1)Lock – down, ca sa rupem lantul de transmitere si sa aiba ragaz sistemul sanitar sa “absoarba” cazurile.

2) Izolarea(in spital, cei bolnavi – la domiciliu, contactii) deci evitam ca acesti pacienti sa transmita altora.

3)Carantina unor localitati/cartiere unde sunt focare sau transmitere comunitara intensa – prevenim extinderea epidemiei in zonele invecinate.

4)Masuri si reguli de protejare a populatiei: purtarea mastii, dezinfectia mainilor si a suprafetelor, distantare spatiala, evitarea manifestatiilor, evitarea aglomerarii in spatii inchise, etc.

5)Testarea conform metodologiei internationale: contacti simptomatici, grupe de risc, bolnavi oncologici, pacienti dializati, infrastructura critica, etc.

6. Si mai este nevoie, ca sa fie bine, de un element. Care, din pacate, e deficitar la noi. Complianta, adica participarea activa a populatiei la prevenirea contaminarii: respectarea regulilor….

Dupa cum constat cu amaraciune, multi fie nu cred in boala sau in gravitatea ei, fie sunt adeptii unui fatalism precum enuntul cu care am inceput postarea, fie se simt lezati in libertatea lor constitutionala() si cred ca libertatea inseamna si imunitate la covid. Fac parte dintre cei care au iesit de multe ori in strada, incepand din 1989 si pretuiesc foarte mult toate drepturile si libertatile de care ne bucuram azi. Si insist sa credem in ele. Dar , prin functia pe care o am, stiu exact cate eforturi se fac pentru salvarea unor vieti si cat de multe cazuri grave apar zilnic , spre disperarea colegilor din spitalele covid si din ATI. Asa ca o sa insist obsesiv in a va spune, stimati prahoveni, ca situatia e periculoasa. Suntem la un pas de o tragedie care poate fi evitata doar prin colaborarea populatiei. Sa nu ziceti ca nu v-am spus!
PS: O sa las toate comentariile, ca sa vedeti “vox populi”, a scris Bogdan Cristian Nica pe social media.

PAGINA ANTERIOARA