Albania vicleanului Edi Rama: Primul și singurul narco-stat din Europa. Analiză

Sursa foto> Facebook/Edirama

Premierul albanez Edi Rama este un oaspete binevenit în capitalele occidentale - în parte pentru că ajută Europa să rezolve problema refugiaților. Oponenții săi, însă, spun că a transformat Albania într-un narco-stat autocratic.

La retragerea din ianuarie a creștin-social-democraților (CSU), partidul de centru-dreapta din Bavaria, el a fost invitatul principal - Edi Rama, șeful Partidului Socialist din Albania. În 1991, partidul a moștenit moștenirea comunistului reacționar Enver Hoxha și a Partidului său al Muncii. Markus Söder, șeful CSU, a profitat de ocazia retragerii pentru a-l asigura pe albanez că țara sa "aparține UE".

Giorgia Meloni, musafir în vila lui Edi Rama

În mai, un Rama radiant a stat alături de vicecancelarul german Robert Habeck, ambii vorbitori principali la ceremonia de decernare a Premiului Charlemagne din Aachen - unde a invocat etosul toleranței în spiritul lui Thomas Mann. Schimbul de sărutări cu premierul italian Giorgia Meloni, care a avut privilegiul de a locui în vara anului 2023 împreună cu familia sa în vila lui Rama de la Marea Adriatică, a devenit aproape o rutină, se arată într-o analiză realizată de spiegel.de.

Edi Rama, în vârstă de 60 de ani, a fost prim-ministru al Albaniei, țară candidată la aderarea la UE, în ultimii 11 ani, un om impunător cu maniere mai degrabă obișnuite. Un om care primește oaspeții de stat în adidași și jurnaliști, ocazional, desculți. Un produs târziu al burgheziei socialiste, vorbește mai multe limbi la un nivel înalt, pe lângă faptul că este un fost jucător de baschet național și un artist plastic recunoscut la nivel internațional. Pentru mulți occidentali, el este imaginea cosmopolită a Albaniei.

Corupție la toate nivelurile

Chiar și secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat o vizită în capitala albaneză Tirana în februarie și a găsit cuvinte de laudă pentru "Edi" - inclusiv pentru reforma sa judiciară. "Oficialii corupți sunt trași la răspundere", a declarat Blinken. "Membrii crimei organizate ajung la închisoare și își pierd bunurile. Deci, acesta este un proces foarte puternic."

Dar în cea mai recentă analiză anuală a Departamentului de Stat al Blinken, situația este destul de diferită. Raportul de țară 2023 pentru Albania, stat membru al NATO, menționează: "Corupția a existat în toate ramurile și la toate nivelurile de guvernare". La toate nivelurile.

Asta înseamnă: și la cel mai înalt nivel. Adversarii politici ai lui Rama susțin că prim-ministrul de lungă durată a transformat țara într-o autocrație plină de bani din droguri. Sau mai exact: Ei spun că a tolerat ascensiunea crimei organizate. Rama respinge acuzațiile.

Când DER SPIEGEL l-a confruntat cu astfel de acuzații, prim-ministrul a sunat târziu într-o noapte și a încercat să influențeze raportul nostru: El a spus că acuzațiile sunt lipsite de substanță, insultătoare și dăunează nemeritat reputației țării sale.

În iunie, Rama a fost întrebat de un jurnalist italian cum este posibil ca un membru al cercului său apropiat după altul, inclusiv diferiți miniștri, să fi fost arestați pentru corupție, dar el să fie încă în funcție? Răspunsul rece al premierului albanez: "Există porci în fiecare pădure".

Stabilizarea Balcanilor

Din perspectiva Occidentului, Rama pare o forță stabilizatoare în Balcani. În special, modelul pe care l-a negociat cu Meloni a generat interes mult dincolo de Italia: Planul prevede ca cererile de azil ale refugiaților interceptați în apele teritoriale italiene din Mediterana să fie procesate pe teritoriul albanez.

