mică majoritate parlamentară. (Traducerea-Rador)

Reportaj de Felix Light redactat de Mark Heinrich