Alegerile din Franța și ascensiunea partidelor extremiste. Dan Andronic: „Una este campania, alta este ce faci când ajungi la butoanele puterii”

Alegerile din Franța și ascensiunea partidelor extremiste. Dan Andronic: „Una este campania, alta este ce faci când ajungi la butoanele puterii”

O nouă ediție a podcastului „Hai România” a avut loc astăzi, 1 iulie.  Dan Andronic i-a avut ca invitați pe analiștii Octavian Hoandră și Tudor Păcuraru. În cadrul discuției au fost abordate noi subiecte relevante pentru lumea politică din România și drumul spre care aceasta se îndreaptă. A avut loc o analiză cu privire la recentele rezultate ale alegerilor din Franța, dar și din România. Mai exact, despre anumite asemănări între cele două națiuni, ce surprind o fragmentare politică, alături de o creștere a sprijinului pentru partidele de extremă.

Alegerile legislative din Franța au surprins o înfrângere dureroasă pentru liderul francez, Emmanuel Macron, și alianța sa centristă. Macron a convocat alegeri anticipate, pentru a opri declinul partidului său, o strategie care a eșuat. Alianța președintelui deținea anterior majoritatea. Acum, partidul a fost devansat de extrema dreaptă și de coaliția de extremă stângă. Această schimbare de perspectivă politică poate fi observată și în România. În cadrul alegerilor parlamentare, partidele tradiționale (PSD și PNL) au pierdut teren în fața formațiunilor de extremă. Popularitatea AUR a fost o surpriză pentru analiști.

Alegerile din Franța

În această nouă ediție a podcastului „Hai România” au fost analizate noile perspective politice cu privire la fragmentarea politică. Alegerile din Franța au marcat un lucru important: ascensiunea partidelor de extremă. Potrivit experților, toată această manifestație și opoziție față de partidele extremiste, manifestată în spațiul public și în mass-media este doar o propagandă.

„Acum se injectează în televiziuni și la noi că extrema dreaptă câștigă Franța, este pericol. Este doar o injecție, oamenii nu mai pot cu neo-marxismul, cu LGBT-ul, cu încălzirea climatică, se duce Europa, se trăiește prost. Auzim <trebuie să luptăm împotriva extremei drepte>. Domnule, sunt niște oameni într-o țară, oricare ar fi ea, care vor să schimbe paradigma, nu le mai convine. Propagandă pe mine mă nemulțumește” a spus Octavian Hoandră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Realitatea politică și puterea

Astfel, în ciuda imaginii din campania politică, un rol la nivel european te forțează să te comporți civilizat. În adevărata realitate politică, oamenii aflați la putere și-au schimbat unele perspective odată ajunși în scaunul deciziilor.

„Realitatea politică ne-a dovedit. Nu numai în cazul lui Melony sau a lui Marine Le Pen. Hai să ne aducem aminte că a existat un cancelar austriac, care era de extremă dreaptă, și care s-a dovedit a fi foarte civilizat. Pentru că una este campania, alta este ce faci când ajungi la butoanele puterii. N-ai încotro, pentru că acolo trebuie să-i civilizeze. Uitați-vă ce s-a întâmplat și cu George Simion, care vrând nevrând, a trebuit să intre pe un făgaș navigabil, pentru că altfel n-avea nicio șansă în Europa. Cred că același lucru se va întâmpla și cu Șoșoacă. Face parte dintr-un algoritm politic. Ne place, votăm, nu ne place, nu votăm. Cât timp nu exprimă clar o idee extremistă, calificativul este pur și simplu propagandă” a explicat Dan Andronic.

Asistăm la un dezastru

Analistul Tudor Păcuraru a explicat că situația României din punct de vedere al fragmentării politice este mult mai ușoară decât în Franța. Expertul a evidențiat faptul că asistăm la un dezastru. „Macronismul” devenind o doctrină care vrea să revoluționeze societatea de sus în jos.

„În Franța, asistăm acum la dezastrul marxism macronismului. Ca și marxism leninismul, marxism macronismul este o doctrină care vrea să revoluționeze societatea de sus în jos. Problema este că dacă Lenin a știut folosi grupurile minoritare, inclusiv etnice precum se știe, pentru a-și realiza planurile, domnul Macron s-a lăsat hipnotizat de grupurile gălăgioase și minoritare pe care și-a sprijinit politica. Dansul a ajuns să fie hipnotizat și să nu mai vadă pădurea, adică electoratul, din cauza copacilor, adica grupurilor gălăgioasă, extremiste ecologiste, extremiste LGBT din jurul său” a explicat Tudor Păcuraru.

Prioritățile electoratului

Lumea este în continuă schimbare, iar oamenii pun accent pe problemele care îi macină. Acestea sunt de cele mai multe ori cu mult mai diferite față de prioritățile oamenilor politici. Potrivit spuselor lui Dan Andronic, acest lucru nu reprezintă o problemă doar la nivelul Europei. În America și în întreaga lume, lucrurile se schimbă.

„Vorbeam cu cineva care și-a deschis o fabrică și funcționează de două săptămâni în Statele Unite, o fabrică de …nu e ceva foarte complicat. Are vreo 25 de muncitori și mi-a spus, domnule, pentru prima dată în America nu mai găsești oameni care vor să muncească. Pentru prima dată în America mi se cere salariul cash. Nu mai vor să plătească taxe, nu mai vor nimic, nu-i mai interesează. Zice <am 2 angajați care amândoi sunt din Puerto Rico, au cetățenie americană>, restul sunt toți semilegal, cum le-a zis el așa, adică ilegal” a explicat Dan Andronic.

Beneficii sociale și deficit de forță de muncă

Ne confruntăm cu un deficit foarte mare al forței de muncă. Astfel, multe țări europene apelează la emigranți pentru a combate această tendință. Însă, beneficiile sociale schimbă această realitate. Oamenii vin de prin toate conțurile lumii să muncească în Europa pentru beneficii.

„În Italia, Forța Italia deja vrea să dea venituri de natalitate de 1.000 EUR pe lună, timp de 5 ani. Deci, ideea asta că le dăm bani ca să stea acasă a făcut ca mulți să nu mai muncească și, pe de altă parte, a atras cam tot ce însemna om fără perspective din estul îndepărtat, fie că vorbim de estul nostru sau de estul Africii. Până la urmă, tot acolo s-a ajuns. Sunt o groază de imigranți care de data asta nu mai vin să muncească, ci vin pur și simplu pentru beneficii sociale” a explicat Dan Andronic.

Revista presei