Alegerea primarilor în două tururi, un vis din ce în ce mai îndepărtat
- Ionel Sclavone
- 17 decembrie 2019, 08:22
Revenirea la alegerea primarilor în două tururi devine, pe zi ce trece, un proiect din ce mai greu de transpus în realitate. Chiar dacă, la nivel declarativ, aproape toate partidele anti-PSD (excepție face UDMR) susțin modificarea legislației electorale, nimeni nu pare grăbit. Poate, doar, cu excepția USR. Odată ce au obținut guvernarea, liberalii dau semne că subiectul nu mai reprezintă o prioritate. Oficialii PNL acuză PSD că pune bețe în roate acestei inițiative legislative, dar nu par foarte convingători în declarațiile publice pe care le fac.
Alegerea primarilor în două tururi, una dintre temele principale ale partidelor anti-PSD, are șanse din ce în ce mai mici să se transforme în realitate. Ca și PSD-iștii, primarii liberali își doresc alegeri într-un sigur tur, deoarece sistemul îi favorizează și le sporește șansele de a fi realeși.
Drept urmare, ca să le facă propriilor edili pe plac, PNL nu mai pare atât de interesat să promoveze un proiect legislativ în acest sens. O spune și liderul Pro România, Victor Ponta, care susține că alegerile locale nu se vor ține în două tururi şi nici preşedinţii de consilii judeţene nu vor fi aleşi de consilieri.
„Nu vom avea primari aleşi din două tururi/şi nici preşedinţi de consilii judeţene aleşi de consilieri. (...) PNL deţine acum «puterea» şi preferă acest sistem electoral care îi avantajează (primarii lor au prima şansă şi vor «transfera» mulţi primari de la PSD. Mniştrii, prefecţii, toţi ceilalţi reprezentanţi ai statului vor acţiona pentru ei); nu mai au niciun interes să aplice alt sistem (cum spuneau când erau în Opoziţie). Povestea cu modificarea legii prin Parlament este doar o păcăleală cu pretextul clasic «noi vrem, dar nu se poate»“, a afirmat Victor Ponta într-o postare pe Facebook.
Potrivit spuselor sale, nu mai este vreme ca Parlamentul să modifice sistemul de vot, cu șase luni înainte de data alegerilor, așa cum prevede legea. Aceasta, mai ales că PSD, UDMR şi minorităţile au suficiente instrumente pentru a bloca o asemenea inițiativă.
În plus, Ponta a atras atenția asupra înțelegerii politice dintre PNL și UDMR, prin care cei dintâi s-au angahat să nu modifice legislația electorală, în schimbul susținerii Guvernului: „USR, PMP, ALDE şi toţi ceilalţi care au votat Guvernul Orban PNL ştiau de la început că acesta a încheiat un acord cu UDMR prin care se obliga să nu schimbe sistemul de la alegerile locale - şi totuşi au votat «pentru». (…) ameninţările USR cu «retragerea sprijinului pentru Guvernul PNL» sunt vorbe la fel de goale ca şi declaraţiile lui Ludovic Orban că vrea primari în două tururi = vorbe! PNL şi PSD preferă alegeri dintr-un singur tur pentru că au «maşinăriile electorale» mult mai puternice indiferent de candidat (s-a văzut la turul 1 de la prezidenţiale). În acest fel au şanse mai mari în competiţia pe Dreapta (PNL contra USR) şi pe Stânga (PSD contra Pro România)“.
Comisie specială activată să blocheze inițiativele legislative
Birourile Permanente reunite ale celor două camere parlamentare au făcut un pas important în blocarea adoptării unei inițiative legislative care să permită alegerea primarilor în două tururi. Cele două organisme de conducere ale Parlamentului au aprobat prelungirea cu trei luni a perioadei în care îşi va desfăşura activitatea Comisia specială comună pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală. Decizia a fost luată la propunerea PSD.
Comisia are ca obiectiv „centralizarea, în vederea examinării, a iniţiativelor legislative care reglementează materia, precum şi a celor ce urmează a intra în procedură parlamentară, pe toată perioada desfăşurării activităţii”.
În baza acestui mandat, comisia specială va prelua și proiectele privind stabilirea sistemului de vot la alegerile locale. În opinia deputatului PSD Angel Tâlvăr, vicepreședinte al Comisiei speciale, este cel mai bine ca modificările la legislația electorală să se facă în cadrul acesteia. Pe de altă parte, el susține că regulile nu trebuie schimbate în funcție de avantajele de moment ale unora sau altora.
„Eu cred că argumentele ce vor fi aduse în dezbaterile din comisia specială ne vor ajuta să elaborăm o lege electorală foarte bună. Pe de altă parte, schimbările care sunt făcute ca să avantajeze pe unii și pe alții, nu sunt un semn de sănătate politică. Trebuie să învățăm să funcționăm după reguli pe care să le știm din timp și în funcție de care să ne formulăm acțiunile politice”, a declarat deputatul Tâlvăr.
Guvernul Orban prins între USR și PSD
Partidul Social Democrat va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea, în Parlament, pe modificarea legislaţiei electorale, a declarat vicepreşedintele în conducerea colectivă interimară a PSD, Gabriel Zetea. El a precizat că PSD nu va hărțui Guvernul, așa cum au făcut PNL și USR pe vremea când erau în opoziție, doar de dragul scandalului politic.
„Vom depune moţiune de cenzură, de exemplu, doar dacă Guvernul va veni să îşi asume răspunderea pe modificarea legislaţiei electorale. Dacă îşi va asuma răspunderea pe legea bugetului de stat vom depune sesizare la Curtea Constituţională pentru a arăta greşelile pe care le face PNL la guvernare”, a spus Zetea, la Palatul Parlamentului.
Pe de altă parte, USR intenționează să retragă sprijinul acordat Executivului condus de Ludovic Orban, tocmai dacă nu va rezolva problema alegerilor primarilor în două tururi. USR vrea alegeri în două tururi deoarece într-un singur tur șansele candidaților săi de a câștiga vreo primărie se reduc foarte mult.
„Am să propun Comitetului Politic al USR retragerea sprijinului acordat Guvernului PNL Orban dacă acesta, în săptămâna care vine, nu anunţă o măsură clară de revenire la alegerea primarilor în două tururi şi ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale pentru primari din Codul Administrativ. Avem un acord cu PNL iar pe aceste două chestiuni nu am văzut nimic concret până acum. Timpul trece iar în curând va fi prea târziu: pensiile speciale pentru primari intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020, iar comunităţile locale au nevoie de primari aleşi în două tururi, nu de baroni locali”, a declarat Florina Presadă.
Ludovic Orban a declarat din nou, ieri, că partidul său susține alegerea primarilor în două tururi și că va încerca să promoveze un proiect legislativ în plen, pentru a fi votat cât mai repede, în ciuda opoziției PSD. Deocamdată este doar o simplă declarație politică.