Alegeri anticipate în Moldova

Alegeri anticipate în Moldova

Parlamentarii din Republica Moldova nu au reuşit să aleagă, nici astăzi, un nou preşedinte al ţării, relatează presa moldoveană, precizând că niciun deputat al opoziţiei nu a participat la procedura de vot.

În consecinţă, urmează alegeri parlamentare anticipate. Potrivit ediţiei on-line a cotidianului „Jurnal de Chişinău”, Vladimir Voronin, preşedintele Parlamentului, a declarat că s-au creat circumstanţe care justifică dizolvarea Parlamentuluiui şi organizarea alegerilor anticipate. La scrutin au participat cei 60 de deputaţi comunişti, care i-au acordat voturile Zinaida Greceanîi, protejata lui Voronin. Andrei Neguţa, un alt candidat la preşedinţie, n-a primit niciun vot.

„Niciun candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi. În aceste condiţii, există circumstanţe care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova", a declarat Voronin. El a precizat că va anunţa organizarea de alegeri anticipate, dar vrea mai întâi să fie format un guvern.

Pentru a fi ales preşedinte al Republicii Moldova, un candidat are nevoie 61 de voturi din totalul de 101 ale Parlamentului. Opoziţia deţine 41 dintre cele 101 de mandate din parlament.

Partidul Comuniştilor, singurul care a prezentat candidaturi pentru această funcţie, a obţinut 60 de mandate în noul Legislativ şi avea nevoie de un vot din partea opoziţiei. Potrivit presei moldoveneşti, niciun deputat al opoziţiei nu s-a apropiat de urne.

De altfel, opoziţia anunţase că nu va vota, pentru a forţa organizarea de alegeri anticipate.

Opoziţia n-a trădat

La primul scrutin pentru alegerea succesorului lui Vladimir Voronin, organizat pe 20 mai,  Zinaida Greceanîi, candidata comuniştilor la funcţia de preşedinte, obţinuse tot 60 de voturi.

La a doua întrunire a Parlamentului, programată pe 28 mai, comuniştii moldoveni amânat votul reprogramându-l pentru astăzi.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, dacă deputaţii nu reuşesc să aleagă un nou preşedinte al ţării după două sesiuni de vot, Parlamanetul este dizolvat şi trebuie organizate alegeri anticipate.

Liderul Alianţei Moldova Noastră (AMN), Serafim Urechean, îi avertizase pe comunişti că, indiferent de trucurile la care recurg, cei 41 de deputaţi ai opoziţiei nu vor vota candidatul PCRM.

Pe 5 aprilie, Partidul Comunist a câştigat alegelerile legislative din Republica Moldova, rezultatele fiind însă contestate de opoziţie, ceea ce a dus la manifestări de protest, încheiate cu lupte de stradă între protestatari şi forţele de ordine.   

CITŢI ŞI:

Fără trădare, Chişinăul va avea anticipate

Comuniştii moldoveni, eşec la prezidenţiale

Moldova, la un pas de anticipate

Comuniştii amână alegerea succesorului lui Voronin

Ne puteți urmări și pe Google News