Aproximativ 2,5 milioane de persoane mor anual din cauza consumului exagerat de alcool, se arată în raportul OMS.
Din grupurile vulnerabile fac parte tinerii și bărbații cu vârste cuprinse între 15-59 de ani.
În toată lumea, 11 bărbați din 100 fac exces de alcool cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce trei femei din 100 au un episod de alcoolism săptămânal.
În Rusia, un bărbat din cinci moare din cauza alcoolului

Creșterea economică și schimbările stilului de viață asociate au dus la creșterea consumului de alcool și în țările slab dezvoltate din Asia și Africa, în timp ce în America și în țările dezvoltate, problema alcoolismului rămâne notorie.
În Rusia și în fostele țări sovietice, unul din cinci bărbați moare din cauza alcoolului, reprezentând cea mai mare rată de mortalitate din lume. Le urmează țări ca Brazilia, Mexic, Africa de Sud și Ucraina.

În timp ce consumul de alcool este „în floare”, programele guvernamentale țintite pe problemă sunt slabe și rămân fără răsunet. În tot aceste timp, alcoolul face ravagii pe șosele, în familii, în școli, în întreaga societate. 
Alcoolul şi cancerul la sân
Peste 60 de boli au la bază consumul excesiv de alcool, printre care ciroză, cancer de pancreas, colorectal, cancer la sân, epilepsie, intoxicații etc.
„Acum șase-șapte ani nu puteam vorbi de o relație cauză-efect dintre alcool și cancer la sân. Acum putem”, atrage atenția Vladimir Poznyak, expert OMS.
Alcoolul preparat în casă sau cel de contrabandă reprezintă 30% din consumul total de alcool în întreaga lume. Aceste sortimente pot fi extrem de toxice.
Consumul moderat de alcool poate avea efecte pozitive asupra stării de sănătate și poate preveni infarctul și atacul cerebral, însă cei care nu beau alcool toată săptămâna, dar „recuperează” din plin în weekend nu beneficiază de efectul binefăcător al alcoolului.