Al treilea oraș ca mărime din Polonia, Wroclaw, rezistă eroic în fața inundațiilor. Măsuri disperate

Al treilea oraș ca mărime din Polonia, Wroclaw, rezistă eroic în fața inundațiilor. Măsuri disperate Inundații. Sursa foto: Facebook

Apărările împotriva inundațiilor din Wroclaw, al treilea oraș ca mărime din Polonia, par să fi rezistat joi, după ce cele mai grave inundații din ultimele două decenii au devastat Europa Centrală în această săptămână.

Valul de inundații care a inundat regiunea de frontieră dintre Polonia și Cehia începând din weekend a ajuns la Wroclaw în cursul nopții, dar nu au existat semne de pagube grave. „Sistemul urban a rezistat și a absorbit valul principal al inundațiilor care au lovit Silezia Inferioară și regiunile învecinate timp de o săptămână”, au declarat autoritățile locale într-o declarație pe Facebook. cu toate acestea, autoritățile au avertizat că niveluri de apă mai mari decât cele obișnuite vor continua să curgă prin oraș în zilele următoare și, ca atare, apa ar putea apărea în parcuri și grădini. Agnieszka Popow-Wozniak, în vârstă de 44 de ani, angajata unei clinici de infertilitate care a traversat orașul cu bicicleta, a declarat pentru Reuters că situația pare să fie mai bună decât se aștepta. „Nu există inundații în centrul orașului în acest moment (...) Plajele de agrement sunt inundate, dar cred că ne așteptam cu toții și cred că pentru moment totul pare optimist.” Armata a declarat că 16.000 de soldați ajută în regiune, alături de poliție și mii de voluntari.

Ursula von der Leyen, a sosit la Wroclaw

Prim-ministrul Donald Tusk a declarat că ofițerii de la Agenția de securitate internă a Poloniei (ABW) au arestat o persoană care s-a îmbrăcat într-o uniformă de soldat și a spus în mod fals membrilor publicului că apărarea împotriva inundațiilor va fi aruncată în aer.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Wroclaw, unde urma să se întâlnească cu Tusk și cu alți lideri ai statelor central-europene afectate de inundații, care au solicitat sprijin financiar de la Bruxelles. Cel puțin 24 de persoane au murit, dintre care cinci în Republica Cehă, șapte în România, șapte în Polonia și cinci în Austria. Potopul a împrăștiat noroi și resturi prin orașe, a distrus poduri, a scufundat mașini și a lăsat autoritățile și gospodăriile cu o factură pentru daune care se va ridica la miliarde de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul ceh al finanțelor, Zbynek Stanjura, a declarat că guvernul va furniza 30 de miliarde de coroane (1,3 miliarde de dolari), aproximativ 0,38% din PIB, printr-o rectificare bugetară pentru 2024 și va aloca încă 10 miliarde de coroane în 2025 pentru a ajuta la acoperirea pagubelor provocate de inundații. Ministrul de interne ceh Vit Rakusan a declarat că cea mai mare parte a alimentării cu energie electrică ar trebui să fie reconectată până vineri. Pentru a permite desfășurarea alegerilor regionale din week-end în Republica Cehă, a fost instalată o conexiune prin satelit în locurile în care semnalul mobil lipsește. În Ungaria, orașele se confruntă cu creșterea nivelului fluviului Dunărea, iar prim-ministrul Victor Orban a declarat că se așteaptă ca nivelul apei în Budapesta să atingă punctul maxim sâmbătă după-amiază sau seara, dar că va fi mai scăzut decât nivelurile record înregistrate în 2013.