Dar cu cât Rama pare mai popular în afara granițelor Albaniei, cu atât mai mare este furia în imediata sa apropiere. Cei din orbita sa cea mai apropiată, cei care știu cel mai mult și care au cel mai mult de pierdut, vorbesc doar sub rezerva anonimatului. Alții au ieșit în stradă. În iulie, manifestanți furioși au aruncat cu cocteiluri Molotov împotriva birourilor Rama din Tirana. Urmele de arsură au fost îndepărtate între timp.

SPAK, organismul anticorupție al Albaniei

Alte rămășițe, mai vechi, pot fi încă găsite în centrul Tiranei. Piramidele, de exemplu, o structură în interiorul căreia se afla odată statuia de marmură a lui Enver Hoxha, creată de tatăl lui Edi Rama. Kristaq Rama a fost un artist cu legături strânse cu sistemul - un om care, în calitate de membru al așa-numitului Prezidiu al Adunării Poporului, s-a dovedit că a fost semnatar în 1988 al condamnării la moarte a poetului de opoziție Havzi Nela, care a fost apoi spânzurat.

Noul prezent, mai luminos, este simbolizat de o clădire transparentă din sticlă și oțel. Aici își are sediul SPAK, organismul anticorupție al Albaniei. Acesta a fost înființat în 2019 la insistențele SUA și UE. Actualul șef al administrației nu era considerat a fi printre favoriții lui Rama. În votul decisiv, el a beneficiat probabil de faptul că ambasadorul SUA a insistat să supravegheze personal procesul pentru a se asigura că nu au existat nereguli - un vot clar de neîncredere în prim-ministru.

Edi Rama și Ursula von der Leyen. Sursa foto: Edi Rama/Facebook

Închisoare VIP cu sală de sport

Bilanțul de până acum al SPAK este următorul: Primul ministru de interne al lui Rama a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare pentru abuz în serviciu - inițial în legătură cu traficul de droguri, dar în cele din urmă pentru o altă infracțiune. Fostul ministru al mediului al lui Rama a primit în septembrie 2023 o sentință de șase ani și opt luni în spatele gratiilor pentru corupție. Ministrul adjunct al sănătății a fost forțat să demisioneze pentru abuz în serviciu. Iar fostul său șef a ajuns în închisoare în iulie 2024 pentru deturnare de fonduri UE.

Albania găzduiește acum închisori pentru VIP-uri, după cum a relatat recent platforma de investigații BIRN: centre de detenție dotate cu saloane în care demnitarii socialiști care au căzut în dizgrație își pot ispăși pedeapsa cu propria bucătărie, duș și sală de fitness.

Totuși, cei din orbita imediată a lui Rama care se confruntă cu potențiale dificultăți tind să prefere să plece din țară. Unul dintre aceștia este Arben Ahmetaj, care a devenit ministrul economiei al lui Rama în 2013 înainte de a trece ulterior la Ministerul Finanțelor și apoi, în 2021, de a deveni viceprim-ministru.

”Trezorierul" de lungă durată

Observatorii politici din Tirana îl consideră pe Ahmetaj drept "trezorierul" de lungă durată și o figură-cheie în sistemul de guvernare al prim-ministrului. În iulie 2022, Rama l-a concediat - din cauza, se spune, a muntelui de dovezi incriminatoare care se acumulau împotriva lui Ahmetaj. Pentru prim-ministru, tovarășul său de lungă durată amenința să devină un risc.

Un an mai târziu, parlamentul dominat de socialiști i-a ridicat imunitatea lui Ahmetaj - cu întârzierile corespunzătoare. Ahmetaj, care fusese acuzat de corupție și spălare de bani, a avut suficient timp să dispară. La câteva zile după ce a făcut-o, SPAK a emis un mandat internațional de arestare, dar el rămâne în clandestinitate.

Sistemul Edi Rama

"Te-ar deranja dacă aș fuma o țigară?", întreabă Arben Ahmetaj în timpul unei întâlniri pe terasa unei cafenele din centrul orașului Lugano. Lacul strălucește în stânga, în timp ce în dreapta, pietoni și turiști elvețieni se ocupă de cumpărăturile de la sfârșitul zilei.

