Evenimentul Zilei > International > Alegătorii afro-americani, potențiala cheie a duelului Trump-Biden
Alegătorii afro-americani, potențiala cheie a duelului Trump-Biden

Alegătorii afro-americani, potențiala cheie a duelului Trump-Biden

Cel mai mare oraș din Wisconsin, Milwaukee, oferă o imagine mult mai cosmopolită decât marile întinderi rurale ale acestui stat din Midwest, cu aproape 40% locuitori de culoare și 20% hispanici.

În 2016, participarea la alegerile prezidențiale a scăzut cu 40.000 de voturi în acest oraș de aproape 600.000 de locuitori, comparativ cu ultimele alegeri ale lui Barack Obama.

Provocând un val de șoc, Donald Trump a câștigat în Wisconsin cu mai puțin de 25.000 de voturi în avans. Și a câștigat, datorită altor victorii pe firul din Midwest, alegerile prezidențiale.

Prin urmare, mobilizarea alegătorilor afro-americani ar trebui să joace un rol cheie în determinarea câștigătorului dintre Joe Biden și președintele republican, la scrutinul din 3 noiembrie.

Un scrutin care va fi marcat de confluența crizelor istorice: pandemia Covid-19 care lovește în special afro-americanii, recesiunea economică și mișcarea istorică de furie împotriva rasismului și violenței polițienești.

„Voi vota pentru aceste alegeri”, spune Oscar Walton, 28 de ani, care lucrează pentru o asociație care ajută persoanele fără adăpost și face muzică.

Chiar dacă Oscar simte că Partidul Democrat i-a „lăsat” cumva pe americanii de culoare , îl va alege totuși pe Joe Biden.

Veteranul septuagenar al politicii americane nu îl încântă, dar poate fi folosit pentru a „ține locul până când sosește altcineva”.

Ceea ce este sigur este că „nu-l putem” păstra pe Trump la Casa Albă încă patru ani ”, a spus el.

David Bowen, în vârstă de 33 de ani, ales democrat al Adunării din Wisconsin, vrea să creadă că de data aceasta, alegătorii se vor mobiliza.

„Ceea ce este diferit este că avem un candidat diferit, iar Donald Trump a fost deja ales și oamenii au văzut daunele pe care le-a făcut”.

Dacă se teme că alegătorii afro-americani vor trebui din nou să depășească obstacolele pentru a accede la urne – așteptare îndelungată, riscuri asociate pandemiei, probleme cu votul prin corespondență – el crede că după protestele provocate de moartea lui George Floyd, „unii și-au dat seama cât de valoros este votul lor”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE