Alarmă! Lockdown-ul bate la uşă!  Ce spune preşedintele

Alarmă! Lockdown-ul bate la uşă!  Ce spune preşedintele

Spectrul unui nou lockdown general îşi face loc din ce în ce mai mult într-o Franţă aflată în faţa unei a doua unde brutale de Covid-19 care ar putea fi „mai puternică decât prima”.

„Este vorba de o undă brutală”, spun oficialii. Aceasta este o alarmă lansată de către Jean-Fancois Delfraissy, expertul şef al Consiliului ştiinţific al guvernului francez. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va prezida astăzi un Consiliu de apărare dedicat virusului Covid-19, iar ceva mai târziu, premierul Jean Castex va reuni forţele politice şi oganizaţiile patronale şi sindicatele, înaintea unui al doilea Consiliu de apărare care va avea loc mâine, de asemenea dedicat epidemiei.

Cele două întâlniri ţintesc discutarea „înăspririi măsurilor prevăzute în gestionarea crizei sanitare” a Covid-19. În ceea ce priveşte a doua undă a epidemiei care era „aşteptată”, Delfraissy a explicat: „Noi înşine suntem foarte surprinşi de brutalitatea celor ce se petrec de zece zile încoace”. „A doua undă va fi probabil mai puternică decât prima, iar mulţi dintre cetăţenii noştri încă n-au înţeles ce ne aşteaptă”, a spus el la microfonul postului de radio RTL.

Lockdown-ul bate la uşă?

Contagierile care se întâmplă în fiecare zi în mod obişnuit, au depăşit deja 52.000, iar numărul acestora ar putea ajunge la o cifră „în jurul a 100.000 de cazuri zilnic”, potrivit acestuia. Numărul pacienţilor aflaţi în terapie intensivă continuă să crească, depăşind 2.500, cifre care amintesc de situaţia din primăvară.

Delfraissy vede „două ipoteze de lucru” pentru a încerca să frâneze această a doua undă:

Prima este „o stare de asediu mai dură, atât privind durata cât şi aplicarea ei la nivel naţional şi care poate fi relaxată la sfârşit de săptămână”. Dacă nici acest lucru nu va fi suficient, s-ar putea lua în considerare lockdownul total.

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua ipoteză ar fi „aceea de a merge direct la blocaj , ceva mai puţin dur decât cel din martie” şi care „ar permite probabil menţinerea şcolilor deschise şi un anumit număr de activităţi economice absolut necesare”, cu o mai mare recurgere, ar fi foarte indicat, de smart working, scrie Metro news.