Cel mai mare oraș din Wisconsin, Milwaukee, oferă o imagine mult mai cosmopolită decât marile întinderi rurale ale acestui stat din Midwest, cu aproape 40% locuitori de culoare și 20% hispanici.
În 2016, participarea la alegerile prezidențiale a scăzut cu 40.000 de voturi în acest oraș de aproape 600.000 de locuitori, comparativ cu ultimele alegeri ale lui Barack Obama.
Provocând un val de șoc, Donald Trump a câștigat în Wisconsin cu mai puțin de 25.000 de voturi în avans. Și a câștigat, datorită altor victorii pe firul din Midwest, alegerile prezidențiale.
Prin urmare, mobilizarea alegătorilor afro-americani ar trebui să joace un rol cheie în determinarea câștigătorului dintre Joe Biden și președintele republican, la scrutinul din 3 noiembrie.
Un scrutin care va fi marcat de confluența crizelor istorice: pandemia Covid-19 care lovește în special afro-americanii, recesiunea economică și mișcarea istorică de furie împotriva rasismului și violenței polițienești.
„Voi vota pentru aceste alegeri”, spune Oscar Walton, 28 de ani, care lucrează pentru o asociație care ajută persoanele fără adăpost și face muzică.
Chiar dacă Oscar simte că Partidul Democrat i-a „lăsat” cumva pe americanii de culoare , îl va alege totuși pe Joe Biden.
Veteranul septuagenar al politicii americane nu îl încântă, dar poate fi folosit pentru a „ține locul până când sosește altcineva”.
Ceea ce este sigur este că „nu-l putem” păstra pe Trump la Casa Albă încă patru ani ”, a spus el.
David Bowen, în vârstă de 33 de ani, ales democrat al Adunării din Wisconsin, vrea să creadă că de data aceasta, alegătorii se vor mobiliza.
„Ceea ce este diferit este că avem un candidat diferit, iar Donald Trump a fost deja ales și oamenii au văzut daunele pe care le-a făcut”.
Dacă se teme că alegătorii afro-americani vor trebui din nou să depășească obstacolele pentru a accede la urne - așteptare îndelungată, riscuri asociate pandemiei, probleme cu votul prin corespondență – el crede că după protestele provocate de moartea lui George Floyd, „unii și-au dat seama cât de valoros este votul lor”.
Și se întreabă ce candidat va „aduce schimbările necesare în țară” pentru ei, familiile lor, vecinii, comunitatea.
Pentru Khenzer Senat, răspunsul este simplu: Donald Trump.
Fost jucător de fotbal american, în vârstă de 30 de ani, acest republican gestionează prima anexă de campanie deschisă de partid în această iarnă în cartierul istoric afro-american din Bronzeville, în Milwaukee.
„În opinia mea, președintele Trump a făcut mai mult pentru comunitatea neagră decât oricare altul”, explică el calm, în spațiile decorate cu afișe pe care scrie: „Voci negre pentru Trump”.
Alături de alți alegători, el scoate în evidență puncte din candidatura lui Joe Biden pe care le consideră negative: chestiunea „încarcerărilor masive”, care-i lovește în special pe afro-americani, din cauza unei legi pe care Biden a susținut-o în 1990.
Dar și bilanțul Kamalei Harris, alegerea lui Joe Biden pentru funcția de vicepreședinte, în caz că va câștiga la Casa Albă, al cărei trecut de procuror la San Francisco, apoi de procuror general al Californiei, este controversat.
„Afro-americanii votează de obicei pe democrați, dar nimic nu se schimbă. Mai ales aici, în Milwaukee”, în aceste cartiere „afectate de sărăcie”, spune el.
Eforturile republicane „nu vor schimba nimic” în buletinul de vot, opinează, categoric, Baboonie Tatum, așezată într-una dintre cele două cafenele „Rise and Grind” pe care le deține.
Este una dintre puținele voci democrate care spune că este „entuziastă” înaintea alegerilor.
„Ca femeie afro-americană”, mamă a două fiice, „sunt mulțumită de alegerea” Kamalei Harris de către Joe Biden și de un partid major.
Trecutul de procuror al Kamalei Harris ? „Oamenii evoluează. Câtă vreme se va tine de programul ei, este ok pentru mine”, spune ea.
„Cred că oamenii (...) vor schimbare”, continuă această femeie de 43 de ani. „E greu acum, pentru toată lumea”.