Ahmetaj a călătorit mult și nu este refractar la un pic de lux. Încă din tinerețe, a fost considerat o stea în ascensiune în rândul socialiștilor albanezi. Acasă i se spune "Tigrul". În prezent - în ciuda mandatului internațional de arestare - se bucură de exil în Lugano și speră să primească azil politic în Elveția.

Ahmetaj refuză să spună ceva despre acuzațiile care i-au fost aduse în țară. Despre, de exemplu, dacă el a fost cel care i-a adus pe cei care au pus la cale un scandal legat de instalațiile albaneze de incinerare a deșeurilor - acele proiecte dubioase care, în mare parte, nu au fost construite, dar care au costat contribuabilii albanezi sute de milioane de euro. Potrivit jurnaliștilor independenți, banii au ajuns în buzunarele celor care au legături strânse cu guvernul - și în mâinile instituțiilor media care le sunt favorabile.

Călătoriile de lux ale lui Ahmetaj, aparent finanțate de cei care se află în spatele scandalului și de care se bucură alternativ cu soția și amanta sa, la hoteluri de cinci stele din Milano sau de pe Coasta de Azur, de asemenea, nu sunt un subiect principal al întâlnirii noastre. Mai degrabă, el vrea să vorbească despre Edi Rama.

O întrebare incomodă

Ok. După 11 ani la putere, cât de mult este responsabil Rama pentru faptul că Albania, în ciuda miliardelor în ajutor pentru dezvoltare din partea Occidentului, este încă considerată de Transparency International drept una dintre cele mai corupte țări din Europa?

Ahmetaj își pune trabucul rece în scrumieră și vorbește despre relația sa cu Rama, căruia îi spune uneori "Kim Jong Un", făcând referire la dictatorul nord-coreean: "Nu sunt pregătit să fac pe țapul ispășitor pentru prim-ministru. Acesta a profitat de reforma judiciară care a fost finanțată de SUA și UE. Acum se folosește de sistemul judiciar împotriva adversarilor săi și împotriva oricărei persoane care încearcă să stea în calea foametei sale de putere".

El bănuiește, spune fostul viceprim-ministru, că sistemul Rama este tolerat în tăcere în Occident. "Habar nu am de ce europenii nu vor să vadă ce se întâmplă în Albania. Ei au servicii secrete excelente care dețin cunoștințe detaliate, în special despre spălarea banilor și crima organizată."

Ahmetaj confirmă constatările anchetatorilor care susțin că, în timpul mandatului lui Rama, Albania a devenit un narco-stat care se hrănește din comerțul cu droguri. "Inundarea țării cu canabis din 2014 până în 2017 a fost agenda economică ascunsă a prim-ministrului". Creșterea crimei organizate care a venit odată cu aceasta a schimbat drastic economia și societatea Albaniei, spune el. "Rama crede că încă controlează mediul criminal, dar de mult timp el este cel controlat."

Oare europenii închid ochii?

"Ursula von der Leyen îl numește "dragă Edi", acesta este deja un indiciu", spune Frauke Seebass de la biroul din Bruxelles al Institutului german pentru afaceri internaționale și de securitate, o referire la președintele Comisiei Europene.

"Trebuie să vedeți fenomenul Rama într-un context mai larg. Din perspectiva UE, este o abordare de tip business pentru stabilizarea Balcanilor de Vest. Spre deosebire de Aleksandar Vučić în Serbia, de exemplu, Rama nu este considerat a fi antieuropean și este mult mai ușor de tratat. Din acest motiv, s-a luat decizia de a închide un ochi, sau poate doi".

Dacă Rama se îmbogățește în detrimentul altora? "Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, nu este atât de important", spune Seebass. "Oricum, aderarea Albaniei la UE nu este pe ordinea de zi în viitorul apropiat."

