Alegerea primarilor în două tururi încinge scena politică. Reacțiile principalelor partide

Alegerea primarilor în două tururi încinge scena politică. Reacțiile principalelor partide

Decizia Guvernului condus de Ludovic Orban de a-și asuma răspunderea pe legea alegerii primarilor în două tururi de scrutin a provocat, așa cum era de așteptat, o adevărată furtună pe scena politică. Reprezentanții principalelor partide au comentat în funcție de poziția pe care o ocupă (la putere sau în opoziție) ori de interesele proprii. În vreme ce unii susțin demersul, alții îl contestă, mai există și un al treilea curent, al celor care nu-i dau șanse prea mari de reușită.

Pentru PSD și UDMR lucrurile sunt clare, vor iniția procedura de înlăturare a actualului Guvern, imediat ce va apărea în Parlament cu asumarea răspunderii. Prin vocea președintelui interimar Marcel Ciolacu, PSD a anunțat că va depune moțiune de cenzură împotriva actualului Guvern împreună cu UDMR, apreciind că aceasta va trece dar că nu se va ajunge la anticipate.

„O să depunem o moţiune de cenzură împreună cu primii parteneri, cu grupul UDMR, şi vă spun că va trece această moţiune de cenzură. (...) Nu, nu vom intra în anticipate. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară”, a spus Ciolacu.

Anunțul a fost confirmat de liderul UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila: „Dacă se conturează semnături suficiente pentru a depune o moţiune de cenzură pe procedura asumării răspunderii, atunci UDMR va susţine procedura moţiunii. Da, vom vota moţiunea atunci. Este o decizie care era vizibilă, în momentul în care am discutat cu liberalii pe conturarea actualului guvern, de care era nevoie şi este nevoie, am zis că opţiunea aceasta, pentru noi, nu poate fi susţinută şi dacă va fi o astfel de situaţie atunci va trebui să votăm împotriva guvernului, să votăm moţiunea”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt lider UDMR, Cseke Attila, a precizat că în condițiile în care moțiunea va trece și Guvernul va pica, partidul său va susține demararea procedurii pentru organizarea alegerilor anticipate, a comentat și Cske Attila.

Susținere totală din arcul puterii

De cealaltă parte, dinspre partidele anti-PSD, decizia premieruluiu este susținută și aplaudată. Dan Barna, liderul USR și-a tras spuza pe propria-i turtă, într-o postare pe Facebook, unde a spus că a fost îndeplinit încă un obiectiv al acordului USR- PNL.

„Salut decizia Guvernului de a-şi angaja răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. De doi ani de zile, USR a solicitat constant guvernelor României să facă acest lucru. De altfel, aceasta a fost una dintre principalele condiţii în baza cărora Cabinetul actual a primit voturile noastre la învestitură. Acordul politic semnat atunci mai are şi alte puncte a căror rezolvare o aşteptăm. Revenind la decizia de astăzi, democraţia începe de la firul ierbii şi e esenţial să nu îi punem piedici”, a scris Barna.

PMP, prin președintele Eugen Tomac, apreciază actul de angajare a răspunderii drept un demers „curajos”, pe care PMP îl va susţine în Parlament.

„Este un lucru foarte bun, aşa cum am spus încă de la începutul anului, din punctul meu de vedere, alegerea primarului în două tururi reprezintă una dintre cele mai importante decizii politice din acest an dintr-un simplu motiv - pentru că dă un restart real în ceea ce priveşte administraţia publică locală. Nu este posibil să avem primari cu 7, 8 sau 9% aleşi din numărul total de alegători în comunităţi foarte mari cum este Bucureştiul, Craiova şi alte comunităţi mari”, a precizat Tomac.

ALDE și Pro România au îndoieli

ALDE susţine în continuare alegerea primarilor în două tururi, dar atrage atenţia că prin asumarea răspunderii Guvernului această temă va fi îngropată, în favoarea forțării alegerilor anticipate. Reprezentanții formațiunii avertizează că o eventuală demitere a Guvernului în urma unei moţiuni de cenzură va bloca aplicarea alegerii primarilor în două tururi şi va menţine actuala legislaţie.

„ALDE a susţinut şi susţine în continuare alegerea primarilor în două tururi! Decizia Guvernului de asumare a răspunderii pe modificarea legislaţiei electorale pentru alegerile locale este una regretabilă. Considerăm că nu calea asumării răspunderii era cea adecvată, ci, aşa cum ALDE a cerut, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care, pe lângă avantajul intrării în vigoare imediate, putea ulterior fi şi dezbătută în Parlament pentru orice modificare", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a ALDE.

Nici președintele Pro România, Victor Ponta nu este foarte convins că inițiativa liberalilor va fi pusă în practică la alegerile locale din acest an. În opinia liderului Pro România, angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi s-ar putea să pice la Curtea Constituţională. În opinia sa, Ludovic Orban a luat această decizie pentru a-i face pe plac președintelui Klaus Iohannis, iar nu pentru că ar crede în reușită.

„E foarte important când îi vine curajul lui Orban. Că el în fiecare zi zice că schimbă sistemul ziua şi seara îi moare curajul. Ieri aflasem că dă ordonanţă azi. Azi i-a murit curajul. Azi aflăm că-şi angajează răspunderea, mâine s-ar putea sa nu şi-o mai angajeze. Vreau să vă spun un lucru, apropo de chestia cu primarii în două tururi şi consilii judeţene: dacă vrea să le facă Ludovic Orban, le putea face din prima zi. Acum, oricum, dacă le face, până la urmă împins din spate probabil de domnul Iohannis, de ceilalţi, are o problemă, pentru că s-ar putea să pice la Curtea Constituţională. Dar dacă vrea să le facă, le făcea în noiembrie, că erau mai mult de şase luni înainte de alegeri”, a spus Ponta.