Alegeri anticipate în Marea Britanie. Theresa May vrea mai multă putere în negocierile de Brexit
- Radu Pădure
- 19 aprilie 2017, 00:00
Premierul britanic încearcă să consolideze majoritatea conservatoare pentru o mai mare autoritate politică față de Uniunea Europeană și pentru a zdrobi opoziția laburistă, aflată mult în urmă, în sondaje
Britanicii sunt chemați din nou la vot. La doi ani după ultimele alegeri parlamentare, câștigate de fostul lider conservator David Cameron și la un an după referendumul de Brexit, ei vor vota probabil încă o dată pe 8 iunie, pentru a alege un nou Parlament. Theresa May, devenită prim-ministru în iulie, fără alegeri, după demisia lui Cameron în urma rezultatelor referendumului, încearcă să dobândească legitimitate și mai multă putere pentru a conduce negocierile de ieșire din UE.
Conservatorii dețin astăzi o majoritate de numai 17 deputați din totalul de 650 din Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentului, foarte fragilă din cauza ostilității unei părți a conservatorilor față de Brexit. (Membrii Camerei Lorzilor sunt desemnați, nu aleși.)
În ultimele sondaje, Partidul Conservator a ajuns la o cotă de 44%, în vreme ce Partidul Laburist, condus de Jeremy Corbyn, are doar 23%.
Laburiștii, de acord cu anticipatele
Theresa May intenționează să strângă rândurile conservatorilor în spatele său, pentru o guvernare puternică până în 2022, dat fiind că un mandat durează cinci ani.
Pentru a-și realiza planul, May trebuie să obțină o majoritate de două treimi în Parlament pentru moțiunea de organizare a anticipatelor, pe care o va depune astăzi.
Liderul opoziției, Jeremy Corbin, a primit favorabil inițiativa premierului, numind-o oportunitatea de a construi o „alternativă eficientă“. Prins între conservatori și laburiști, Partidul Democrat-Liberal, proeuropean, va încerca din toate puterile sale mici să creeze o opoziție credibilă la Brexit.
Luând decizia surprinzătoare de a solicita alegeri anticipate, Theresa May a cedat presiunilor venite din partea multora dintre membrii conservatori. Până acum, ea a respins categoric ideea anticipatelor, ori de câte ori i se punea această întrebare.
Răzgândirea lui May
Marți dimineață, la revenirea din weekendul prelungit de Paști, într-un discurs susținut în fața sediului său de la Downing Street nr. 10, ea și-a justificat schimbarea atitudinii invocând „interesul național“ al Brexitului. „Țara se adună, dar nu și Westminster (Parlamentul – n.r.). În ultimele săptămâni, laburiștii au amenințat că nu vor vota acordul final asupra Brexitului, liberaldemocrații au promis că ne vor băga bețe în roatele procesului (de ieșire din UE – n.r.)... Ce fac ei este să pună în pericol munca pe care o depunem noi și riscă să slăbească poziția noastră în negocierile cu Europa“, a declarat May, adăugând că alegerile sunt indispensabile pentru „a garanta certitudinea și securitatea anilor următori“.