Sursa foto: Edi Rama/Facebook

La rândul său, premierul albanez a declarat pentru televiziunea italiană de stat RAI: "Sincer, nu cred că politica din Albania a fost otrăvită de mafie". Afirmația lui Ahmetaj potrivit căreia șefii mafiei au acces liber la biroul său, spune Rama, este o acuzație falsă, agravată de faptul că "oamenii tind să creadă minciunile înainte de a crede adevărul".

Rama este preocupat de reputația țării sale. "Când vine vorba de aderarea la UE, răbdarea noastră este fără sfârșit", a declarat premierul pentru DER SPIEGEL în urmă cu doi ani, pe terenul vilei sale de la Marea Adriatică. Albania, spune el, a fost o dictatură izolată, "Coreea de Nord a Europei, unde era încă periculos să asculți Beatles la sfârșitul anilor 1980. Acesta este motivul pentru care susțin că, în termeni absoluți, am realizat mai multe în acești 30 de ani decât orice altă țară din Europa".

Sărăcie, șomaj, emigrație

Statisticile spun o poveste diferită. Conform datelor Institutului albanez de statistică, mai mult de o treime din populația de 3,3 milioane de locuitori ai țării a părăsit țara începând din 1991. Salariul mediu lunar este echivalentul a aproximativ 750 de euro. Aproape o treime dintre tinerii care sunt încă în țară sunt șomeri.

"Convergența intereselor politice și mediatice cu cele ale infractorilor și oligarhilor" - așa funcționează sistemul Rama, potrivit unui fost membru al guvernului care insistă să rămână anonim. "Toate acestea au loc cu binecuvântarea SUA și a UE. Nu există o singură licitație publică care să nu ajungă pe orbita sa extinsă. În esență, Rama a condus întreaga țară în criminalitate. Albania a devenit un studiu de caz perfect în materie de corupție și, cu toate acestea, vicleanul Rama reușește în continuare să obțină recunoaștere în Occident."

"A devenit un narcisist răutăcios, un tip inteligent fără convingeri”

Fatos Lubonja este unul dintre cei care au fost de acord să își folosească numele atunci când exprimă critici fundamentale la adresa prim-ministrului. Autorul proeminent este văzut ca fiind conștiința stângii albaneze. Lubonja este fiul unui confident al lui Hoxha, care ulterior a căzut în dizgrația dictatorului. A petrecut 17 ani în închisoare, majoritatea în lagăre de muncă, cum ar fi celebra mină Spaç. Abia în 1991, fiind unul dintre ultimii deținuți politici, a fost eliberat.

"M-am văzut în tânărul Edi Rama", spune Lubonja. "Amândoi am vrut să ieșim din umbra părinților noștri pro-regim". Cu toate acestea, Rama a devenit primar al Tiranei în 2000 și a fost prim-ministru din 2013. Mulți ani la putere, spune Lubonja, l-au schimbat. "A devenit un narcisist răutăcios, un tip inteligent fără convingeri, Dr. Jekyll în timpul zilei și Mr. Hyde noaptea, o persoană care are nevoie de putere ca de oxigen pentru a respira".

Lubonja se plânge, de asemenea, că Occidentul, în special partidele politice de centru-stânga din Europa, ignoră realitatea sumbră a Albaniei. „Ceea ce este petrolul brut pentru alte țări sunt traficanții de droguri și banii lor în Albania lui Rama”, spune fostul disident. Ultima dată când cei doi au vorbit, spune el, l-a numit pe prim-ministru „escroc”, deși, după cum spune Lubonja, probabil că nu i-a păsat. „Pentru că el este un crocodil - o gură mare și fără urechi”.

De la canabis la cocaină

Anul viitor, Rama va candida pentru un al patrulea mandat. Iar șansele sale de realegere sunt bune. „Nouăzeci la sută din municipalități sunt acum în mâinile lui, este aproape ca în Rusia”, spune jurnalista de investigație Klodiana Lala. „Atât timp cât nimeni nu se ridică și spune: „Eu personal i-am dat bani lui Edi Rama”, nu i se va întâmpla nimic. Legea tăcerii a mafiei, legea omertà, este în vigoare.”

