Evenimentul Zilei > Actualitate > ALEGERI 2012. William Brînză: „Îmi chem adversarii la o dezbatere în Diaspora”
ALEGERI 2012. William Brînză: „Îmi chem adversarii la o dezbatere în Diaspora”

ALEGERI 2012. William Brînză: „Îmi chem adversarii la o dezbatere în Diaspora”

Preşedintele PDL Diaspora vrea să poarte cu contracandidaţii săi o discuţie pe proiecte concrete adresate românilor din străinătate

Deputatul PDL de Diaspora William Brînză se pregăteşte să candideze pentru un nou mandat. Acesta îşi explică problemele cu Comisia de etică a ARD şi dezvăluie cu ce strategie va încerca să câştige un nou mandat.
EVZ: Cu ce argumente veţi încerca să-i convingeţi pe alegători că meritaţi un nou mandat?
William Brînză:
Faptele mele sunt cunoscute de românii din străinătate. Am cel mai mare colegiu: peste 2 milioane de români plecaţi la muncă în străinătate. Împreună cu ei am organizat peste 400 de acţiuni în comunităţile româneşti. În fiecare weekend am fost în Colegiu.
Evident că fiind un colegiu atât de mare nu am reuşit să îi văd şi să vorbesc cu toţi. Este o neîmplinire pe care mi-o asum, chiar dacă fizic era imposibil de realizat. Comunic însă cu ei şi prin Facebook, pe blog, sunt vocea lor în emisiunile tv şi în presa scrisă. În acest mandat am înfiinţat comisia parlamentară pentru românii din străinătate.
Am avut întâlniri cu ambasadorii statelor europene, cărora le-am solicitat sprijin pentru ridicarea restricţiilor de muncă sau recunoaşterea diplomelor de studiu. I-am interpelat pe membrii Guvernului ori de câte ori românii mi-au semnalat o problemă gravă. Am dat legea privind alocarea a 1% din bugetul Departamentului Românilor de Pretutindeni pentru ajutorarea familiilor nevoiaşe. Legea prevede, în caz de deces, gratuitate pentru aducerea trupurilor neînsufleţite acasă.
Ce vă reproşaţi ca nerealizări în acest mandat?
Nu am reuşit să determin o poziţie clară a statului român faţă de românii din străinătate. Ambasadele şi consulatele s-au reformat prea puţin. Mă doare atitudinea unor funcţionari din Consulate faţă de români. Aceştia nu au înţeles că „stăpânul” lor este Românul.
Această „moştenire” este vizibilă peste tot. Anul acesta, în urma cutremurului din Italia, Ambasada a reacţionat nu târziu, ci foarte târziu. Eu m-am deplasat la faţa locului şi l-am sunat pe ministrul de Externe de la aceea vreme, cerându-i să intervină, şi abia atunci au fost luate măsuri. Aşa ceva nu se va mai întâmpla în noul mandat.
„Acuzaţiile Comisiei de etică nu stau în picioare”
Cum vă explicaţi verdictul negativ pe care vi l-a dat Comisia de etică a ARD?
Susţin orice Comisie de etică dacă funcţionează după principii clare. Am aflat „pe surse” că nu sunt „imaculat”, fapt ce mi-a atras prejudicii de imagine. Normal ar fi fost, dacă existau motive, să mă cheme în faţa Comisiei, unde să îmi pot expune punctul de vedere. Am aflat „pe surse” că era vorba despre două articole apărute în presă. Unul despre prezenţa mea în Italia de Ziua Femeii, unde am dat flori româncelor, iar la propunerea preşedintei asociaţiei de români am mers împreună şi am oferit flori şi prostituatelor românce.
M-am folosit de prilej pentru a le trasmite un mesaj privind reintegrarea în societate. Al doilea reproş, tot „pe surse”, este că am făcut o afirmaţie despre un coleg al meu. Este opinia mea şi mi-o păstrez. În context, acuzaţiile aduse nu stau în picioare şi din această cauză nu au fost luate în serios de conducerea partidului.
Răul, însă, a fost făcut. Mi s-au adus prejudicii de imagine, deoarece românii nu au timp să stea să vadă acuzaţiile concrete formulate la adresa lui Brânză. E pe listă şi gata! E tehnica de campanie de care vorbea, pe vremurile de tristă amintire, Goebbels: calomniază, calomniază, tot va rămâne ceva! Este lipsit de etică felul în care s-a procedat. Românii mei vor decide: admis/respins.
Programul electoral, alcătuit împreună cu alegătorii
Ce vă propuneţi să faceţi în următorul mandat?
Vreau să schimb paradigma reprezentării unui parlamentar al diasporei. De aceea, am propus alegătorilor să facem împreună programul meu electoral. Ei vin cu propunerile, iar juriul (Mihai Ricci, fost consilier al Casei Regale, jurnalişti din Diaspora, Andi Radiu de la Gazeta Românească, din Italia, Cristian Radu Romanul, Spania şi Andrei Bădin, realizator B1 TV) primeşte propunerile şi decide care sunt cele 10. Acestea vor fi trecute în programul meu electoral.
Câştigătorii vor face parte dintr-un Consiliu Consultativ al meu pentru diaspora şi vor urmări împlinirea acestor idei în mandatul meu de parlamentar din legislatura 2012-2016. Ample dezbateri voi avea şi în acest weekend, când voi ajunge în Spania, a doua mea ţară, (Zaragoza, Barcelona şi Castellon) de unde am primit foarte multe propuneri.
O să-l aveţi contracandidat din partea USL pe Victor Socaciu. Nu vă temeţi că o să vă „încânte” alegătorii?
Respect orice contracandidat, orice idee a acestuia pentru comunitatea românească. Eu sunt în fiecare week-end într-o comunitate românească. Am întâlniri cu mii de români. Îi provoc pe contracandidaţii mei să vină la una din aceste întâlniri, unde, în faţa a mii de români, să avem o dezbatere despre un proiect coerent pentru români.
„E tehnica de campanie de care vorbea Goebbels: calomniază, calomniază, tot va rămâne ceva”, spune Brînză despre Comisia de etică a ARD
„Funcţionarii din consulate încă nu au înţeles că principalul lor stăpân este românul.”
WILLIAM BRÎNZĂ, deputat PDL

CITIŢI ŞI:

  • ALEGERI PARLAMENTARE 2012: Candidaţii din judeţul Arad pentru Parlamentul României
  • Dan Diaconescu ia cu asalt colegiul lui Ponta la sfatul fiicei lui. "Când îl vede la televizor se distrează şi-l aseamănă cu Mickey Mouse"
  • Timişoara. Liberalul care a votat împotriva moţiunii, candidat PP-DD
  • Premieră în politica românească. Povestea tânărului curajos care se bate cu Voiculescu la alegeri | VIDEO

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: