Alaska, o frumuseţe greu de atins

Alaska, o frumuseţe greu de atins

În ciuda costurilor ridicate şi a distanţei, o vacanţă printre gheţari merită toate eforturile.

În jur de 150 de români descoperă, anual, vacanţele în Alaska - un îndepărtat tărâm, de poveste, greu de atins din cauza distanţei şi mai puţin cunoscut turistului neavizat. Pentru câteva mii de euro - care pot fi patru, cinci sau chiar zece - temerarii au parte de o experienţă unică, ce va prinde contur în peisaje spectaculoase, în mijlocul cărora animalele sălbatice zburdă în voie.

Cu această ocazie, ei vor descoperi că „eschimoşii“ sunt oameni foarte prietenoşi, care se distrează adesea în plină stradă şi că, în zilele cele mai reci, pescarii îşi răsfaţă oaspeţii cu un pahar de whisky cu gheaţă, în timp ce alunecă printre sloiuri.

Iarna e „caldă“, cu -7 ºC

Agenţii de turism recomandă excursiile pe timp de vară, când pot fi vizitate mai multe obiective, dar nici iarna nu sunt şanse de plictiseală. Este un prilej de a asista la evenimente precum Yukon Quest & Iditarod Sled Dog Races (cursa de sănii trase de câini), Festivalul Anchorage Fur Rendezvous (cel mai mare festival din America de Nord). Turiştii pot face turul oraşului Anchorage, din sudul insulei, cu surprinderea Aurorei Boreale, a apusului, precum şi sporturi de iarnă: schi, snowboard, plimbări cu sania.

Noaptea, turiştii sunt cazaţi în cabine călduroase şi confortabile sau loje şi îşi petrec ziua cu un ghid local, se plimbă cu sania sau cu snowmobilul. Competiţiile sunt doar câteva dintre evenimentele de la Festivalul Anchorage Fur Rendezvous.

În ciuda credinţei populare care spune că Alaska se află în întuneric şase luni, această ţară se bucură de fapt de 6 până la 12 ore de lumină pe zi, interval care variază în funcţie de anotimp. Cu excepţia regiunilor arctice din nord, temperaturile medii sunt de -7 ºC, aşa că iubitorii iernii se pot bucura de confort. Dacă printre aventurieri se găsesc şi unii care nu ştiu să schieze, este momentul pentru o schimbare - în Alaska, schiul este un sport naţional.

Aventuri, animale şi vestigii

Vara, la modă sunt expediţiile, atât pe cel mai mare munte din America de Nord, Muntele McKinley, cât şi într-una din numeroasele grote. O aventură în Parcul Naţional Denali, de exemplu, durează o lună şi se face pe biciclete. Mai rapidă este o incursiune în mijlocul pădurii, unde se află, pitită, Peştera Căpitanului, una dintre cele mai cunoscute din cele 500 de grote. Pentru a intra, vizitatorii sunt dotaţi cu un echipament special şi coifuri şi trebuie să treacă de cele 370 de trepte, pentru a ajunge la vestigiile vechi de peste 10.000 de ani găsite aici.

„Pe lângă cel mai înalt munte din America de Nord, în Alaska se află 80 de vulcani, dintre care 44 mai sunt activi. În plus, aici se află cei mai mari elani şi urşi grizzly din lume, sute de specii de mamifere şi păsări, milioane de lacuri şi câteva specii de peşte pe care nu le găsiţi în alte destinaţii“, spune Ciprian Enea, de la Besttourism. Dintre oraşe, pe lângă Anchorage, care este cel mai mare, o vizită merită şi Fairbanks, care aduce cu un cub de gheaţă stilizat, datorită clădirilor ce seamănă cu nişte gheţari în miniatură.

COSTISITOR

Minim 3.000 euro de persoană

Agenţiile de turism îi invită, anul viitor, pe amatorii de aventuri în croazieră prin Alaska. În general, aceste excursii oferă turiştilor turul gheţarilor: Hubbard, Bay, Sawyer, Discovery şi itinerariul pe coasta de Vest a Alaskăi, dar şi în nordul şi în sudul acestei destinaţii. „Oprirea este de scurtă durată - în general, de două-trei zile. Astfel de croaziere costă între 1.200 şi 3.000 de euro/săptămână, tarif care nu include şi biletul de avion“, explică Mircea Vladu, preşedinte Prestige Tours. Excursia poate ajunge şi la 30.000 de euro pentru o croazieră de două săptămâni cu servicii speciale - o partidă de vânătoare ajunge la 25.000 de euro. O variantă concretă oferă Butterfly Tourism, în cadrul unui pachet numit „Croaziera Gheţarul Sawyer - Alaska“. Pachetul porneşte de la 1.238 euro/persoană în cabina dublă şi include şapte nopţi de cazare cu mese 24 ore şi activităţi de recreere, iar plecarea se face din 16 mai. Pentru a ajunge la îmbarcare pe vapor, turistul trebuie să zboare în jur de 20 de ore, efectuând cel puţin două escale. Pentru biletul de avion, preţul variază între 1.500 şi 2.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News