Mai mulți anchetatori au confirmat atât pentru televiziunea de stat italiană RAI, cât și pentru DER SPIEGEL că au avut loc contacte cu crima organizată la cele mai înalte niveluri ale guvernului. Comerțul inițial cu canabis s-a transformat între timp într-o afacere cu cocaină la tonă, spun ei. Anchetatorii cred că sindicatele albaneze au stabilit rețele cu N'drangheta calabreză și cu cartelurile din America Latină.

Procurorul public italian Francesco Mandoi, care a ocupat temporar funcția de comisar anticorupție al Rama, a ajuns la o concluzie care dă de gândit: „Patronii drogurilor își au oamenii peste tot în administrație, în instituții. Acum sunt capabili să determine guvernul să le facă pe plac”. Mandoi spune că avertismentele sale nu au găsit rezonanță la nivelurile superioare ale guvernului.

Investiții de la Kushner și Grenell

Banii proveniți de la mafia albaneză a drogurilor s-au făcut, de asemenea, vizibili sub forma zgârie-norilor, care au transformat peisajul orașului Tirana, altădată mohorât. Construcțiile continuă, de asemenea, cu pași repezi pe coasta Adriaticii. Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump, și Richard Grenell, fostul trimis special al SUA pentru negocierile de pace dintre Serbia și Kosovo, plănuiesc amândoi investiții importante în această regiune, cu binecuvântarea lui Rama. Rama, Grenell și Trump se cunosc și se apreciază reciproc încă din perioada în care au urmărit un plan de redesenare a frontierelor Kosovo și Serbiei sub ochii șefului politicii externe a UE.

Rama vinde bijuteriile coroanei țării sale în schimbul bunăvoinței politice? Agentul FBI senior Charles McGonigal, care a fost condamnat, a recunoscut că a acceptat mită în Albania pentru servicii în interesul guvernului. De asemenea, el a recunoscut că a participat la mai multe întâlniri cu Edi Rama în clădiri guvernamentale. Prim-ministrul a negat orice infracțiune.

„McGonigal a fost plătit de oameni din biroul lui Rama”, spune Sali Berisha, care a devenit primul președinte al Albaniei ales în mod democratic în 1992 și este fondatorul Partidului Democrat din Albania. El stă la etajul opt al unui turn rezidențial din centrul Tiranei și este furios.

„Albania este un fel de dictatură, primul și singurul narco-stat din Europa”

Berisha se află în arest la domiciliu. A fost acuzat de corupție și are și interdicție de a intra în Statele Unite. Fostului șef de stat nu i s-a permis să părăsească apartamentul său în ultimele 200 de zile. El primește doar ocazional oaspeți. În urmă cu doar câteva minute, a ieșit pe ușă Ilir Meta, și el fost președinte. Acum, Berisha poate în sfârșit să se descarce.

„Încă am amintiri clare ale dictaturii lui Hoxha și nici măcar atunci lucrurile nu erau atât de centralizate cum sunt acum sub Rama”, spune Berisha, care este la puțin timp de împlinirea vârstei de 80 de ani și poartă o cravată verde-galbenă cu cămașa albă și butoni argintii. „Albania este un fel de dictatură, primul și singurul narco-stat din Europa”.

Berisha își scoate tableta și arată date menite să demonstreze că și fratele lui Edi Rama, Olsi, este implicat în traficul de droguri. Olsi Rama a respins acuzațiile. Berisha, însă, insistă asupra afirmației sale că Occidentul ignoră ceea ce se întâmplă cu adevărat în Albania. „Mergeți legați la ochi către o catastrofă”.

De la balconul de la etajul opt al lui Berisha, oamenii de jos de pe strada Mustafa-Matohiti din Tirana par minusculi. În fiecare seară, la ora 20.00, ei se adună, susținătorii lui, pentru a-și sărbători eroul aflat în arest la domiciliu. Berisha apare pentru scurt timp, dezlănțuie pentru scurt timp „narco-dictatura” lui Rama și apoi dispare din nou. După câteva minute, totul se termină. Până în seara următoare. Edi Rama va supraviețui și acesteia.